Lotul nord-irlandezilor, antrenat de Michael O’Neill, e compus în marea lui majoritate din fotbaliști de eșalon doi și trei din Anglia.

Adversarii tricolorilor de vineri, ora 21:45, nu s-au calificat la EURO 2024, după o campanie dezamăgitoare în care au reușit doar 3 victorii într-o grupă cu Danemarca, Slovenia, Finlanda, Kazahstan și San Marino pe care au încheiat-o pe penultimul loc! A pierdut tur-retur cu același scor, 0-1, contra kazahilor, dublă victorie cu San Marino și un succes-surpriză, 1-0 pe teren propriu, în final de campanie cu Danemarca. Selecționer, din 2022, este nord-irlandezul Michael O’Neill (54 ani), fost în funcție și pe perioada 2011-2020, care a mai pregătit, între aceste două mandate, pe Stoke City.

Cel mai bine cotat fotbalist al adversarilor de azi este mijlocașul central Shea Charles, 11 milioane de euro la 20 de ani, legitimat la Southampton în Championship. Din același camionat provin și ceilalți jucători cu evaluări de remarcat, fundașul Hume (Sunderland, 5 milioane euro), stoperul McNair (Middlesbrough, 4,5), apărătorul stânga Lewis (Watford, 4).

De altfel, marea majoritate a numelor din circuitul primei reprezentative provind, cum era de așteptat, din fotbalul englez, cu precădere eșaloanele inferioare. Lângă aceștia, jucători din Scoția (St. Mirren, Kilmarnock, Rangers) și câteva prezențe sporadice din afara spațiului vorbitor de limbă engleză (Asteras Tripolis – Grecia, Aarhus – Danemarca).

Un singur EURO și trei Mondiale, dar acum decenii bune

Locul 74 în clasamentul FIFA, Irlanda de Nord are în palmares o singură prezență la EURO, ediția 2016, când a trecut însă de faza grupelor. În schimb, la Mondiale a fost la edițiile 1958, 1982 și 1986, performanța maximă fiind obținută la prima dintre acestea, sferturi de finală (locul 8 în turneu).