Odată cu startul Campionatului European, Parisul devine capitala fotbalului, implicit și a celui românesc. Joi, la ora 12:30, Casa Fotbalului românesc și-a deschis porțile! La eveniment a participat delegația oficială a României la Euro 2016, fără jucători și stafful tehnic, aceștia rămânând la hotel să se pregătească de antrenamentul oficial dinaintea partidei cu Franța și, bineînțeles, Ambasadorul României în Franța, Excelența Sa, Luca Niculescu.

Primul oaspete a fost Premierul Dacian Cioloș, care a ținut un discurs și a transmis, prin intermediul Președintelui Federației Române de Fotbal Răzvan Burleanu, succes tricolorilor la Euro 2016: “Sunt foarte mândru, ca român, să fiu în Franța și să fiu alături de echipa României. Le transmit jucătorilor și antrenorului Anghel Iordănescu mult succes, rezistență și mai ales multă inspirație în tactică. Sunt convins că, încă din primul meci, jucătorii vor da tot ce pot ca să arate ce înseamnă noua echipă a României. Fotbalul românesc a făcut multe progrese în ultima perioadă”.

Casa Fotbalului românesc va rămâne la Paris pe perioada turneului final și e găzduită de clădirea Ambasadei României la Paris, Palatul Behague. Acesta a fost construit între anii 1866-1867, iar la 27 martie 1939, statul român l-a cumpărat și și-a transferat aici ambasada aflată până atunci în hotelul Pomar, din Avenue de Wagram.

Casa Fotbalului vrea să arate lumii o altă față a României și dezvoltă ideea legăturii între artă, sport și tehnologie. A fost concepută ca un spațiu al diplomației, o celebrare a performanței fotbalului și sportului românesc în general, propunându-și să aducă în prim-plan și o Românie efervescentă din punct de vedere cultural și artisitic.

Vizitatorii vor putea admira lucrări plastice ale elevilor de la Tonitza cu tematica “The Art of Football”, expoziții de fotografie din fotbal și proiecte de infrastructură sportivă ale arhitecților români. La întâlnirile din Casa Fotbalului se vor proiecta și filme cu aceeași tematică, semnate de cineaști români.

În concluzie, s-a dorit crearea unui mix de relaxare, momente artistice, proiecții video, expoziții, prezentări ale sponsorilor echipei naționale și, cel mai important, un prilej de dialog pentru o Românie dedicată performanței.

“Este o onoare deosebită pentru delegația oficială a României la Euro 2016 să beneficieze de această recepție de o înaltă ținută. Ambasada României la Paris a devenit o veritabilă Casă a Tricolorilor, iar această transformare demonstrează că fotbalul este mai mult decât un simplu sport, e un fenomen social, vector de promovare pentru valorile naționale și europene. Le mulțumim tuturor celor implicați în acest proiect care susține un concept fundamental al activității noastre, diplomația sportivă”, a declarat Răzvan Burleanu, președintele Federației Române de Fotbal.