Echipa națională a României se întoarce în locul unde a disputat cel de-al 4-lea său joc oficial din istorie.

1911 e anul în care în Cluj a apărut primul stadion, unul modern după standardele vremii, cu pistă de atletism și o tribună de lemn, copiată după cea a stadionului Ferencvaros din Budapesta, ce putea găzdui 1500 de oameni. Sub ea, vestiarele, dar și cămăruțele în care puteau locui fotbaliștii. Inaugurarea s-a făcut cu un meci în care o selecționată a Clujului i-a învins cu 8-1 pe turcii de la Galatasaray. Erau primii ani ai fotbalului românesc, se disputaseră doar două campionate, ambele câștigate de Olimpia București.  

În 1923, la 1 iulie, cu doar trei partide în palmares, echipa națională de fotbal a României a ajuns în Parcul Orașului pentru a disputa aici meciul cu Cehoslovacia. Între timp, ”Stadionul Orășensc” crescuse, ajunsese la o capacitate de 10.000 de oameni. ”Tricolorii” au pierdut cu 6-0, iar Clujul a așteptat 85 de ani ca să îi mai vadă. S-a întîmplat în 2008, în campania de calificare la Cupa Mondială din 2010, cînd Lituania s-a impus cu 3-0 în Gruia, pe terenul ”Dr. Constantin Rădulescu”.

Acum, România se întoarce în Parcul Orașului acolo unde de această dată îi așteaptă o modernă arenă. Stadionul Orășenesc a crescut, s-a modernizat, a devenit Municipal, apoi ”Ion Moina” și în 2008 a dispărut, lăsând locul lui Cluj Arena. Tribuna din lemn s-a salvat, a ajuns la Câmpia Turzii în 1960. Fotbalul s-a schimbat, la fel și adversarul, dar dragostea clujenilor pentru echipa națională s-a păstrat, ca și scandarea, însă cei 10.000 de oameni s-au transformat în 28.000 de voci care strigă la unison: “Hai, România!”.

 

Un 30 de 5 stele
Cluj Arena este cel de-al 30-lea stadion din România care găzduiește un meci al echipei naționale

  • Este un stadion ultramodern din categoria UEFA Elite 5*, la fel ca și Arena Națională
  • E amplasat pe locul fostului stadion ”Ion Moina”, acesta fiind demolat în 2008, după ce autoritățile locale au decis că modernizarea lui este imposibilă
  • Capacitatea acestuia este de 30.201 locuri, toate fiind acoperite
  • Arena dispune de o parcare subterană de 303 locuri de parcare
  • Construcția a durat timp de doi ani, între 2009 și 2011
  • A fost inaugurat la data de 11 octombrie 2011, când Universitatea Cluj a disputat un meci amical cu rușii de la Kuban Krasnodar
  • Costurile totale s-au ridicat la 36 de milioane de euro