Echipa națională de fotbal pe plajă a României a pierdut cu 2-7 meciul cu reprezentativa similară a Spaniei, vineri, la Sanxenxo, în prima etapă a Grupei 1 din cel de-al doilea turneu preliminar al Diviziei A din Liga Europeană – 2016. Este partida care a consemnat revenirea tricolorilor în cel mai puternic eșalon al acestei competiții după o pauză de trei ani.

Selecționerul Viorel Farcaș a început duelul cu ibericii cu următorul ”cinci”: Ionuț FLOREA – Gabriel DOBRE, Ionel POSTEUCĂ, Marian MĂCIUCĂ, Bogdan CIOCĂNEL. Rezerve la startul confruntării au fost: Laurențiu GHEORGHE – Adrian TĂNASE, Liviu CROITORU, Dorel ZAHARIA. Având de ispășit suspendări primite în urma participării de anul trecut din Liga Europeană, Raj Cărăuleanu și Viorel Farcaș au stat în tribune. Primul nu poate să evolueze nici în cel de-al doilea meci de la Sanxenxo, iar antrenorul – în următoarele trei partide oficiale.

Goluri marcate de Bogdan Ciocănel și Dorel Zaharia

În disputa de vineri, scorul a fost deschis de gazde, în minutul 3, la câteva secunde după ce românii au trimis mingea în bară: Miguel Angel Santiso l-a învins pe Ionuț ”Boață” Florea cu un lob dintr-o lovitură liberă. În același minut, profitând de o pasă greșită a lui Ionuț Florea, Antonio Jose Mayor Hernandez a punctat printr-o ”foarfecă”. Prima repriză s-a încheiat cu un avantaj de trei goluri al spaniolilor: în minutul 6, Riduan Dris Bouzian a plasat balonul lângă una dintre barele porții apărate de ”Boață”.

Bogdan Ciocănel a redus diferența în minutul 15, după ce mingea trimisă de el a lovit bara din stânga portarului iberic. Peste două minute, Antonio Jose Mayor Hernandez a interceptat balonul degajat de Ionuț Florea și a bifat ”dubla”. Până la următoarea pauză, gazdele au marcat și cel de-al cincilea gol: în minutul 20, ”Boață” nu a reușit să stopeze mingea șutată din lateral de Riduan Dris Bouzian.

Ultima repriză a avut tot trei goluri. Primul a fost înscris de Dorel Zaharia, din lovitură liberă, în minutul 25. Francisco Jose Cintas Caro i-a bucurat pe numeroșii susținători ai spaniolilor în minutul 26, la faza în care jocul a fost reluat. În această parte a meciului, Ionuț Florea i-a lăsat locul în poartă lui Laurențiu ”Lala” Gheorghe și a devenit jucător de câmp, însă schimbarea nu a avut vreun efect asupra deznodământului confruntării. Scorul final a fost stabilit de Miguel Angel Santiso, în ultimul minut, cu un șut din apropierea porții lui ”Lala”.

Urmează duelul cu Ucraina

În statistica meciului, raportul șuturilor la poartă este de 33-25 în favoarea gazdelor. Ibericii stau mai bine și la șuturi pe poartă: 17-14. ”Ne consolăm cu diferența mică arătată de statistică… Spaniolii sunt mai buni și mai bine pregătiți decât noi. Au un buget de un milion de euro! Sperăm să obținem un rezultat bun cu Ucraina, mai ales că această echipă a venit la Sanxenxo fără mulți jucători importanți, plecați să evolueze în campionatul Rusiei”, a declarat căpitanul tricolorilor, Ionel Posteucă.

Vineri, tot în prima etapă din Grupa 1, Ucraina a învins Franța cu 5-1. Runda secundă este programată sâmbătă: România se întâlnește cu Ucraina, de la ora 17:45, iar Spania se duelează cu Franța, de la ora 20:15. Meciurile pot fi urmărite în direct pe site-ul beachsoccer.com.

Iată și celelalte rezultate înregistrate vineri, în prima etapă din cel de-al doilea turneu preliminar:

Divizia A, Grupa 2: Elveția – Germania 10-4, Grecia – Portugalia 3-6;
Divizia B, Grupa 1: Cehia – Olanda 3-2;
Divizia B, Grupa 2: Anglia – Andorra 5-1.

Liga Europeană – 2016 este alcătuită din Divizia A (12 echipe) și Divizia B (14 echipe). Sunt programate trei turnee preliminare în fiecare eșalon, iar după încheierea acestora se va întocmi clasamentul general pentru fiecare divizie. Cele mai bune opt formații din Divizia A se vor califica în superfinală, iar reprezentativa de pe locul 12 din Divizia A și cele mai bune șapte echipe din Divizia B vor merge în turneul pentru menținerea/promovarea în Divizia A.