Ambasada României în Spania oferă un ghid complet de informații fanilor români care vor face deplasarea la Madrid.

Luni, 18 noiembrie, ora 20:45 (ora locală), pe stadionul Wanda Metropolitano din Madrid se va desfășura ultima partidă din preliminariile Campionatului European 2020, între reprezentativele Spaniei și României. Mai jos regăsiți recomandări pentru suporterii naționalei României care vor ajunge la Madrid pentru această partidă.

AEROPORT

Aeroportul Barajas din Madrid se află la doar 5 km distanță de stadion. Toate cursele aeriene care conectează România de capitala Spaniei sosesc la Terminalul 1 al Aeroportului Barajas. La sosirea în zona publică a aeroportului este recomandat să vă supravegheați în permanență bagajele și să nu acceptați oferte de transport din partea unor necunoscuți.

Există diverse opțiuni de a ajunge de la Terminalul 1 la Stadion.

Taxi – taxiurile sunt disponibile 24h/24h la poarta de ieșire din terminal. Se poate achita contravaloarea călătoriei și cu carduri bancare.

Uber sau Cabify – Aceste două platforme de transport își preiau clienții din fața terminalului pe a doua bandă de circulație în general din fața parkingului rent a car.

Recomandăm utilizarea acestor tipuri de transport de la aeroport la stadion având în vedere că transportul în comun este în general concentrat pe linii care fac legătura dintre aeroport și centrul orașului.

Mijloace de transport în comun – Pentru cei care doresc să ajungă în centrul capitalei Spaniei, călătorii pot utiliza autobuzul EXPRESS de culoare galbenă care are stație în fața terminalului 1 în partea dreaptă sau metroul linia 8 din terminalul 2 al aeroportului. Autobuzul EXPRESS circulă la fiecare 15 minute, iar durata unei călătorii de la aeroport la stația de tren Atocha este de aproximativ 30 de minute. Bilete se pot achiziționa direct din autobuz cu cash sau card bancar.

STADIONUL WANDA METROPOLITANO

Stadionul se află în estul capitalei Spaniei la doar 5 km de aeroport și are o capacitate de 68.456 de locuri. În cazul în care doriți să ajungeți la stadion venind din centrul Madridului cea mai recomandată variantă este linia 7 de METROU. Metroul este accesibil din orice parte a Madridului v-ați afla. Stația de metrou care deservește stadionul se numește ESTADIO METROPOLITANO.

Stadionul este dotat cu o parcare pentru automobile, locurile fiind însă rezervate contra cost la momentul achiziției biletului. Nu este recomandabil accesul în parcare dacă nu aveți loc de parcare achiziționat anterior. Parcarea neregulamentară se sancționează cu 300 de euro și este însoțită de ridicarea autoturismului.

ACCESUL ȘI CONDUITA ÎN STADION

 Se realizează individual, inclusiv pentru copiii de orice vârstă, numai în baza unui bilet valid. Refuzul de a permite verificarea biletului de intrare duce automat la interzicerea accesului pe stadion a persoanei în cauză. Posesorul de bilet care are mai puțin de 16 ani va putea intra pe stadion doar însoțit de un adult, cel din urmă fiind răspunzător în totalitate pentru comportamentul minorului. Personalul de securitate de la stadion va fi îndreptățit să controleze orice persoană care prezintă semnalmentele consumului de alcool sau droguri sau care are asupra sa orice material nepermis.

NU ESTE PERMIS ACCESUL ÎN STADION cu orice fel de obiect contondent, orice recipient de sticlă, orice fel de materiale pirotehnice. Nu este permisă intrarea pe stadion cu bannere sau orice suport textil, inclusiv tricouri cu inscripții, cifre sau simboluri cu caracter rasist, xenofob, sexual, religios, politic. Nu pot fi introduse pe stadion camere video profesionale sau orice fel de echipamente de înregistrare audio sau video.

INTERZIS ÎN STADION

  • Aruncarea obiectelor sau a lichidelor de orice fel în direcția altor persoane, în direcția terenului de joc sau pe terenul de joc.
  • Aprinderea focului sau lansarea focurilor de artificii, a rachetelor de semnalizare sau a oricărui tip de materiale sau obiecte pirotehnice.
  • Orice gest care ar putea fi interpretat de către cei din jur ca periculos, provocator, amenințător, discriminatoriu sau ofensator.
  • Deghizarea sau camuflarea, în special a feței, cu scopul de a se îngreuna recunoașterea persoanei în cauză.
  • Poziția în picioare pe scaune;
  • Fumatul;
  • Scrierea, desenarea sau inscripționarea în orice fel a pereților, instalațiilor, pasajelor sau a oricăror elemente de structură.
  • Cățărarea pe elementele structurale ale arenei, nedestinate expres acestui scop. Fumatul (inclusiv folosirea țigării electronice) în stadion este interzis.
  • Orice activitate legată de pariurile sportive în stadion este interzisă.
  • Este interzis ca o persoană care participă la meci, din orice postură, să înregistreze, să folosească sau să transmită prin orice canal media (Internet, radio, televiziune etc.) imagini, sunete, înregistrări sau orice fel de informații descriptive din stadion sau din meci (rezultate, statistici etc.).

BINE DE ŞTIUT

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Spania. Intrarea în Spania este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile. Cărţile de credit internaţionale sunt recunoscute. Intrarea la hotel (check-in) se face, de obicei, la orele 14.00 sau 16.00, iar ieşirea (check-out) la orele 11.00. Păstraţi în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi nu le expuneţi în mod vizibil asupra dumneavoastră sau în maşini. Maşinile trebuie încuiate şi asigurate cu sisteme de alarmă. În cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul păstraţi atenţia asupra bagajelor pe întreaga durată a călătoriei. Înaintea ieșirii în oraș, în special în zonele aglomerate, lăsați documentele personale la hotel și păstrați numai o copie a actelor de identitate (pașaport, permis de ședere). Este foarte important, totuși, să aveți actele de identitate la dumneavoastră la momentul accesului pe stadion. Odată cu verificarea biletelor de acces la meci, autoritățile pot solicita și documentele de identitate. În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, vă recomandăm contactarea celui mai apropiat birou al poliţiei, precum şi contactarea celui mai apropiat oficiu consular român.

NUMERE DE URGENŢĂ

112 – Serviciul urgență

+34 649-656-032 – Urgențe consulare

Vă recomandăm să încheiaţi, înainte de plecare, o asigurare de călătorie sau să obţineţi Cardul European de Sănătate, care vă va permite să primiţi asistenţa medicală necesară în timpul şederii dumneavoastră temporare în orice ţară a Uniunii Europene. Pentru obţinerea Cardului European de Sănătate, mai multe detalii găsiţi la adresele: www.cnas.ro şi www.ceass.ro/. Asigurarea de călătorie are valabilitate în toate ţările şi poate să acopere riscuri precum îmbolnăviri, accidente, urgenţe stomatologice, repatriere sanitară sau deces sau alte riscuri de călătorie, inclusiv pierderea/ furtul/ deteriorarea bagajelor, anularea plecării în străinătate, falimentul companiei aeriene etc.

Atenţie! Nu luaţi cu dumneavoastră decât cantităţile de medicamente strict necesare! Vă recomandăm să aveţi la dumneavoastră reţeta medicului pentru medicamentele care depăşesc sfera celor uzuale. Antibioticele nu se eliberează decât pe bază de reţetă. În Uniunea Europeană nu aveţi nevoie de vaccinări speciale.

REGULI DE CIRCULAŢIE

Permisul de conducere valabil emis în România este recunoscut în Spania. În Spania , circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului. Se acordă prioritate maşinilor care vin din dreapta. Purtarea centurii de siguranţă este obligatorie. Folosirea telefonului mobil la volan este interzisă. Starea generală a drumurilor şi infrastructurii este foarte bună. Marea majoritate a locurilor de parcare este cu plată. Neplata parcării (neafișarea pe bord a tichetului corespunzător) sau depășirea timpului plătit se sancționează cu amendă.

Parcarea în locuri neautorizate se sancționează cu amendă și ridicarea autovehiculului. Recuperarea se face numai cu prezentarea în original a documentelor de proprietate asupra autovehiculului, plata unei amenzi și a taxei de depozitare a mașinii.

Atenţie! În Spania este interzisă folosirea ori simpla deţinere a aparatelor detectoare de radare. Utilizarea respectivelor dispozitive se pedepsește cu amendă între 200 și 6.000 EUR și aplicarea punctelor de penalizare.

ÎN CAZ DE ACCIDENT RUTIER

În caz de accident uşor, completaţi, împreună cu cealaltă parte, formularul tip pus la dispoziţie de societăţile locale de asigurări, privind producerea accidentului. Notaţi elementele de identificare ale celuilalt autovehicul implicat în accident şi ale societăţii de asigurare a acestuia. Dacă în urma accidentului sunt răniţi, sunați la 112, după ce aţi acordat primul ajutor. Adresaţi-vă pentru sprijin partenerului societăţii române de asigurări din ţara respectivă care figurează pe Cartea verde. Asigurarea internațională de răspundere civilă auto pentru terți (cartea verde) este obligatorie. Păstraţi documentele de plată până la înapoierea în ţară pentru a le prezenta societăţii de asigurare.

Ambasada României în Regatul Spaniei reiterează faptul că persoanele care deţin informaţii despre cetăţeni români aflaţi într-o situaţie de urgenţă pot contactata misiunea diplomatică la numărul de telefon de urgență +34 649-656-032, sau pe adresa de email madrid.consul@mae.ro

CONSULAT ITINERANT ÎN AEROPORTUL MADRID BARAJAS

În vederea sprijinirii cetățenilor români care vor veni la Madrid pentru partida de fotbal dintre reprezentativele Spaniei și României din 18 noiembrie, Secția Consulară Madrid va organiza marți, 19 noiembrie, în terminalul 1 al Aeroportului Madrid Barajas, chiar lângă sediul Poliției Naționale, un consulat itinerant.

Orice cetățean român care a rămas fără documente, carte de identitate sau pașaport și are zborul de întoarcere spre România marți, 19 noiembrie, se poate prezenta direct la acest punct consular din terminalul 1 Madrid Barajas. Acolo, doi reprezentanți ai secției consulare Madrid le vor elibera documentul de călătorie de urgență necesar pentru a pleca spre România. Reprezentanții consulari vor fi clar identificabili.

În cazul în care ați rămas fără documentele de identitate sunați la numărul de telefon de urgență al Secției Consulare Madrid +34 649-656-032 sau vă prezentați direct la punctul consular din terminalul 1.