Tehnicianul român care în ’97-’98 a evoluat pentru Coventry City a fost inclus de Arsene Wenger și staff-ul său în programul de pregătire al echipei și a participat la mai multe jocuri de Premier League, Arsenal – Everton 2-0, QPR – Arsenal 1-2, Southampton – Crystal Palace 1-0, Tottenham – Swansea 3-2, dar și la finala Cupei Ligii Angliei, Chelsea – Tottenham 2-0. Concluziile sale sunt prezentate într-un interviu oferit site-ului FRF.ro.
 
– Domnule Moldovan, care a fost primul contact cu clubul Arsenal?
– În primele zile am fost pe Emirates, la meciul Arsenal – Everton 2-0, din Premier League. A fost primul joc după înfrângerea cu Monaco din Liga Campionilor, 1-3 pe teren propriu. Am vorbit cu Arsene Wenger înaintea întâlnirii și îmi zicea cât de important e ca jucătorii săi să aibă o reacție pozitivă după un eșec pe care nu îl aștepta nimeni, să câștige și să urce pe locul 3 în Premier League, ceea ce au și făcut.
 
– Care era atmosfera după înfrângerea cu Monaco?
– Nu se aștepta nimeni din club să piardă acel meci și cu atât mai mult nu se aștepta nimeni să primească trei goluri. Arsene Wenger mi-a confirmat teoria că jucătorii săi au intrat pe teren prea siguri de victorie, gândindu-se că nu vor avea mari probleme. Acum, sunt obligați să marcheze de trei ori în deplasare, în retur. S-a dovedit că și la nivelul acesta se poate întâmpla să te crezi prea stăpân de sine și să pierzi un joc care poate fi crucial. Înaintea partidei, am vorbit și cu fotbaliștii francezi din lot și toți erau optimiști.
 
– Cum au decurs întâlnirile cu Arsene Wenger?
– A fost o experiență extraordinară. În ciuda programului încărcat, am avut ocazia să luăm și prânzul împreună, după antrenamente. Acest om trăiește pentru fotbal, pentru clubul londonez. De multe ori când discutam îl vedeam concentrat, cu gândul la problemele echipei pe care le avea de rezolvat. Stătea de dimineața și până seara la club, mi-a spus că nu mai știe ce-i aia vacanță.
 

Bază construită din banii plătiți de Real pentru Anelka

 
– Ce curiozități ați aflat de la antrenorul lui Arsenal?
– L-am întrebat, de exemplu, ce caracteristici caută la un jucător. Mi-a spus că e simplu, una singură: inteligența.  Indiferent de talent, fără inteligență nu știi să îți folosești calitățile. Îi plac jucătorii tehnici, rafinați. Cu mici excepții, cum ar fi Mertesacker, Giroud, Welbeck, media de înălțime este scăzută. Se bazează pe jucători tehnici, abili, pe profilul Barcelonei, care știu să ceară mingea între linii.
 
– Cum e baza de antrenament?
– Îmi povestea Arsene Wenger că, la început, când a ajuns în Anglia, nu exista această bază. A fost foarte construită în 1999, după vânzarea lui Anelka la Real Madrid. Cuprinde 15 terenuri, hotel, sală de forțe, sală de mese, spațiu dedicat refacerii. Doar prima echipă și cele U18 și U20 se pregătesc aici. Ceilalți juniori au un alt loc de pregătire. La centrul lor de pregătire m-am întâlnit și cu Robert Pires, ambasadorul clubului, care, la 41 de ani, se pregătește de parcă încă ar mai juca. 
 
”La Arsenal nu există cantonamente. Stau în cantonament doar dacă au deplasare a doua zi foarte dimineață. În rest, jucătorii sunt chemați în ziua meciului”
 
– Cât de mult s-a schimbat fotbalul englez de când ați jucat și dumneavoastră acolo?
– În afară de 7-8 echipe, celelalte sunt pe același profil englezesc dintotdeauna. Mi-a spus Wenger: ”Dacă mă uit în Spania, văd jucători tehnici, un meci de fotbal interesant. În Anglia parcă mă uit la un meci de rugby”. Fotbalul acolo este mai atletic, duelurile mai tari, arbitrii lasă jocul mai liber. Mentalul jucătorilor face diferența în Anglia pentru că, acum am văzut asta, atunci când sunt mici, nimeni nu le îngrădește personalitatea, ei sunt receptivi și mereu sunt îndrumați să se autoanalizeze, să poarte discuții cu antrenorii lor.
 
– Ce v-a impresionat la antrenamentele lui Arsenal?
– Ședințele sunt scurte, fără a obosi prea mult jucătorii, se insistă doar pe punctele slabe și forte ale adversarilor și pe fazele fixe. Antrenamentele sunt scurte și intense, se cere un pressing agresiv. Multe din exerciții le aplicăm și noi, dar seriozitatea jucătorilor, intensitatea și ritmul sunt incredibile, ca la un joc de Premier League. Toate antrenamentele sunt realizate în context de joc, pentru a pregăti cât mai bine confruntarea din fața miilor de suporteri.
 
– Ați discutat și cu jucătorii români din Anglia?
– M-am întâlnit cu Vlad Chiricheș și cu Florin Gardoș. Nu le e ușor când nu joacă, dar ei muncesc, se pregătesc bine, vor să se impună la echipele lor. Ambii au calități de Premier League și așteaptă mai multă încredere din partea antrenorilor, dar totul depinde de moment, de alegerile tactice ale tehnicienilor. Eu am încredere în ei!