Naționala de futsal a României a ratat calificarea la FIFA Futsal World Cup 2020, competiție care va fi găzduită de Lituania în perioada 12 septembrie – 4 octombrie. 

Prima noastră reprezentativă a remizat miercuri în ultima etapă a Grupei D a Elite Round-ului preliminariilor europene de la Brno, Cehia, 4-4 cu Slovenia, și a sperat până în ultima clipă.

O remiză sau o victorie a Cehiei în confruntarea cu naționala Kazakhstanului, meci jucat după România – Slovenia, le-ar fi permis tricolorilor să meargă la baraj. Gazdele nu au putut însă încurca puternica formație a Kazakhstanului, cea pe care România o învinsese în prima zi a grupei de la Brno.

Ex-sovieticii s-au impus cu 5-2, după un început fulminant de partidă. În minutul patru, Kazakhstan conducea deja cu 3-0. Douglas Júnior da Silva Negreiros, cu trei reușite, și Taynan da Silva Rego, o dublă, au fost cei mai buni oameni ai echipei Kazakhstanului, care s-a calificat direct la Campionatul Mondial din Lituania.

Învingătoare în primele două etape, Cehia a încheiat grupa tot cu șase puncte, dar rezultatul din ultima rundă a trimis-o la baraj, acolo unde va da piept cu naționala Croației.

Prima noastră reprezentativă a contabilizat la Brno un succes istoric, 3-1 în fața Kazakhstanului, un eșec la scor, 0-4 cu Cehia, și o remiză, 4-4, cu Slovenia. În condițiile în care România a ajuns printre cele mai bune 16 echipe din Europa, unde s-a bătut cu șanse de a prinde barajul până în ultima rundă, iar toate adversarele din Grupa D sunt mult mai bine poziționate în ierarhia UEFA, bilanțul tricolorilor în preliminariile pentru Campionatul Mondial e unul dătător de speranțe pentru viitorul futsalului românesc.

Selecționerul Robert Lupu nu și-a putut ascunde dezamăgirea după ratarea calificării, dar s-a declarat mulțumit de prestația naționalei României de-a lungul prelimianriilor.

– Domnule Robert Lupu, care ar fi primele concluzii după meciurile de la Brno?
– A fost, cred, un turneu foarte reușit, dacă ne raportam la accidentările și la suspendările ce ne-au afectat la fiecare joc disputat.
– Se putea mai mult?
– Dacă se putea mai mult? Cu siguranță. Nici acum nu îmi vine să cred că nu suntem măcar la baraj după șansele avute. Suntem foarte dezamăgiți.
– Ce a lipsit echipei României pentru a merge mai departe? 
– Ne-au lipsit 20 de secunde pentru a prinde barajul. Pierdusem în fața Cehiei, în al doilea joc, iar imediat după meciul nostru s-a jucat Slovenia – Kazakhstan. Cu 20 de secunde înainte de final scorul era 3-3, rezultat în urma căruia am fi prins barajul. Dar s-a dat gol în ultimele 20 de secunde, 4-3 pentru Kazakhstan. Ne-au lipsit de asemenea, în fiecare meci, jucători esențiali. La primul joc nu am putut conta pe serviciile a trei oameni de bază, Cristi Matei, Felipe Oliveira și Ique Ribeiro. În cel de-al doilea meci au lipsit Savio și László Szőcs, unul accidentat, altul suspendat după o gafă de arbitraj. Dacă la meciul contra Cehiei am fi fost toți, puteam vorbi acum despre o calificare directă la Campionatul Mondial.
– Câteva impresii despre primul meci de la Brno, cel cu marea favorită, Kazakhstan. 
– A fost un joc incredibil de greu, în care toată lumea s-a dedicat total. Am citit bine jocul adversarului, care practică cu „5 contra 4” aproape în permanență. Împotriva lor trebuie să știi să te aperi și să faci o tranziție pozitivă de succes, ceea ce am și reușit.
– Meciul cu Cehia? 
– A fost cel în care echipa a avut o cădere fizică, a fost meciul în care presiunea ne-a domolit elanul. Știam că dacă învingem suntem la Campionatul Mondial.
– Și, în final, Slovenia.
– Un joc foarte reușit din punct de vedere tactic, cu atacuri poziționale, cu o defensivă, până la un moment dat foarte bine organizată, care nu le-a dat spații pivoților adverși.
– Ce v-a mulțumit de-a lungul acestor preliminarii? 
– Atitudinea băieților. Au făcut exact ceea ce le-am cerut.
– Ce v-a nemulțumit?
– Meciul cu Cehia.
– Care ar fi câștigurile după această campanie?
– Jocul este în creștere. Evoluăm ca echipele mari. Reușim să înscriem goluri din cornere, din lovituri libere, avem atacuri scurte și rapide, plus o defensivă bună.
– Care ar fi minusurile? 
– Nu avem personalitatea pe care o descoperim la echipele mari. Ne lipsesc duelurile „1 contra 1” în bandă. Trebuie să îmbunătățim aceste aspecte.

Rezultate Grupa D:
Cehia – Slovenia 3-1
Kazahstan – România 1-3
Cehia – România 4-0
Slovenia – Kazahstan 3-4
România – Slovenia 4-4
Kazahstan – Cehia 5-2

Clasament: 1. Kazahstan 6p; 2 Cehia 6p; 3. România 4p; 4 Slovenia 1p

Câștigătoarea grupei, Kazahstan, s-a califică la Cupa Mondială, în timp ce a doua clasată, Cehia, va disputa o dublă de baraj cu locul doi din Grupa C, Croația, pe 9 aprilie (în deplasare) și 12 aprilie.

Din preliminariile UEFA s-au calificat la FIFA Futsal World Cup 2020 următoarele echipe: Lituania (țară gazdă), Portugalia (câștigătoarea Grupei A a Elite Round-ului), Spania (câștigătoarea Grupei B), Rusia (câștigătoarea Grupei C) și Kazahstan (câștigătoarea Grupei D).

Pentru ultimele două bilete la Campionatul Mondial se vor disputa duble de baraj:
Croația – Cehia
Serbia – Finlanda

Articol de Adi Dobre