Informatica Timișoara este echipa care domină futsalul din România de mai bine de un an. Gruparea bănățeană și-a pus la respect rivalele după ce a cucerit ultimele patru trofee puse la bătaie pe plan intern, Supercupa 2017, titlul, Cupa și Supercupa în 2018, și a fost la un pas de Elite Round-ul UEFA Futsal Champions League.

Supremația Informaticii Timișoara nu va fi, se pare, de durată. Despărțirea de antrenorul-jucător Robert Lupu, la care se adaugă plecările unor jucători de bază, par să reprezinte un șoc greu de suportat de campioana României.

După 12 etape disputate, Informatica ocupă locul patru în clasamentul Ligii I, la cinci puncte de liderul Autobergamo Deva, dar pe loc de play-off.

Venit la Timișoara odată cu apariția Informaticii pe harta primei divizii și considerat arhitectul echipei care în vară aducea în premieră titlul național pe Bega, Robert Lupu s-a retras înaintea ultimei etape din 2018.

„Îmi doresc să investească în tineri”

„Am ales echipa națională, așa cum era normal, dar sunt trist pentru despărțirea de Informatica. Am lăsat acolo rezultate pe care nimeni nu le prognoza și care nu ar fi fost posibile fără un colectiv unit, fără jucătorii extraordinari pe care am avut onoarea de a-i antrena. Alegerea mea ar trebui să aducă acum liniște în futsalul românesc”, a declarat Robert Lupu.

Fostul antrenor al echipei Informatica spune că 2018 a fost anul de apogeu al grupării bănățene. „Am cucerit tilul, am luat Cupa și Supercupa, am jucat un futsal de calitate, am adus UEFA Futsal Champions League acasă, la Timișoara, ne-am calificat în Main Round și doar ghinionul a făcut să nu ne calificăm în primele 16 echipe ale Europei. Ce se va întâmpla cu Informatica? Îmi doresc să investească în tineri, să se bazeze pe creșterea jucătorilor tineri, dar pentru asta trebuie să aibă o relație bună cu celelalte cluburi din Liga I pentru a primi jucători de perspectivă, care la echipele lor nu au șansa să joace. O relație bună între cluburi ar ajuta futsalul din România”, e convins Robert Lupu.

„Să nu uităm de Dunărea Călărași”

În privința luptei la titlu, Lupu crede că nimic nu e bătut în cuie. „E clar, CS United Galați are avantajul omogenității. E echipa care a schimbat cel mai puțin, ceea ce e foarte important, dovadă și parcursul echipei în acest sezon. Galațiul nu mai are nevoie de întăriri, mai ales că a venit și Mimi Stoica, ceea ce e un plus, e doar căpitanul echipei naționale. Autobergamo Deva, o altă pretendentă la titlu, își caută încă identitatea. Deva are însă de partea sa experiența, care nu e de neglijat. Imperial WET Miercurea Ciuc e o echipă ambițioasă, a avut evoluții oscilante, dar se poate lupta la titlu. Să nu uităm de Dunărea Călărași, o echipă ce poate pune probleme oricărui adversar. Marian Șotârcă muncește mult și o face foarte bine acolo, la Călărași. Dunărea a fost surpriza plăcută de până acum a campionatului. Mai cred că perioada de transfeuri din această iarnă va fi determinantă. Transferurile din următoarea perioadă își vor spune cuvântul în lupta pentru titlu”, a mai spus Lupu.

„Ne trebuie personalitate individuală”

Selecționer al primei reprezentative a României, Robert Lupu spune că anul care se încheie a fost unul foarte bun și pentru echipa națională. „Am început anul cu o nouă prezență la turneul final al Campionatului European de futsal, ceea ce reprezintă o uriașă performanță. L-am încheiat cu o victorie istorică în fața Spaniei, una dintre cele mai titrate echipe din istoria acestui sport, și cu un turneu cucerit în China! Cred că în acest an am câștigat pentru echipa națională câțiva jucători. Mă refer aici la Plugaru, Cireș, Biro și Ilaș. Tonița a confirmat și în acest an încrederea acordată, devenind om de bază al echipei naționale, în timp ce Szőcs devine pe zi ce trece un lider. Toți sunt jucători cu personalitate, cu identitate. Vreau să subliniez faptul că jucătorii au venit la echipa națională foarte bine pregătiți, tactic și fizic, ceea ce înseamnă că la cluburi oamenii își fac treaba foarte bine, că antrenorii își fac simțită prezența tot mai mult. Încercăm să integrăm în continuare cât mai mulți jucători în circuitul echipei naționale. Jucători români! Am naturalizat câțiva jucători, așa cum fac toate marile națiuni, dar nu vreau să exagerăm. Dacă vom mai face asta, jucătorii naturalizați vor lua locul celor deja naturalizați! Iar cei aduși să reprezinte echipa națională a României trebuie să fie jucători de valoare, să facă diferența”, spune Robert Lupu, care adaugă: „Trebuie să creștem la nivel individual. Ca echipă, suntem bine, s-a văzut asta și la meciul câștigat contra Spaniei. Jucăm bine combinativ, dar ne trebuie personalitatea individuală”.

Articol de Adi Dobre