Echipa națională de futsal U19 a României, condusă de Endre Kacso, se pregătește pentru debutul în preliminariile pentru turneul final al Campionatului European de anul viitor, din Letonia.

Găzduit de Riga în perioada 8-14 septembrie 2019, UEFA Under-19 Futsal Championship este primul din istorie!

Tinerii noștri tricolori, care au debutat în calificările Jocurilor Olimpice pentru Tineret din acest an de la Buenso Aires, și-au aflat deja adversarii din preliminariile pentru EURO 2019.

România face parte din Grupa a 4-a, alături de Ucraina, Belgia și Macedonia, ultima fiind și gazda grupei. Cred că fiecare echipă are șansa sa. Cunoaștem bine futsalul din Ucraina și Belgia, țări care au deja tradiție în această disciplină. Știm destul de puține însă despre Macedonia. E bine că am evitat naționale mult mai tari, precum Italia, Spania, Portugalia”, a spus, pentru www.frf.ro, Endre Kacso, antrenorul naționalei U19 a României.

La turneul final de anul viitor se califică doar câștigătoarele celor șapte grupe preliminare. Naționala Letoniei, gazda competiției, este calificată din oficiu.

Meciurile din Main Round-ul preliminariilor pentru EURO 2019 vor avea loc în luna martie. Nu au fost încă stabilite zilele de disputare.

Iată programul Grupei a 4-a: 

Etapa I
Ucraina – Belgia
Macedonia – România

Etapa a II-a
România – Ucraina
Macedonia – Belgia

Etapa a III-a
Belgia – România
Ucraina – Macedonia

De duminică, 18 noiembrie, naționala U19 a României se află în cantonament la Piatra-Neamț, iar pe 21 și 22 noiembrie va juca două meciuri de verificare în compania selecționatei similare a Moldovei.

Moldovenii ne întorc practic vizita. După cum se știe, și noi am fost la Chișinău în iunie, tot pentru două meciuri de verificare. Sunt foarte bune astfel de întâlniri, astfel de acțiuni. Până la debutul în preliminarii avem deja puse la punct alte acțiuni. În decembrie mergem în Slovacia pentru două meciuri, în ianuarie vom juca acasă împotriva Angliei, iar în februarie cu Franța, în deplasare, tot două meciuri. Înseamnă foarte mult pentru tinerii noștri tricolori. Au crescut mult în ultima perioadă. Pentru aceste două meciuri cu Moldova am convocat 14 jucători, dar ușa naționalei de juniori U19 rămâne deschisă. Ei trebuie să arate de ce au venit la națională, trebuie să arate că au progresat în ultima vreme, de aceea vin la echipa națională. În preliminariile pentru JO pentru Tineret de la Buenos Aires, Serbia ne-a învins cu 6-2. Ne-am revanșat apoi, după o perioadă de acumulări, câștigând cu 5-1. E un progres! Suntem pe un drum bun”, a spus Endre Kacso.

Meciurile cu Moldova se vor disputa miercuri, de la ora 18.00, și joi, de la ora 12.00, la Sala Sporturilor din Piatra-Neamț.

Iată lotul convocat inițial de Endre Kacso:

Andrei Dinicuță (United Galați), Teodor Lungu (Informatica Timișoara), Bogdan Pieptea (Autobergamo Deva), Darius Nastai  (Informatica), Gavrilă Sergiu (Informatica), Rancz Attila (FK Odorheiu Secuiesc), Vlăduț Dudău (CSM Vaslui), Daniel Duda (Italia), Robert Crișan (CSM Târgu Mureș), Matei Boșneagă (CS United), Raul Rădulescu (Reading), Mihai Bontaș (Imperial WET Miercurea Ciuc), Csergo Szilard (Odorheiu Secuiesc), Andrei Ghiuță (Dunărea Călărași).

Ei sunt cei convocați inițial, dar din pricina unor accidentări, am fost nevoiți să facem două modificări: în locul lui Csergo Szilard a sosit Alexandru Bădiș, de la Vaslui, iar Rancz Attila a fost și el înlocuit cu Adrian Stan de la Viitorul Băleașa Craiova”, a ținut să precizeze Endre Kacso.

 

Articol de Adi Dobre