Liga 1 se va întrerupe după meciul de marți de la Timișoara dintre Informatica și Imperial WET Miercurea Ciuc pentru a face loc în acest week-end unei noi acțiuni a echipei naționale de seniori, a doua din acest an.

Prima noastră reprezentativă va disputa o “dublă” amicală în compania selecționatei similare a Armeniei. Meciurile dintre România și Armenia se vor disputa în zilele de duminică, 14 aprilie, ora 18:00, și marți, 16 aprilie, ora 17:00, la Sala Sporturilor Concordia din Chiajna.

Ambele partide vor putea fi urmărite LIVE pe pagina de Facebook Futsal România și pe Youtube / Futsal România.

“Doi jucători de mare perspectivă”

Pentru această acțiune, selecționerul Robert Lupu a convocat 14 jucători. Pentru doi dintre aceștia, această convocare reprezintă o premieră.

„I-am convocat pentru prima dată pe Roberto Voin și Sergiu Gavrilă, ambii de la Informatica Timișoara, doi jucători de mare perspectivă, care au confirmat inclusiv în Liga 1. Gavrilă, un lateral stângaci foarte talentat, este unul dintre cele mai bune produse ale naționalei U19. Pentru ei, această convocare trebuie să reprezinte un prim contact cu atmosfera de la echipa națională. E foarte important să ne vadă, să ne audă, să participe la antrenamente, pentru că toate aceste aspecte îi vor ajuta pe viitor. E mult mai important în acest moment decât să joace. Spun asta pentru că, probabil, mulți cred că, odată convocați, jucătorii tineri vor și juca. Nu le voi cere foarte multe de la această primă convocare, ci, așa cum am spus, le vom arăta, le vom vorbi”, a declarat selecționerul Robert Lupu.

“Întinerirea echipei”

Dubla cu Armenia de la Chiajna e a doua acțiune a echipei naționale de seniori din acest an, după cele două meciuri de verificare din februarie de la Piatra-Neamț, când România a dat piept cu Italia.

E o acțiune importantă în programul nostru de pregătire a debutului în preliminariile pentru Campionatul Mondial, care se va petrece în toamnă, dar și pentru următorii ani. Acesta a fost și motivul pentru care am ținut să convocăm doi jucători tineri, pentru că după preliminariile pentru Campionatul Mondial urmează cele pentru Campionatul European, iar unul dintre obiectivele noastre este acela de întinerire a echipei”, a mai spus Robert Lupu.

Iată lotul naționalei României pentru cele două meciuri amicale împotriva Armeniei:
Petrișor Tonița (Autobergamo Deva), Andrei Grigoraș (FK Odorheiu Secuiesc) – portari, Roberto Voin (Informatica Timișoara) – portari; Cristian Matei, László Szőcs (ambii Imperial WET Miercurea Ciuc), Adrian Pânzaru, Paulo Ferreira (ambii Autobergamo Deva), Andrei Crăciun, Dumitru „Mimi” Stoica (ambii CS United Galați), Marian Plugaru, Ionuț Movileanu (ambii Futsal Club Dunărea Călărași), Felipe Oliveira (Napoli), Ique Ribeiro (Cartagena), Sergiu Gavrilă (Informatica Timișoara).

Naționala României face parte din Grupa 5 a Main Round-ului calificărilor pentru FIFA Futsal World Cup, alături de Kazakhstan, Olanda și Albania. Meciurile se vor juca la Piatra-Neamț în perioada 22-27 octombrie a acestui an.

Preliminariile mai conțin două faze. Din runda principală se califică mai departe, în Elite Round (28 ianuarie – 2 februarie 2020), primele două clasate. Acolo se vor forma din nou patru grupe de câte 4. Cele 4 câștigătoare se vor califica la Cupa Mondială, în timp ce echipele de pe locurile secunde vor disputa un baraj în dublă manșă (9-12 aprilie 2020) pentru ultimele două locuri alocate Europei la turneul final.

Cupa Mondială, la care vor participa 24 de echipe, se va desfășura în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020 în Lituania. Din Europa se califică doar șase echipe. A șaptea, Lituania, e calificată din oficiu din postura de țară gazdă.

Articol de Adi Dobre