Mijlocașul echipei naționale și al celor de la Sparta Praga, Nicolae Stanciu, face o analiză a anului fotbalistic 2018 și își exprimă marile dorințe pentru noul an. 

Nicolae, cum ai caracteriza anul 2018 atât pentru tine personal, cât și la echipa de club și la echipa națională?
– Cred că anul 2018 a fost unul extraordinar. Mi-am găsit liniștea la Praga, am avut multe reușite personale. Din păcate, prestația echipei nu a fost la nivelul așteptat. La echipa națională a fost un an minunat, am reușit să terminăm anul neînvinși și, în plus, am reușit să marchez destul de mult. Sunt extrem de fericit din acest punct de vedere deoarece pentru mine echipa națională a fost și este cea mai importantă.

Care sunt obiectivele pe care ți le-ai stabilit pentru 2019?
– Îmi doresc să câștig Cupa Cehiei cu Sparta pentru că la titlu șansele sunt destul de mici, în acest moment aflându-ne la o distanță importantă de prima poziție. Cea mai mare dorință însă este aceea ca la final de 2019 să sărbătorim cu toții calificarea la Campionatul European. Acesta ar fi cel mai frumos sentiment! Îmi mai propun ca la anul să fiu sănătos și să fiu convocat la fiecare acțiune a echipei naționale.

Ți-ai dori un transfer în 2019? Au apărut mai multe informații că ai putea părăsi-o pe Sparta chiar din această iarnă.
– Momentan mă simt foarte bine la Praga, unde sunt apreciat, iar asta este un lucru care contează enorm pentru mine. Știu că au fost unele discuții, dar realizarea unui transfer nu depinde doar de mine.

Dacă ar fi să păstrezi un lucru bun care ți s-a întâmplat în 2018 și pentru anul viitor, care ar fi acela?
– Dacă vorbim doar de fotbal, atunci răspunul e simplu: golurile marcate.

Care a fost cel mai bun meci al tău la echipa națională în 2018?
– Cred că meciul cu Serbia, de la Belgrad, încheiat la egalitate, 2-2. A fost un meci bun și pentru mine, am reușit să marchez și să pasez la golul lui Țucudean. Și pentru noi ca grup a fost un meci reușit, am revenit de două ori și chiar am fi putut câștiga pe final în fața unui adversar extrem de puternic.

Mesaj pentru fanii naționalei

Ce crezi că va reuși naționala de tineret la turneul final? Este o generație care a reușit calificarea la un Campionat European după o pauză de 20 de ani.
Am încredere că vor avea evoluții bune. E drept, nu au avut prea mare șansă la tragerea la sorți și au căzut într-o grupă extrem de dificilă. Cred totuși că au demonstrat atât în preliminarii, cât și în amicalul cu Belgia că se pot învinge pe oricine. În plus, cred că principalul lor atu este prezența lui Mirel Rădoi pe banca tehnică.

– Care este mesajul tău pentru fanii echipei naționale?
– În primul rând aș dori să le mulțumesc suporterilor noștri pentru că au fost alături de noi, indiferent de locul disputării partidei. I-am simțit mereu aproape de noi. Din păcate, în campania pentru Liga Națiunilor am avut două partide fără spectatori și în care am fi avut nevoie de sprijinul acestora. Pentru partidele din preliminariile pentru Euro îmi doresc să umple stadionul de fiecare dată și să ne susțină necondiționat, apoi, la final, atât noi, cât și ei să fim fericiți și să sărbătorim împreună calificarea.

– Suntem în perioada sărbătorilor. Ce cadouri primea Nicolae Stanciu când era mic?
– În general, primeam multe dulciuri, iar asta mă bucura mereu.

– Nu ai primit niciodată o minge?
– Mingea nu mi-a lipsit niciodată, întotdeauna exista una în curtea casei cu care mă jucam.

10 goluri

are marcate Nicolae Stanciu în tricoul primei reprezentative. Patru dintre acestea le-a reușit în 2018, cu Israel, Chile, Serbia și Lituania.