Naționala de futsal a României întâlnește diseară, de la ora 18.00, la Odorheiu Secuiesc, selecționata similară a Spaniei, una dintre cele mai tari echipe din futsalul mondial.

Multipla campioană europeană și mondială a venit în România pentru o dublă amicală contra României, cel de-al doilea meci fiind programat mâine, tot la Odorheiu Secuiesc, de la ora 18.00.

Tricolorii sunt hotărâți să facă o figură frumoasă în cele două întâlniri cu Spania, dar sunt conștienți de valoarea adversarului. Mimi Stoica, unul dintre veteranii primei noastre reprezentative și căpitan al tricolorilor, a mai jucat împotriva Spaniei și spune că astfel de partide reprezintă bonusuri pentru orice jucător de futsal.

„Sunt convins că publicul ne va ajuta în cele două întâlniri”

Ce așteptări ai de la asemenea confruntări?
Sunt convins că va fi ceva fantastic! Nu întâlnești o astfel de echipă în fiecare zi. Trebuie să ne bucurăm de această oportunitate. Cum nu e prima oară când joc împotriva Spaniei vorbesc, cum se spune, în cunoștință de cauză! La astfel de partide nu ai nevoie de motivație, doar gândul că vei fi sub același acoperiș cu una dintre cele mai bune echipe din lume te motivează extraordinar. Vrem să ne ridicăm la nivelul adversarului, dar pentru asta trebuie să ne autodepășim.

Publicul?
Tocmai mă pregăteam să adaug faptul că publicul va juca și el un rol important. Cunoaștem publicul din Odorheiu Secuiesc, unul pasionat, cunoscător de futsal. Sunt convins că publicul ne va ajuta în cele două întâlniri contra Spaniei. Sper ca Sala Sporturilor din Odorheiu Secuiesc să fie plină, oamenii ne vor vedea pe noi, dar, în același timp, vor putea admira, așa cum am mai spus, una dintre cele mai bune echipe din lume.

„Naționala României e în creștere”

Ce are naționala Spaniei special?
Este poate cea mai bine organizată, cea mai disciplinată echipă din futsalul mondial. Au jucători de mare calitate.

Echipa noastră cum se prezintă?
Cred că naționala României e în creștere. Avem jucători noi în lot, pe care trebuie să-i ajutăm să se integreze cât mai repede. Sunt băieți tineri, care, pentru a crește, au nevoie de astfel de meciuri, de astfel de adversari. Sunt puțin debusolați atunci când vin la echipa națională, pentru că aici, la lot, e alt nivel, cel mai înalt. E bine că vor să învețe, că vor să crească.

De când joci la echipa națională?
De 14 ani! O viață de om! Am mai jucat, așa cum spuneam, împotriva Spaniei. Am reușit jocuri foarte bune, dar am și primit corecții severe. Îmi amintesc de un 2-3 prin 2009 în deplasare, de un 1-3 la Târgu Secuiesc, două meciuri foarte bune făcute de noi împotriva Spaniei. Au fost și altele, dar acestea mi-au venit acum în minte.

Cum trebuie să te prezinți la o întâlnire cu o echipă de acest calibru?
În primul rând foarte motivat. Trebuie să dai dovadă de pragmatism, pentru că în primul rând adversarul e unul foarte pragmatic. Nu trebuie să greșești, nu trebuie să riști inutil. Spania e o echipă tehnică, dar nu aceasta e marea calitate a naționalei iberice, ci disciplina tactică. Spaniolii au scheme pe care le cunosc foarte bine, disecă adversarul până la ultimul amănunt, sunt fantastici.

 

Articol de Adi Dobre