– Costel, ce înseamnă pentru cariera ta transferul la Sunderland?

– E un privilegiu și o onoare pentru mine că am semnat cu Sunderland, o echipă de tradiție, cu o istorie extraordinară și cu fani pătimași. Am plecat de la Manchester City și îmi doream un club cu aspirații înalte, care să joace la un nivel ridicat și care să-și dorească să facă performanță. După ce am vorbit cu antrenorul Gustavo Poyet, am realizat că Sunderland este clubul potrivit pentru mine. Sincer, abia aștept să încep pregătirile. Am preferat Sunderland, unde am fost dorit de antrenor, un lucru care mă bucură foarte mult. Sunderland este un club puternic, cu jucători foarte buni, iar din sezonul următor avem ambiții mari, poate vom reuși să ne calificăm în cupele europene.

– Te-ai sfătuit și cu selecționerul Victor Pițurcă înainte de a te transfera la Sunderland?

– Am discutat mai demult cu domnul Pițurcă. Era foarte important pentru mine să joc meci de meci, iar acum am găsit această soluție. Îmi doresc foarte mult să revin în poarta echipei naționale. Prima reprezentativă este foarte importantă pentru mine, de aceea am și ales un club unde să fiu dorit și unde să am șanse să joc.

Vito Mannone a apărat poarta lui Sunderland, cum vezi concurența cu el pentru un post de titular?

– Mannone este un portar bun, care a apărat bine în sezonul precedent, dar obiectivul meu este să-mi câștig locul în echipă. Voi da totul, voi munci mult pentru a fi titular la Sunderland.

Ciprian Tătărușanu s-a transferat la Fiorentina în această vară, va fi grea lupta pentru titularizare la echipa națională?

– Va fi o luptă benefică pentru echipă. Atât timp cât noi jucăm la echipele de club, totul este în regulă. Este important pentru antrenorul echipei naționale să aibă variante, să aibă de unde alege cea mai bună soluție. Nu va fi ușor pentru niciunul dintre noi pentru că atunci când ajungi la un club din străinătate trebuie să muncești de 3-4 ori mai mult. Asta deoarece pretențiile cresc, oamenii spun că nu degeaba au plătit bani pe tine și trebuie să demonstrezi de ce poți fi titular în detrimentul unui jucător de-al lor, născut în țara respectivă.

Primul meci din preliminariile pentru Euro 2016 se va juca în Grecia, cu porțile închise. Poate fi un avantaj pentru România?

– Pentru mine, plăcerea de a juca fotbal înseamnă și stadioane pline. E foarte urât să joci cu un stadion gol și să te simți singur. E straniu să auzi pe teren ce strigă jucătorii. Faptul că vom evolua cu Grecia cu stadionul gol poate fi un avantaj, dar și un dezavantaj dacă ne gândim că nici adversarii nu vor mai simți presiunea publicului.

– Grupa de calificare la Euro 2016 este accesibilă. Ești de acord că avem o șansă mare să ne calificăm la turneul final?

– La prima imagine, lumea crede că ne vom califica fără probleme. Eu spun că trebuie să ne concentrăm foarte bine pe fiecare meci în parte. Cert este că nu ne va fi ușor, va fi greu, dar trebuie ca această campanie de calificare să se încheie cu succes. Este important pentru fotbalul românesc să ne calificăm pentru că suntem pe o pantă descendentă, iar dacă am ajunge la Euro, ar fi foarte bine pentru România.

Ce s-ar întâmpla dacă s-ar rata din nou o calificare la un turneu final?

– Ar fi un moment foarte prost pentru noi, iar din punct de vedere financiar nu am sta bine deloc. Echipa națională și fotbalul românesc trăiesc din veniturile care vin în urma calificării la turneele finale. Va fi un mare dezavantaj dacă nu ne-am califica.

Ai urmărit meciurile de la Campionatul Mondial?

– Cel mai mult mi-a plăcut confruntarea dintre Spania și Olanda. Am fost surprins de ce s-a întâmplat cu echipa națională a Spaniei. Cred că după un sezon lung, în care jucătorii lor au fost angrenați în mai multe competiții, s-a văzut oboseala acumulată, s-a văzut o saturație în jocul lor, iar oboseala fizică și-a pus amprenta.

Ți-a plăcut în mod special vreun portar la acest Campionat Mondial?

– Da, sunt doi portari care mi-au plăcut foarte mult. Primul este Jasper Cillessen, portarul Olandei, care, deși nu are foarte multe selecții la echipa națională, a arătat o siguranță și un joc de picior foarte bune. S-a descurcat foarte bine la cel mai înalt nivel. Mi-a plăcut și chilianul Claudio Bravo, un portar experimentat, care dă siguranță echipei.