FOTO: Razvan Pasarica / SPORT PICTURES

Cele 10 meciuri din preliminariile EURO 2024 sunt parcă povești distincte, fiecare cu o altă istorie specială, dar spre un deznodământ care a însemnat o singură bucurie trăită de milioane de români.

Cu emoții și pe un fond al neîncrederii exterioare, dar cu convingere din premisele unui grup solid care deja dădea semne că se formează sub comanda lui Edi Iordănescu, naționala a început drumul spre EURO 2024 printr-o acțiune în care doar 6 puncte erau posibile astfel încât visul prezenței la turneul final să rămână realist.

Iar tricolorii s-au impus cu 2-0 în Andorra și 2-1 cu Belarus pe Arena Națională, în martie anul trecut, dar partida secundă nu a fost una atât de lejeră. După 2-0, tricolorii s-au clătinat, au primit gol și au suferit pe final de meci.

Start perfect

Luna iunie 2023 a venit cu două deplasări esențiale în calculul calificării. Kosovo și Elveția, adică una din rivalele noastre la calificare plus favorita grupei! Pe un stadion cumplit ca stare a gazonului, la Priștina, tricolorii au smuls o remiză de mare luptă, 0-0, punct de maximă importantă în parcursul ce se întrevedea.

Ulterior, la Luzern, elvețienii ne-au dominat copios și au avut 2-0 până… în minutul 89! O revenire fantastică a băieților lui Edi Iordănescu, două goluri marcate de Mihăilă pe un final care ne-a conferit nu doar remiza extrem de utilă în clasament, ci și încrederea că ne putem bate cu oricine. O confirmare pentru tăria de caracter de care urma să mai avem nevoie.

Două remize de luptă și revenire

De pe poziție avantajoasă în grupă datorită parcursului nostru bun și al celorlalte rezutlate înregistrate, luna septembrie ne-a adus meciul cu Israel de la București, când o victorie ne-ar fi apropiat puternic de EURO 2024. Am condus, însă am fost egalați și un stadion plin a trăit doar 1-1 deși așteptările deveneau tot mai mari.

La câteva zile distanță, Kosovo a venit la București. Meciul a fost întrerupt în prima repriză din cauza problemelor din tribune, la reluare oaspeții au rămas apoi în inferioritate numerică, noi am ratat un penalty dar finalmente ne-am impus cu 2-0!

Fără fani în deplasare și doar cu copiii pe teren propriu

Luna octombrie, dublă cu Belarus în deplasare și Andorra la București, obiectivul era clar, din nou, 6 puncte, pentru ca traiectoria pozitivă să se fixeze autoritar și în clasament. Doar că, la Budapesta!, pentru că Belarus n-a putut juca pe teren propriu ca urmare a sancțiunilor UEFA, și în fața unor tribune goale, tricolorii au remizat 0-0 la capătul unui meci dominat copios, dar fără eficacitate.

N-a fost timp de dezamăgire! La București ne aștepta Arena Națională plină de… copii! Altă sancțiune UEFA, de data asta în dreptul nostru. Victorie reconfortantă, 4-0 pentru națională!

Nu doar calificați, ci și cei mai buni!

Noiembrie, ultimele două partide. Cu Israel, în deplasare, dar… tot la Budapesta, pentru că izbunise conflictul deja cunoscut. Ne era suficient un egal și mergeam la EURO 2024! Israelienii au deschis scorul în start de meci, tricolorii au revenit admirabil și am învins! 2-1 și revenire la Europene după 8 ani.

Deja calificați, meciul cu Elveția de pe teren propriu avea o singură miză. Obținerea primului loc și păstrarea liniei perfecte, 10 meciuri fără înfrângere în preliminarii. Cu o Arenă Națională în sărbătoare, am câștigat cu 1-0 și ne-am respectat blazonul construit deja prin muncă și sacrificiu!