În luna în care a împlinit 31 de ani, Ciprian Marica a anunțat că își încheie cariera de jucător. Atacantul aflat în Top 5 marcatori la echipa națională și-a anunțat retragerea pe pagina de Facebook.

”Prieteni, am trăit cel mai mare vis al copilăriei, cea mai mare onoare alături de voi: să îmi pot reprezenta țara. Fotbalul m-a învățat tot ceea ce sunt acum, m-a învățat să muncesc, să trăiesc bucuriile, m-a invățat să iubesc, să respect aproapele și adversarul. M-a învățat să trăiesc frumos. Și, mai ales, să mă mândresc. Cu băieții mei, cu voi, cu România! Cu noi! Cu noi toți, echipa națională!

Am tot explicat, naționala suntem toți, nu doar 11 oameni din teren. Cred că asta e cea mai mare realizare a carierei, de fapt. Fotbalul mi-a arătat cum să funcționez în echipă, să împart totul cu cei de lângă mine, să mă bucur la victorii, să mă ridic la infrângeri, să îmi iubesc munca. Munca? E atât de rece spus! Pentru că, atunci când pe piept scrie ROMÂNIA, nu mai e muncă, e mândrie și datorie. E luptă și e vis. E intonarea imnului național, e bucuria golului, adrenalina victoriilor, emoția din ochii voștri.

Nu am cuvinte, nu îmi ajung pentru câte emoții am. Mulțumesc pentru că pot să te iubesc, România! Mulțumesc fotbalului pentru tot ce mi-a dat!

Vă mulțumesc vouă pentru tot ce mi-ați transmis, pentru aprecierile și încurajările voastre. Chiar și când m-ați certat, ați dat sens carierei mele de sportiv! De reprezentant al României!

Am fost mereu deschis față de voi, dar nu mi-e ușor să anunț asta: starea mea fizică nu îmi mai permite să fac lucrurile la același nivel așa cum meritați voi. Așa că pun punct aici carierei mele de fotbalist.

Voi rămâne cel mai mare fan al României, al echipelor la care am jucat, voi fi mereu unul dintre voi. Vreau să le mulțumesc pentru tot antrenorilor, coechipierilor, managerilor care au contribuit la formarea mea ca sportiv.

Vă mulțumesc tuturor și fiecăruia în parte. Vă aștept pe stadion, ne vedem în tribune, pe stradă, în fața televizorului, ne vedem oriunde ne cheamă fotbalul pe care-l iubim!”

Ciprian Marica a debutat la echipa națională în noiembrie 2003, la vârsta de 18 ani, într-un meci pierdut în fața Italiei, 0-1. Au urmat alte 71 de selecții în care a reușit să marcheze de 25 de ori. Performanță care îl plasează pe locul 4 al marcatorilor all-time din istoria naționalei, în urma lui Hagi, Mutu și Bodola, la egalitate cu Viorel Moldovan. Ultimul joc în tricoul României l-a disputat în septembrie 2014, în debutul preliminariilor pentru Euro 2016, 1-0 în Grecia, când a marcat unicul gol al partidei dintr-o lovitură de la 11 metri.

Federația Română de Fotbal îi mulțumește lui Ciprian Marica pentru toate reușitele de la echipa națională și îi urează succes în viitoarele proiecte!