Într-un interviu acordat FRF TV cu doar câteva zile înainte de a împlini 35 de ani, căpitanul echipei naționale dezvăluie ce parcurs l-ar mulțumi la Campionatul European.

– Răzvan, întâi de toate, cum te simți fizic, venind după intervenția chirirgicală, și cum ești la nivelul moralului?
– Bine, foarte bine din punct de vedere fizic. Mă antrenez de foarte mult timp la capacitate normală. Și din punct de vedere moral, chiar dacă mulți pot crede că nu stau bine, pentru că am retrogradat cu echipa, eu cred că le pot separa. Acum sunt concentrat doar pe ce se întâmplă la echipa națională.

– Pe 26 mai vei împlini 35 de ani, ești căpitanul echipei naționale, te bucuri de un palmares cu titluri de campion național, Cupe și Supercupe în România și în Ucraina, Cupa UEFA. Care a fost și care este secretul acestor ani în fotbal, mai mereu la nivel înalt și cu prestații constante?
– Cred că profesionalismul, acesta e singurul cuvânt. Am încercat să îmi fac treaba cât mai bine, să fiu cât mai profesionist. Acesta este secretul până la urmă.

– Care sunt cei mai buni prieteni pe care ți i-a dăruit fotbalul, fie ei colegi de echipă, antrenor?
– De-a lungul timpului, au existat foarte mulți jucători de care m-am legat. Nu aș vrea să dau nume, ei sunt mulți și nu aș vrea să uit pe cineva.

– Din postura unui jucător matur, ce crezi că ne trebuie în mod concret să ieșim din grupe la Euro 2016?
– Ceea ce am făcut și până acum, ceea ce am făcut în calificări. Să fim un grup unit, să fim o echipă care e foarte unită și care poate să aducă surprize, totuși, la Euro.

– Care e mesajul tău din postura de căpitan către colegi? Ce le-ai spus sau ce urmează să le spui, fie tuturor, fie în discuții individuale cu ei?
– Doar că la Euro nu e același lucru ca în calificări, orice se poate întâmpla! Noi putem face lucruri importante la Euro și nu ar trebui să ne temem de nimic.

– Ce jucători tineri prezenți acum la echipa națională te-au impresionat cel mai mult, fie la antrenament, fie în joc?
– Sunt jucători tineri care sunt prezenți la echipa națională și care sunt într-o formă bună, au demonstrat-o și în meciurile trecute. Nu vreau să dau nume. Eu cred că toți tinerii aflați acum la echipa națională merită să fie aici și este foarte important pentru ei să fie constanți și să revină aici la fiecare meci.

– Ai avut fundași și portari remarcabili atât în echipă, la club și națională, cât și drept adversari. Care crezi că sunt secretele acestei defensive de azi a României cu un randament extraordinar în preliminarii?
– Cred că nu este vorba doar de defensivă, acolo joacă toți cei care compun echipa. Nu sunt doar cei patru din spate plus cei doi din fața lor sau unul. Participă toți la faza de apărare și asta e foarte important. Pentru că, la momentul acesta, în fotbalul mare, dacă nu participă toți jucătorii la faza defensivă se cunoaște.

– Pe tine, sincer, ce parcurs al României la Euro 2016 te-ar mulțumi? Unde ar trebui să se oprească România pentru ca tu să poți spune cu inima împăcată: ”Am făcut performanță”?
– E greu de spus, nu-mi doresc decât să facem lucruri importante și să ne oprim acolo unde-și doresc toți suporterii, înspre semifinale, înspre sferturi.

– Suntem în noaptea de după România – Franța și trebuie să dăm titlul de pe prima pagină a ziarului. Ce titlu punem?
– Un rezultat mare!