Naționala de futsal a României va debuta săptămâna viitoare în preliminariile pentru Cupa Mondială.

Tricolorii fac parte din Grupa 5 a Main Round-ului calificărilor la FIFA Futsal World Cup 2020, eveniment care va fi găzduit de Lituania, anul viitor, în perioada 12 septembrie – 4 octombrie.

Doar șase bilete, dintr-un total de 23, au fost puse la bătaie pentru echipele europene la marele bal din Lituania. În ciuda acestui amănunt, tricolorii sunt hotărâți mai mult ca oricând să transforme în realitate visul prezenței la o Cupă Mondială.

Meciurile Grupei 5 se vor disputa la Piatra Neamț, iar România va lupta pentru unul dintre primele două locuri ce duc în Elite Round-ul peliminariilor, în ordine, cu Olanda, Albania și Kazakhstan. Primele două clasate se vor califica în Elite Round (28 ianuarie – 2 februarie 2020), acolo unde cele 16 echipe calificate vor fi împărțite în patru grupe. Învingătoarele își vor asigura prezența la Cupa Mondială, în timp ce naționalele clasate pe locurile secunde vor disputa baraj (9-12 aprilie 2020) pentru ultimele două locuri alocate Europei la turneul final.

Cel mai frumos cadou primit de Robert Lupu înaintea calificărilor pentru FIFA Futsal World Cup îl reprezintă fără îndoială reîntoarcerea lui Sávio Valadares. După mai bine de un an de pauză din pricina unei accidentări grave, omul care a calificat România la ultimul Campionat European a revenit la forma sa maximă. Sávio a fost unul dintre cei mai buni jucători ai echipei Imperial WET Miercurea Ciuc în actualul sezon al UEFA Futsal Campions League.

„Pentru unii acesta e ultimul tren”

– Domnule Robert Lupu, care e atmosfera înaintea debutului în preliminariile Cupei Mondiale?
– E o atmosferă foarte bună, pozitivă, toată lumea își dorește o calificare istorică la turneul final! Ne-am reunit la Piatra Neamț de câteva zile. Au sosit și jucătorii de la Imperial WET Miercurea Ciuc, cinci la număr, care au evoluat în UEFA Futsal Champions League. Îi așteptăm încă pe Ike și pe Paulo Ferreira, care au meciuri cu echipele lor de club în acest weekend. Pentru unii dintre jucători aceste preliminarii înseamnă și ultimul tren spre un Campionat Mondial. Acest amănunt ar trebui să îi motiveze și mai mult. La ultima acțiune a echipei naționale, turneul din Ucraina, i-am văzut pe toți foarte hotărâți. Asta îmi dă speranțe.

– Aveți, așa cum vă doriți, cel mai bun lot?
– Nu avem accidentați, nu avem absenți din alte motive, deci pot spune că am la dispoziție cel mai bun lot posibil în acest moment. Și asta în ciuda faptului că, de exemplu, Ike, László Szőcs și Cristian Matei au jucat foarte puțin în ultima vreme la echipele lor de club. Ei au venit însă, așa cum o fac toți, cu zâmbetul pe buze, cu dorința de a da totul pentru echipa națională. Îi simt, așa cum spuneam și mai devreme, foarte motivați.

„O victorie contra Olandei, 60 la sută din calificare obținută”

– Ce știți despre Olanda, primul adversar din grupa de la Piatra Neamț?
– Cred că acest meci e finala pentru locul secund în grupă, care duce și el în Elite Round-ul preliminariilor. O victorie în prima etapă ar însemna 60 la sută din calificare obținută. Echipa Olandei e o echipă puternică și, mai ales, în creștere. Ultimele patru confruntări cu olandezii au fost foarte echilibrate: câte o victorie de fiecare parte, plus două remize. Jucătorii lor au o tehnică foarte bună.

– Albania?
– Are o identitate asemănătoare cu cea a Olandei. Nu excelează tehnic, dar e o echipă care crează mari probleme, evoluează cu lejeritate, mai ales între linii.

– Echipa Kazakhstan-ului?
– E din altă galaxie! E a treia în Europa, locul 9 în ierarhia FIFA, cu jucători legitimați la Sporting Lisabona sau Kairat Almaty, cu un antrenor celebru, Paulo Ricardo Kaka, Kazakhstan e o forță. Aș vrea ca la ora acestui meci să avem șase puncte, iar atunci vom evolua relaxați, fără frică, le vom pune mari probleme adversarilor. De aceea ne concentrăm pe primele două meciuri din grupă.

– Cât demult au contat acțiunile naționalei din ultimul an?
– Toate aceste meciuri, chiar și cele cu Italia în care nu am învins, ne-au dat mare încredere. Ne-au arătat încă o dată că suntem în stare să ne batem de la egal la egal cu oricine, că ne putem privi în ochi adversarii. Drumul spre Cupa Mondială de anul viitor nu e greu, ci infernal. Suntem însă hotărâți să dăm totul pentru a fi acolo, în Lituania.

Lotul României pentru meciurile de la Piatra Neamț:

Petrișor Toniță (FC Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (CS United Galați) – portari;
Cristian Matei, László Szőcs, Bogdan Covaci, Savio Valadares, Adrian Pânzaru (toți Imperial WET Miercurea Ciuc), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (ambii CS United Galați), Felipe Oliveira (Feldi Eboli / Italia), Szabolcs Mánya (FK Odorheiu Secuiesc), Ionuț Movileanu (FC Dunărea Călărași), Ique Ribeiro (Cartagena / Spania), Paulo Ferreira (Futsal Clube Azeméis / Portugalia).

Iată programul Grupei 5 a Main Round-ului preliminariilor la Cupa Mondială de anul viitor:

23 octombrie
ora 16:30:Kazakhstan – Albania
ora 19:00: România – Olanda

24 octombrie
ora 16:30: Olanda – Kazakhstan
ora 19:00: România – Albania

26 octombrie 2019
Albania – Olanda
Kazakhstan – Romania

toate meciurile sunt programate la Sala Polivalentă din Piatra Neamț

Bogdan Covaci a schimbat prefixul!

Tricolorii au încheiat ziua de miercuri, 16 octombrie, la un club de bowling din Piatra Neamț, acolo unde întregul lot l-a sărbătorit pe Bogdan Covaci, care a împlinit 30 de ani.

Campion al României cu Imperial WET Miercurea Ciuc, Bogdan Covaci e unul dintre oamenii de bază ai echipei naționale a României. Născut la Târgu Mureș, el a mai evoluat în cariera sa la City’US Târgu Mureș, în tricoul căreia a câștigat titlul, și la CS United Galați.

ARTICOL DE ADI DOBRE