Foto: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Naționala de futsal U19 a României a demarat în această săptămână pregătirile pentru turneul final al Campionatului European, competiție care se va desfășura la Jaén, Spania, în perioada 3-10 septembrie 2022. A fost prima acțiune a tricolorilor pregătiți de Robert Lupu după calificarea senzațională la EURO 2022.

Săptămâna de cantonament a avut ca punct culminant dubla de verificare cu selecționata similară a Moldovei, de la Chișinău, examen trecut cu brio de naționala noastră, care s-a impus în ambele confruntări, 2-1 și 4-2. De la acțiune au lipsit ”spaniolii” Robert Căruntu și Vlad Ilie, Darius Roca, dar și căpitanul Kerestély József, „patru piese importante”, după cum i-a caracterizat selecționerul Robert Lupu. Tehnicianul a anunțat că până la startul turneului final al Campionatului European tricolorii mici vor mai avea două acțiuni.

– Domnule Robert Lupu, care sunt concluziile după această perioadă de pregătire?
– A fost prima noastră întâlnire după calificarea la EURO. Am ținut să avem acest cantonament pentru a ține pasul cu adversarele de la Jaén, care au demarat și ele pregătirile pentru marele eveniment. În plus, era aproape obligatoriu să ne vedem pentru că deja băieții făcuseră o pauză destul de lungă. E adevărat, toți jucătorii au avut program de pregătire individuală, dar nu a același lucru atunci când faci antrenamente organizate zi de zi. Iar asta s-a văzut. Nu neapărat condiția fizică a fost cea care a lipsit, ci prospețimea.

– Au fost câteva absențe, dar și noutăți!
– Ne-au lipsit patru piese importante: Robert Căruntu, Vlad Ilie, Darius Roca și căpitanul Kerestély József. După primul meci s-a accidentat și Nagy Tamás, astfel încât lista indisponibililor s-a mărit. Ca noutăți i-am avut pe Amols Bandi, de la KSE Târgu Secuiesc, și pe Antonio Ionașcu, de la Severin, chemați așadar în premieră la echipa națională. Mi-au lăsat o impresie bună, chiar dacă au jucat puțin. Mi-a plăcut implicarea lor la antrenamente, s-au integrat în grup.

– Două victorii în cele două meciuri contra Moldovei. Mulțumit?
– Rezultatele m-au mulțumit. E important să bifezi victorii, în primul rând pentru moral. Primul meci m-a mulțumit aproape în totalitate. Băieții au făcut ceea ce le-am cerut, au avut calitate. Am dominat la toate capitolele, ne-am creat ocazii. Mă uit la jucătorii de bază din lotul nostru, care lucrează de atâta vreme împreună, și îmi place ce văd. În primul rând o creștere tactică, omogenitate. Au evoluat enorm. Le-am spus și acum, așa cum o fac mereu, că EURO 2022 trebuie să fie pentru ei pasul decisiv către marea performanță. După turneul final, dacă vor avea evoluții bune, vor veni și ofertele de la echipele din Liga I.

– Care au fost jucătorii care v-au mulțumit cel mai mult?
– Mi-a plăcut că George David și Csongor Csong și-au dovedit calitățile de ”veterani”, de oameni de bază. Au tras în multe momente echipa după ei, ca veritabili lideri. În cel de-al doilea meci, la 0-1, jocul nostru nu mergea, iar atunci au intervenit! Au fost însă și momente când a trebuit să-i cert! Toți trebuie să înțeleagă faptul că jocul de futsal e unul de echipă, colectiv, nu individual!

– Următoarea acțiune?
– Ne vom revedea la sfârșitul lunii, cel mai probabil la Timișoara, pentru un stagiu de pregătire. Încercăm să perfectăm și un meci de verificare în compania Serbiei. Atunci vom conta pe toți jucătorii. Apoi în august ne vom reuni pentru ultima oară înaintea turneului final al Campionatului European, un cantonament ce va fi legat cu plecarea spre Jaén.

Articol de Adi Dobre