Acest comunicat de presă se vrea a fi un mesaj, pe care îl adresez mass-media din țara noastră.

Solicit în mod public tuturor jurnaliștilor din presa scrisă și din cea audio-video, care relatează despre mediatizata problematică DNA-FRF să nu implice în ecuație numele și instituția Președintelui României, nici cele ale Prim-Ministrului României.

Se impun, în acest context, și unele clarificări.

Dezvelirea plăcii comemorative, menită să marcheze inaugurarea Național Arena, nu a reprezentat un demers realizat fără invitarea domnului Emil Boc. Dimpotrivă, domnia sa a fost invitat atât la inaugurarea Centrului FRF de la Buftea, cât și la cea a National Arena, ambele având loc, după cum bine se știe, în cursul aceleiași zile de 6 septembrie 2011.

Am fost informat telefonic de șefa de Cabinet a Prim-Ministrului că domnul Emil Boc ne va putea onora cu prezența – ceea ce s-a și întâmplat – doar la ceremonia de la Buftea, în condițiile în care o întâlnire deosebit de importantă pentru statul român, pe care domnia sa a avut-o cu o delegație din Olanda, i-a permis să fie prezent doar la jocul România – Franța, nu și, mai devreme, la inaugurarea National Arena.

Cât despre problema imnului de stat, Președinția și Președintele României, domnul Traian Băsescu, nu ne-au transmis niciun mesaj, în condițiile în care, evident, momentul respectiv nu a fost unul plăcut, dar nici pe departe unul căruia să i se atribuie conotațiile relevate de mass-media.

Respingem, în acest context, cu fermitate toate afirmațiile acuzatoare la adresa organizării respectivului meci. În condițiile date, considerăm că FRF a asigurat o organizare a jocului și a întregului eveniment la înalt nivel și că inadvertențele apărute – care ne-au creat, și nouă, disconfortul și regretele de rigoare -, cum ar fi suprafața terenului de joc sau intonarea imnului de stat, nu pot fi sub nicio formă imputate Federației Române de Fotbal.

Cât despre actul politic al votului, acesta este unul democratic, fiecare cetățean – inclusiv, desigur, oamenii de fotbal – având deplina libertate să voteze conform credinței și opțiunilor personale, fără ca asta să însemne vreo implicare a Federației Române de Fotbal și a Președintelui ei.

În atare condiții, solicit încă o data mass-media să nu mai lanseze scenarii care să amestece fără vreun temei nume și instituții și, implicit, să stopeze un demers deloc onorant pentru respectiva breaslă, acela al dezinformării și “intoxicării” opiniei publice.

Mircea Sandu
Președintele FRF