Azi, de la ora 19:00, ne vom afla adversarii din 2022 în competiția care ne poate duce spre EURO 2024.

Următoarea ediție a Campionatului European, care va fi găzduită în 2024 de Germania, va însemna 23 de echipe plus țara gazdă. Din preliminariile clasice pentru EURO se vor califica 20 de echipe (câștigătoarele și locurile 2 din cele 10 grupe).

Pentru celelalte 3 echipe vor lupta naționalele necalificate prin preliminariile clasice dar care au performat în Liga Națiunilor 2022/23!

Posibili adversari

România se află în Liga B a competiției, urna 3, alături de Israel, Serbia și Irlanda, așadar nu vom întâlni aceste echipe. Vom avea un adversar din fiecare dintre urnele 1, 2 și 4 ale Ligii B:

Urna 1: Ucraina, Suedia, Bosnia și Herțegovina, Islanda

Urna 2: Finlanda, Norvegia, Scoția, Rusia

Urna 4: Slovenia, Muntenegru, Albania, Armenia

După prezentarea posibililor oponenți din urnele 4 și 2, care pot fi descoperite AICI și AICI, dedicăm azi o scurtă radiografie echipelor din urna 1.

Ucraina – etapa post-Shevchenko

Formă

Națională vecină nu a simțit șocul despărțirii de Shevchenko, ajuns la Genoa, și se află din nou în cărți pentru un turneu final, după EURO 2020. Ucraina așteaptă barajul pentru CM 2022 din martie, deplasare în Scoția, apoi poate deplasare în Țara Galilor/Ucraina. A terminat pe 2 preliminariile, în spatele Franței, chinuindu-se destul de mult, cu 6 remize din 8 partide: acasă cu Bosnia-Herțegovina și Finlanda, tur-retur cu Kazahstan, dar și tur-retur cu Franța!

O echipă tip (3-4-2-1)

Pyatov (Șahtior Donețk) – Matvienko (Șahtior Donețk), Kryvtsov (Șahtior Donețk), Zabarnyi (Dinamo Kiev) – Tymchyk (Dinamo Kiev), Stepanenko (Șahtior Donețk), Shaparenko (Dinamo Kiev), Sobol (Bruges) – Yarmolenko (West Ham), Malinovskyi (Atalanta) – Yaremchuk (Benfica)

Selecționer

Numit inițial doar interimar, Oleksandr Petrakov (64 ani) conduce naționala țării sale de origine după ce din 2011 până în luna august, anul acesta, a coordonat staff-ul tehnic al diferitelor naționale de juniori ale Ucrainei, de la nivel U16 până la U20. El a păstrat sistemul 3-4-2-1 moștenit de la selecționerul predecesor, modificând rareori modulul.

Suedia – amărăciunea noastră din nord

Formă

Cea de-a doua echipă aflată la barajul de Mondial din urna 1 este o cunoștință recentă pentru noi, Suedia care ne-a lăsat acasă din drumul spre EURO 2020. Până la baraj, va disputa în ianuarie un amical cu Finlanda. Iar drumul spre Mondial l-a prelungit terminând în grupă peste Grecia, Georgia și Kosovo, la 4 puncte în spatele Spaniei. Cele două înfrângeri din Georgia și Grecia au costat-o șansele de a lupta la calificare directă! Rămâne de văzut dacă Zlatan Ibrahimovici va rămâne la națională și în cazul în care Suedia ratează calificarea la CM 2022.

O echipă tip (4-4-2)

Olsen (Sheffield United) – Krafth (Newcastle), Lindelof (Man. United), Nilsson (Bielefeld), Augustinsson (Sevilla) – Forsberg (RB Leipzig), Ekdal (Sampdoria), Olsson (Anderlecht), Claesson (Krasnodar) – Kulusevski (Juventus), Isak (Real Sociedad)

Selecționer

Suedezul Janne Andersson (59 ani) este din iunie 2016 pe banca naționalei. Anterior a fost principal doar la Halmstadts, Orgryte și Norkopping, în liga țării de origine. Îl cunoaștem deja foarte bine, atât pe el cât și stilul de joc al naționalei nordice, dezvoltat dintr-un clasic 4-4-2 care se dovedește atât de incomod pentru multe formații de pe continentul nostru.

Islanda – iarăși, atât de repede?

Formă

O trupă în tranziție, pe care am învins-o în deplasare și cu care am remizat pe teren propriu în meciul nostru capital spre barajul de Mondial… Islanda a fost obstacolul și din barajul pentru EURO 2020… Știm aproape totul despre jucătorii lor, ar fi un al treilea și al patrulea duel într-un interval de timp extrem de scurt la nivel de reprezentative. E greu de intuit un prim 11, dat fiind contextul schimbului de generații la Islanda.

O echipă tip (4-3-3)

Runarsson (Leuven) – Sampsted (Bodo Glimt), I. Bjarnason (Brescia), Gretarsson (Blackpool), Thorarinsson (New York City FC) – Ellertsson (SPAL), Bjarnason (Brescia), Johanesson (Copenhaga) – Gudmundsson (Alkmaar), A. Gudjohnsen (Real Madrid B), Traustason (New England Revolution)

Selecționer

Arnard Vidarsson (43 ani) pregătește naționala nordică în perioada ei de tranziție, fostul internațional islandez venind din postura de fost selecționer U21, după cum bine știm deja, și experiențe ca antrenor secund în campionatul belgian, plus principal la Cercle Bruges. Sistemul preferat este un 4-3-3 cu valențe ofensive.

Bosnia-Herțegovina – trupa căpitanului Dzeko

Formă

Bosniacii au terminat în grupa spre Mondial doar pe 4 și doar deasupra Kazahstanului, sub Franța, Ucraina și Finlanda, deși o vreme cel puțin locul de baraj a părut la îndemână, mai ales după remiza din deplasare cu francezii! Eșecurile de pe teren propriu cu Finlanda și Ucraina au anulat însă orice vis după ce, în prealabil, un 2-2 acasă cu Kazahstan pusese sub semnul întrebării deja șansele la un parcurs mai lung spre Mondialul din Qatar.

O echipă tip (3-5-2)

Sehic (Konyaspor) – Civic (Ferencvaros), Ahmedhodzic (Malmo), Hadzikadunic (Rostov) – Stevanovic (Servette), Krunic (Milan), Pjanic (Beșiktaș), Hadziahmetovic (Konyaspor), Kolasinac (Arsenal) – Prevljak (RB Salzburg), Dzeko (AS Roma)

Selecționer

Bulgarul Ivaylo Petev (46 ani), numit în luna ianuarie a acestui an, a fost și selecționerul țării sale natale în perioada 2014-2016. În cariera lui la nivel de club se regăsesc Ludogoreț, Levski, Dinamo Zagreb, Omonia Nicosia. Cu el pe bancă, Bosnia-Herțegovina a jucat cel mai adesea în ultima campanie într-un sistem 3-5-2.

Calendar

Având în vedere organizarea CM 2022 la finalul anului viitor, ediția Ligii Națiunilor se va comprima astfel încât partidele vor avea loc în doar două luni, iunie și septembrie 2022! Practic, 4 din cele 6 meciuri ale grupei vor avea loc în iunie!

Meci 1: 2-4 iunie 2022

Meci 2: 5-8 iunie 2022

Meci 3: 8-11 iunie 2022

Meci 4: 12-14 iunie 2022

Meci 5: 22-24 septembrie 2022

Meci 6: 25-27 septembrie 2022