La 100 de ani de la primul meci al echipei naționale de fotbal a României, Federația Română de Fotbal marchează această bornă cu mai multe momente aniversare. Tricolorii aflați acum la Podgorica, pentru meciul cu Muntenegru din Nations League, au fost primii care au văzut tricoul vintage, replică la cel din 1922.

La plecarea spre Muntenegru, de pe Aeroportul Henri Coandă, fotbaliștii selecționați de Edi Iordănescu au fost invitați să descopere tricoul replică la cel de acum 100 de ani, purtat de fotbaliștii români la Belgrad. Tricolorii au spus că e motivant pentru ei să fie inspirați de istoria tricoului galben și au anunțat că vor purta acest echipament de colecție la prezentarea oficială de la meciul cu Finlanda din 11 iunie, de pe Stadionul Rapid.

 

Tot la această partidă vor fi invitate și marele glorii ale Naționalei României, unde vor primi drept cadou tricoul aniversar. Meciul din 11 iunie de pe stadionul Rapid, împotriva Finlandei, va marca aniversarea a 100 de ani de existență a Naționalei.

Echipament de ”mare galanterie”

Elemer Hirsch este finanțatorul și purtătorul primului tricou al echipei naționale a României la fotbal. Fiul unor evrei bogaţi, cu pământuri întinse în zona Becleanului, Hirsch a avut parte de o educaţie aleasă. El a urmat studii de drept la Budapesta şi la Viena, iar la vârsta de 24 de ani pleda deja ca avocat în cauze aristocratice!

În paralel, s-a dedicat fotbalului, fiind selecţionat în cea dintâi echipă naţională, pusă sub comanda lui Teofil Moraru, unul dintre întemeietorii Universităţii Cluj, la 1919, el însuşi doctor în ştiinţe juridice şi campion naţional la aruncarea greutăţii. Tip rasat, cu exerciţiul respectului pentru sport câştigat în Occident, Hirsch s-a ocupat personal de procurarea primului set de echipament al Naţionalei, pe care l-a comandat, pe banii lui, în Anglia.

“A ţinut neapărat ca, la pantaloni, să existe un buzunar pe partea dorsală, în care jucătorii să poarte o batistă spre a-şi şterge sudoarea de pe frunte pe parcursul întâlnirii. O dovadă de mare galanterie!”, a evocat episodul Gheorghe Bodea, autor al unei istorii complete a fotbalului clujean, “Agora U”, din secolul XIX până în 1945.

Echipa României a câștigat această primă partidă din istoria sa, cu 2-1, la Belgrad, împotriva Iugoslaviei. Poveștile Naționalei de acum 100 de ani le găsiți zilnic, timp de două săptămâni, pe frf.ro.

Tricou de colecție – serie limitată la 1500 de piese

FRF a reprodus legendarul echipament cu ajutorul sponsorului oficial de echipament – Joma. Tricolorii și fostele glorii vor primi replica primului tricou al Naționalei României de fotbal, dar o bună parte din seria limitată de 1500 de bucăți este rezervată suporterilor. Tricoul de colecție poate fi achiziționat online de pe magazin.frf.ro sau la Romania Store din Mega Mall București. Intră și tu în povestea de acum 100 de ani!

Naționala României – 100 de ani de emoții și pasiune!

Primul meci al Naționalei noastre: Iugoslavia – România 1-2, pe 8 iunie 1922, la Belgrad. Românii joacă in tricouri deschise, de culoare galbenă.
Al doilea meci al Naționalei României, cu Polonia, la Cernăuți, în septembrie 1922. Jucătorul român de lângă principele Carol (cu caschetă militară albă) este în tricoul galben.
Echipa de fotbal a României, participantă la primul Campionat Mondial – Uruguay 1930. Aici cu tricouri albastre.