Naționala de futsal a României și-a aflat joi, 7 noiembrie, adversarii din Elite Round-ul calificărilor la Cupa Mondială de anul viitor din Lituania.

România face parte din Grupa D, alături de Kazakhstan, echipă cu care tricolorii s-au confruntat și în turul anterior, Slovenia și Cehia, ultima urmând să găzduiască toate partidele. Prima clasată va merge direct la turneul final, în timp ce locul secund va disputa baraj.

Mimi Stoica, 38 de ani, căpitanul primei noastre reprezentative și unul dintre cei mai vechi componenți ai echipei naționale, e încrezător în privința calificării României la Campionatul Mondial. Jucătorul vicecampioanei CS United Galați spune că prima noastră reprezentativă se poate impune în grupa sa, o grupă în care „vor conta fiecare punct, fiecare gol marcat”.

– Mimi, cum comentezi tragerea la sorți de ieri de la Nyon?
– Oricare ar fi fost componența grupei noastre, aș fi răspuns la fel: va fi foarte greu! Ne așteaptă o grupă dificilă, cu meciuri tari, spectaculoase. Adversarii sunt redutabili, dar de bătut. Toți! Sunt echipe pe care le-am învins și care ne-au învins. Cred că putem prinde chiar primul loc, ne putem califica la Campionatul Mondial direct din postura de câștigătoare a grupei. Totul depiunde doar de noi.  Dacă prindem o zi bună, nimeni nu poate opri.
– Ce spui de Kazakhstan?
– Kazakhstan e deja un adversar tradițional. Tocmai ce ne-am întâlnit la Piatra Neamț! E aceași situație din Grupa A, în care se vor reîntâlni Italia și Belarus, echipe care s-au confruntat și în Main Round. Kazakhstan, o știe toată lumea, e o echipă foarte puternică, matură, disciplinată tactic, cu atitudine. Au brazilieni, dar și noi avem brazilienii noștri. E ocazia perfectă pentru a ne lua revanșa pentru înfrângerea de la Piatra Neamț.
– Slovenia cum ți se pare?
– S-a comportat foarte bine în runda precedentă, câștigând grupa de la Skopje, din care au mai făcut parte Ucraina, Kosovo și Bosnia Herțegovina. Au un lot bun, cu jucători ce evoluează în Italia. Ne leagă amintiri frumoase de Slovenia. Ne-am luptat cu ea în preliminariile pentru EURO 2007, când am reușit prima noastră calificare la un turneu final. Cât de greu a fost! Slovenia e o echipă cu aproximativ aceleași caracteristici pe care le are și Kazakhstan, adică o atitudine bună, agresivitate, toate date de căpitanul lor, Igor Osredkar, un jucător de mare valoare.
– Pe cehi cum îi caracterizezi?
– Cehia e un adversar cu care ne-am mai întâlnit, în preliminariile pentru EURO 2007 și 2012. Am învins mai mereu și sper să o facem și de această dată. Cehia e o echipă bună, care, sunt sigur, își va juca șansa până la capăt.
– Spune-ne câteva cuvinte și despre România!
– Avem o echipă foarte bună și, așa cum spuneam și mai devreme, totul depinde de noi. Va trebui să tratăm fiecare meci în parte cu cea mai mare seriozitate posibilă, să nu omitem niciun amănunt pentru că la acest nivel contează totul, fiecare punct, fiecare gol. Cred în această echipă națională și în șansa de a ajunge pentru prima oară în istorie la un Campionat Mondial.

Articol de Adi Dobre