UPDATE | Președintele Federației Române de Fotbal, Răzvan Burleanu, salută decizia luată astăzi.

“După amânarea EURO 2020, inițiativă asumată și de către FRF, amânarea Jocurilor Olimpice era doar o chestiune de timp, în contextul în care pandemia COVID-19 continuă să se răspândească. Sănătatea este mai importantă decât orice în aceste momente. În plus, având în vedere măsurile luate de autorități, sportivii nu se pot pregăti în această perioadă. Competiția de la Tokyo trebuie să ofere tuturor sportivilor șanse egale și era din ce în ce mai greu de crezut că se va putea realiza acest lucru în 2020, cel puțin în această vară, ceea ce înseamnă că integritatea sportivă ar fi avut de suferit. Așadar, este o decizie normală, echilibrată și responsabilă pe care Federația Română de Fotbal o susține, chiar dacă ne este dificil să le spunem jucătorilor, antrenorilor și suporterilor că trebuie să mai aștepte un an pentru o participare istorică pentru fotbalul românesc la Jocurile Olimpice”, a declarat Răzvan Burleanu.

Printr-o declarație comună, Comitetul Olimpic Internațional și Comitetul de Organizare Tokyo 2020 au anunțat că Jocurile Olimpice vor fi amânate.

Președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), Thomas Bach, și prim-ministrul Japoniei, Abe Shinzo, luând în considerare evoluția COVID-19 la nivel mondial, au discutat în această dimineață despre posibilitatea de a amâna desfășurarea Jocurilor Olimpice.

La discuție au mai participat Mori Yoshiro, președintele Comitetului de organizare de la Tokyo 2020, Hashimoto Seiko, Ministrul Jocurilor Olimpice, Koike Yuriko, guvernatorul Tokyo, John Coates, membru al Comisiei de coordonare CIO, Christophe De Kepper, director general CIO, și Christophe Dubi, director executiv al Jocurilor Olimpice.

“Președintele Bach și premierul Abe și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu pandemia COVID-19 la nivel mondial și despre impactul semnificativ pe care îl are asupra pregătirilor sportivilor în vederea Jocurilor Olimpice. Deși s-au remarcat progresele deosebite făcute de Japonia în lupta împotriva COVID-19, răspândirea fără precedent și într-un mod imprevizibil, greu de prezis, arată că situația la nivel mondial s-a agravat în ultima perioadă. De asemenea, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății a anunțat că pandemia Covid-19 accelerează”, se spune în comunicatul emis de Comitetul Olimpic Internațional.

În circumstanțele actuale și pe baza informațiilor furnizate de OMS, președintele Comitetului Olimpic Internațional și premierul Japoniei au ajuns la concluzia că Jocurile Olimpice de la Tokyo trebuie să fie reprogramate la o dată după 2020, dar nu mai târziu de vara 2021, pentru a proteja sănătatea sportivilor, a tuturor celor implicați în Jocurile Olimpice și a comunității internaționale.

În încheierea comunicatului s-a anunțat că Jocurile Olimpice, ediția Tokyo, vor păstra în denumire anul 2020. “Flacăra olimpică ar putea deveni lumina de la capătul tunelului în care se află lumea în prezent. Prin urmare, s-a convenit ca aceasta să rămână în Japonia, și se vor păstra numele Jocurilor Olimpice și Paralimpice Tokyo 2020″, se încheie comunicatul emis astăzi.

  • Echipa națională de fotbal a României este calificată la Jocurile Olimpice după o pauză de 56 de ani. Tricolorii au reușit acest lucru în urma prestației de la EURO Under 21, în vara trecută, când selecționata pregătită de Mirel Rădoi a ajuns în semifinale.
  • Competiția de fotbal masculin ar fi trebuit să ia startul pe 23 iulie 2020, cu o zi înainte de festivitatea de deschidere, iar finala era programată pe 8 august 2020.
  • Sunt eligibili jucători Under 23, născuți începând cu 1 ianuarie 1997, cu 3 excepții în lot, fotbaliști care nu au nicio limită de vârstă.
  • În acest moment, se știu aproape toate echipele calificate la Jocurile Olimpice. Singurele necunoscute sunt cele două reprezentative care se vor califica din America Centrală și de Nord.
  • Astfel, Japonia e calificată din postura de țară gazdă, din Europa vor fi Spania, Franța, Germania și România, din Africa vor veni Egipt, Coasta de Fildeș și Africa de Sud, Oceania va fi reprezentată de Noua Zeelandă, din Asia s-au calificat Australia, Arabia Saudită și Coreea de Sub, iar din America de Sud, Argentina și Brazilia.