Foto: UEFA

La EURO 2024, echipa națională pregătită de selecționerul Edward Iordănescu se va lupta pentru calificarea din grupe cu Belgia, Slovacia și câștigătoarea play-off-ului B din martie anul viitor.

România a fost repartizată în grupa E a turneului final EURO 2024 la tragerea la sorți de la Hamburg, după ce tricolorii și-au câștigat locul în urna 2 pentru tragere în urma parcursului perfect din preliminarii.

Naționala României va avea următorul program la EURO 2024, în cadrul calendarului complet al grupei E:

  • 17 iunie: ROMÂNIA – Play-off B (Munchen, 16:00), Belgia – Slovacia (Frankfurt, 19:00)
  • 21 iunie: Slovacia – Play-off B (Dusseldorf, 16:00)
  • 22 iunie: Belgia – ROMÂNIA (Koln, 22:00)
  • 26 iunie: Slovacia – ROMÂNIA (Frankfurt, 19:00), Play-off B – Belgia (Stuttgart, 19:00)

Primele două clasate din grupă se califică în faza optimilor de finală, acolo unde vor ajunge și cele mai bune 4 locuri trei din cele 6 grupe ale competiției.

Belgia, o forță explozivă în schimb de generații

Selecționer: Domenico Tedesco (38 ani), italo-german care a pregătit anterior Erzgebirge Aue, Schalke 04, Spartak Moscova și RB Leipzig. Din februarie 2023 în funcție.

Parcurs: Câștigătoarea neînvinsă (6 victorii și 2 remize) a unei grupe din care au mai făcut parte Austria, Suedia, Azerbaidjan și Estonia. Atacantul Romelu Lukaku a fost golgheterul acestor preliminarii.

Palmares cu România: 11 meciuri disputate, cu 4 victorii pentru tricolori și două rezultate de egalitate înregistrate. Ultimele două confruntări au fost un amical în 2011 la Liege, pierdut de noi, 1-2, și un amical în 1999, 1-0 la București.

Vedete: Courtois (Real Madrid), De Bruyne, Doku (Man City), Lukaku (Roma), Openda (RB Leipzig), Trossard (Arsenal), Carrasco (Al Shabab).

Slovacia, învinsă doar de două ori, la limită, de Portugalia

Selecționer: Francesco Calzona, un italian de 55 de ani care anterior preluării acestei naționale, în august 2022, a activat doar ca antrenor secund în țara natală pentru Perugia, Alessandria, Sorrento, Empoli, Cagliari și Napoli.

Parcurs: Locul 2 într-o grupă câștigată de Portugalia, peste Luxemburg, Islanda, Bosnia-Herțegovina și Liechtenstein. Linie de clasament în preliminarii cu 7 victorii, o remiză și două înfrângeri, ambele la limită, cu lusitanii.

Palmares cu România: 11 meciuri disputate, cu 5 victorii pentru tricolori și 5 remize, o singură înfrângere, un 0-1 la Bratislava, amical din 1942.

Vedete: Skriniar (PSG), Lobotka (Napoli), Hancko (Feyenoord)

Ucraina pare favorită. Sau iarăși Israel?

Grupa României la EURO 2024 va fi completă abia în primăvara anului viitor! Atunci vom cunoaște câștigătoarea Play-off-ului B și primul nostru adversar la turneul final din Germania.

Play-off B (semifinale): Bosnia și Herțegovina – Ucraina, Israel – Islanda.

Semifinalele play-off-ului se vor juca, într-o singură manșă, pe 21 martie 2024, iar finalele, tot într-o singură manșă, pe 26 martie 2024.

Nu este exclus să ne duelăm din nou cu Israel, reprezentativă în fața căreia am obținut 4 puncte chiar în aceste preliminarii, deși favorită pare Ucraina, o echipă națională care a ratat îndeaproape calificarea directă la turneul final, în meciul decisiv din ultima rundă a campaniei, cu Italia.