Foto: Sport Pictures

Joi, 16 decembrie, de la ora 19:00, ne vom afla adversarii din 2022 în competiția care ne poate duce spre EURO 2024.

Următoarea ediție a Campionatului European, care va fi găzduită în 2024 de Germania, va însemna 23 de echipe plus țara gazdă. Din preliminariile clasice pentru EURO se vor califica 20 de echipe (câștigătoarele și locurile 2 din cele 10 grupe).

Pentru celelalte 3 echipe vor lupta naționalele necalificate prin preliminariile clasice, dar care au performat în Liga Națiunilor 2022/23!

Posibili adversari

România se află în Liga B a competiției, urna 3, alături de Israel, Serbia și Irlanda, așadar nu vom întâlni aceste echipe. Vom avea un adversar din fiecare dintre urnele 1, 2 și 4 ale Ligii B:

Urna 1: Ucraina, Suedia, Bosnia și Herțegovina, Islanda

Urna 2: Finlanda, Norvegia, Scoția, Rusia

Urna 4: Slovenia, Muntenegru, Albania, Armenia

Începem prezentarea posibililor oponenți dedicând azi o scurtă radiografie echipelor din urna 4, pentru ca în episoadele următoare, până în ziua tragerii la sorți inclusiv, să abordăm celelalte urne.

Armenia – momentul revanșei?

Formă

Îi cunoaștem perfect pe armeni, ne-au blocat practic drumul spre barajul de Mondial cu victoria nesperată obținută pe final la Erevan în recent încheiata campanie. Dar asta era la începutul grupei, iar în ultimele 6 meciuri din acest an, Armenia nu a mai cunoscut victoria! Includem aici un 1-1 cu Liechtenstein pe teren propriu și o înfrângere la București. Plus un 0-5 fără comentarii pe teren propriu cu Macedonia de Nord și un 0-6 în Germania!

O echipă tip (4-1-3-2)

Yurchenko (Alahskert) – Hambardzumyan (Anorthosis), Calisir (Silkeborg), Haroyan (Cadiz), Hovhannisyan (Kairat) – Spertsyan (Krasnodar) – Barseghyan (Slovan Bratislava) – Mkhitaryan (Roma), Bayramyan (Rostov)  – Zelarayan (Columbus), Briasco (Boca Juniors)

Selecționer

Spaniolul Joaquin Caparros, 66 ani, a încercat să producă o schimbare în jocul și abordarea Armeniei, dar semnele pozitive s-au văzut doar pe începutul campaniei pentru CM 2022. Treptat, Armenia s-a stins și a revenit cumva la elementele de bază cu care ne obișnuiseră în joc: mobilizare puternică, entuziasm, circulație spre benzi și apoi către careu, o dependență de vedeta Mkhitaryan. Caparros a schimbat sistemul de la 4-4-2, 4-4-1-1 în fapt, la 4-2-3-1 și 4-1-3-2 pe final de campanie.

Muntenegru – 4 dueluri din 2017 până azi!

Formă

O altă formație cu care ne-am tot întâlnit recent, atât în preliminariile CM 2018, cât și în Liga Națiunilor. Muntenegru a încheiat ultima campanie peste Letonia și Gibraltar, sub Olanda, Turcia și Norvegia, cumva previzibil. Cele mai bune rezultate au fost două remize, un 2-2 acasă cu batavii și un 2-2 la Istanbul. La polul opus ar fi 0-0 pe teren propriu cu Letonia.

O echipă tip (4-4-2)

Mijatovici (MTK Budapesta) – Vesovici (Qarabag), Savici (Atletico Madrid), Vujacic (Partizan), Radunovic (FCSB), – Marusici (Lazio), Kosovici (Kairat), Skecic (Partizan), Hasakbanovic (Rubin Kazan) –  Djurdjevici (Gijon), Beqiraj (Astana)

Selecționer

Muntenegreanul Miodrag Radulovici, 54 ani, este selecționer din decembrie 2020, după ce în trecut a mai pregătit naționalele din Liban și Myanmar! La nivel de club a mai avut mandate la Atyrau (Kazahstan), Kazma (Kuweit) sau Zob Ahan (Iran), dar și în țara de origine. Cel mai adesea a folosit, în ultima campanie, sistemul 4-4-2.

Albania – cu gândul la EURO 2016…

Formă

Ultima amintire e una foarte amară pentru noi, eșecul de la EURO din Franța. Între timp, cum era firesc, și Albania s-a transformat. Recenta campanie a terminat-o peste Ungaria, Andorra și San Marino în grupă, sub Anglia și Polonia, dar la doar două puncte în urma locului de baraj! A învins Ungaria cu 1-0 acasă și deplasare, dar nu a făcut față Poloniei.

O echipă tip (3-5-2)

Berisha (Torino) – Djimsiti (Atalanta), Ismajli (Empoli), Kumbulla (Roma) – Hysaj (Lazio), Bare (Espanyol), Bajrami (Empoli), Gjasula (Darmstadt), Trashi (Qadsia) – Uzuni (Ferencvaros), Cikalleshi (Konyaspor)

Selecționer

Experimentatul italian Edoardo Reja, 76 ani, continuă tendința federației albaneze de a merge pe școala din Peninsulă, după De Biasi și Panucci. Reja, care a mai pregătit în carieră Verona, Bologna, Torino, Genoa, Napoli, Lazio sau Atalanta, e în funcție din aprilie 2019. Sistemul 3-5-2 și alte variațiuni ale unui modul cu 3 fundași sunt cele mai utilizate variante de către Reja la naționala Albaniei.

Slovenia – aparent necunoscuta urnei

Formă

După un debut furtunos în ultima campanie, 1-0 acasă cu Croația, slovenii s-au stins încet. A fost 1-2 în Rusia și apoi 0-1 în Cipru, iar visul Mondialului a dispărut repede. Finalmente, Slovenia s-a clasat sub Croația, Rusia și Slovacia, la 8 puncte de locul secund în grupă. Ca un detaliu interesant, exceptând deplasările din Croația și Cipru, Slovenia a înscris în toate partidele din ultimele preliminarii.

O echipă tip (4-2-3-1)

Oblak (Atletico Madrid) – Stojanovici (Empoli), Blazici (Ferencvaros), Mevlja (Alanyaspor), Balkovec (Karagumruk) – Kurtici (PAOK), Zajc (Fenerbahce) – Ilicici (Atalanta), Lovrici (Lugano), Verbici (Dinamo Kiev) – Sesko (RB Salzburg)

Selecționer

Slovenul Matjaz Kek, 60 ani, din noiembrie 2018 în acest mandat, a mai fost selecționerul Sloveniei în perioada 2007-2011. Atunci, a dus reprezentativa la Mondialul 2010, după un baraj cu Rusia! Kek a revenit în post după două experiențe la club, Al Ittihad și apoi Rijeka în Croația. Este adeptul unui 4-2-3-1 de la care rareori face abatere.

Calendar

Având în vedere organizarea CM 2022 la finalul anului viitor, ediția Ligii Națiunilor se va comprima astfel încât partidele vor avea loc în doar două luni, iunie și septembrie 2022! Practic, 4 din cele 6 meciuri ale grupei vor avea loc în iunie!

  • Meci 1: 2-4 iunie 2022
  • Meci 2: 5-8 iunie 2022
  • Meci 3: 8-11 iunie 2022
  • Meci 4: 12-14 iunie 2022
  • Meci 5: 22-24 septembrie 2022
  • Meci 6: 25-27 septembrie 2022