Vineri, 22 septembrie 2017, Comitetul Executiv al FRF a validat acordul de reziliere a contractului fostului selecționer Christoph Daum și a acceptat propunerea Administrației FRF de numire a lui Cosmin Contra pe banca echipei naționale. Această propunere a fost înaintată în Comitetul Executiv ca urmare a listei de candidați votată de Comisia Tehnică a Federației Române de Fotbal.

Fost internațional al României, cu 73 de selecții și 7 goluri, Cosmin Contra și-a încheiat în 2010 cariera de jucător după 160 de meciuri în Liga 1 și peste 210 prezențe în campionatele Spaniei, Italiei și Angliei. În 2001, an în care a și câștigat titlul de cel mai bun jucător român, a disputat finala Cupei UEFA cu Deportivo Alaves.

Ca antrenor, Cosmin Contra are în palmares două trofee, Cupa României, cu Petrolul Ploiești, în 2013, și Cupa Ligii, cu Dinamo, în 2017. A bifat 71 de meciuri ca tehnician în Liga 1, cu un procentaj al victoriilor de peste 57%.

Noul selecționer a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc vineri seara la Arena Națională.

„Pentru mine, echipa națională a fost mereu mai presus de orice, ceva aproape sfânt. Încă de când eram copil, apoi când am devenit jucător, când am îmbrăcat cu mândrie tricoul ei, la bucurie și la tristețe. Acum, ca antrenor, e un vis împlinit. Dar visul trebuie să continue cu performanță!”, a declarat Cosmin Contra.

„Vă asigur că voi da totul pentru echipa națională, la fel cum am făcut-o și ca jucător, nu cred că trebuie să vă îndoiți de acest lucru. Nu promit minuni peste noapte, dar fiți siguri că fiecare meci va fi o luptă adevărată, la care jucătorii vor veni cu mândrie și în care vor da totul. Acesta e fotbalul pe care România trebuie să îl arate”, a punctat noul selecționer al României.

„Suporterilor români vreau să le mulțumesc și acum, din postura de selecționer, pentru felul în care m-au încurajat când jucam pentru România. Îmi doresc foarte mult să îi susțină la fel și pe jucătorii pe care îi pregătesc acum și abia aștept să ne bucurăm împreună de victoriile României!” (Cosmin Contra)

„Cosmin Contra are ca obiectiv calificarea României la Euro 2020, durata contractului fiind până la finele campaniei de calificare. Un fost jucător emblematic al echipei naționale și al fotbalului european la cel mai înalt nivel vine cu inima deschisă să dea tot ce are mai bun și tot ce a demonstrat ca antrenor pentru echipa națională pe care o iubește atât de mult. Acest context nu poate decât să ne dea convingerea că vom schimba suflul, atitudinea și perspectivele la echipa națională”, a declarat președintele FRF, Răzvan Burleanu.

„Îi doresc mult succes lui Cosmin și îl asigur de tot sprijinul echipei FRF astfel încât visul care lui i s-a îndeplinit, acela de a antrena România, să devină și visul tuturor suporterilor români, prin prezența la turneele finale!” (Răzvan Burleanu)