– Domnule Ienei, acest meci reprezintă ceva special pentru dumneavoastră?
– Pentru mine, special este doar faptul că România joacă un nou meci oficial pe care vreau să-l câștige. Asta e special pentru mine. Vreau să vă mai spun ceva sensibil. Sunt cetățean român de naționalitate maghiară, da, dar am fost antrenorul Stelei, echipă din România alături de care am câștigat Cupa Campionilor Europeni și nu vreau să se uite nici faptul că am antrenat România când, după 20 de ani, s-a calificat la Campionatul Mondial, cel din Italia. Nu vreau să mai fiu întrebat vreodată cu cine țin.
 
– Ce credeți că se va întâmpla sâmbătă?
– Sigur, meciul nu va fi simplu, dar nici extrem de dificil. Adversarii noștri au schimbat antrenorul, dar nu cred că noul tehnician, fost jucător în Germania, îi poate învăța pe elevii lui o nouă filozofie atât de repede. Nu cred că poate așa ceva.
 
– Cum arată România de astăzi?
– Mai valoroasă decât Ungaria. Mult mai valoroasă. Avem jucători mai talentați, cu mult mai multe calități decât ai lor, chiar dacă și ungurii sunt legitimați la cluburi din străinătate. Noi, dacă am face lucrul ceva mai profesionist, ne-am putea lupta cu formații puternice ale lumii.
 
– La ce vă referiți mai exact?
– La promovarea tinerilor în echipe de liga întâi. Noi greșim mult când cumpărăm fotbaliști din străinătate. Ieftini, necunoscuți și fără valoare. Tinerii noștri sunt talentați, dar îi ținem pe tușă, nu îi promovăm. Trebuie să începem de la juniori. Nu poate Federația să înceapă de la copii, asta e în primul rând treaba cluburilor. Văd că pierdem mecuri la juniori, dar cred că ai noștri sunt mult mai capabili decât o arată unele scoruri rușinoase. 
 

”Ungurii nu rezistă atmosferei create de 50.000 de spectatori”

– Ce spun prietenii dumneavoastră din Ungaria?
– În primul rând, important este ce le spun eu. Că acum România e mult mai bună. Ei își fac curaj prin schimbarea selecționerului. Dar ei nu știu că fiecare antrenor are filozofia lui și nu sunt de ajuns două săptămâni pentru a avea rezultate. Nu le va fi suficientă mândria lor. Pentru că în tribune vor fi 50.000 de spectatori români care vor victoria. Ungurii nu au calitatea de a rezista unei asemenea atmosfere și de a estompa dorința uriașă de victorie a românilor. 
 
– De ce credeți că vecinii noștri își îndreaptă deseori atenția spre antrenori români?
– Dacă ei ne vor pe noi, înseamnă că ne apreciază valoarea, că suntem mai valoroși decât ei. Eu spun totuși că degeaba ai valoare ca antrenor dacă nu ai și jucători cărora să ai ce să le spui.
 
– Care sunt problemele ungurilor, după părerea dumneavoastră?
– Când vrei să faci o echipă națională bună, chemi mai mulți jucători cu calități. Ei bine, ei au un singur fotbalist cu adevărat formidabil. Mă refer la Dzsudzsak, pe care l-a avut elev și Dan Petrescu la Dinamo Moscova.
 

”Mândru și pentru că sunt ungur, dar nu aș trăda România”

– Dacă ungurii v-ar solicita sprijinul, l-ați acorda?
– Vă răspund răspicat. Sunt cetățean român, născut în România și țin cu România. E drept că sunt mândru și pentru că sunt ungur. Totuși, nu aș putea trăda vreodată România, Dacă ar fi fost vorba de activitatea unui club, ar fi fost altă discuție. Dacă îmi vor solicita sprijinul, le-aș răspunde scurt cu o întrebare. Voi nu aveți speciaiștii dumneavoastră, profesioniști? Trimiteți ce spioni vreți, dar niciodată pe mine. Deocamdată le spun că România e mai valoroasă.
 
– Ce mesaj aveți pentru suporterii ambelor țări?
– Vreau să le spun spectatorilor români să fie civilizați la acest joc. Să fie civilizați, asta vreau din tot sufletul meu. Celor din Ungaria le cer ca la final să poată recunoaște superioritatea și implicit victoria românilor. Să le accepte. Asta ar însemna tot civilizație. 
 

CARTE DE VIZITĂ

Emeric Ienei
– Data și locul nașterii: 22 martie 1937, Agrișu Mic (Arad)
– A jucat la: UTA (1955-1956), Steaua (1957-1969), Kayserispor (1969-1971)
– A adunat 12 selecții în echipa națională
– A antrenat: Steaua (1975-1978, 1983-1986, 1991, 1993-1994, 1999), FC Bihor Oradea (1978-1979), Chindia Târgoviște (1981-1982), Videoton FC Fehervar (1993), PAnionios (1995-1996), Universitatea Craiova (1996)
– A fost selecționerul României (1986-1990, 2000) și al Ungariei (1992-1993)