Žatika Sport Centre” din orașul croat Poreč a găzduit la începutul lunii septembrie cea de-a treia ediție a turneului final al Campionatului European de Futsal U19.

Competiția a adunat la start cele mai bune șapte naționale U19 de pe continent – Slovenia, Ucraina, Portugalia, Finlanda, Franța, Spania, Italia (câștigătoarele celor șapte grupe ale Elite Round-ului calificărilor pentru UEFA Under-19 Futsal Championship), plus reprezentativa țării gazdă, Croația.

Photo by Piaras Ó Mídheach – Sportsfile/UEFA via Getty Images

După două ediții câștigate de Spania (2019 – Riga, Letonia și 2022 – Jaén, Spania), Portugalia și-a trecut în cont primul titlu european.

Parcursul Portugaliei a fost unul fără greșeală: trei victorii în Grupa A, succes la limită în semifinale (3-2 cu Slovenia) și spectacol în marea finală (6-2 cu Spania).

Photo by Piaras Ó Mídheach – Sportsfile/UEFA via Getty Images

Observatorul celor mai importante confruntări, semifinalele Portugalia – Slovenia 3-2 și Ucraina -Spania 2-3 și finala Portugalia – Spania 6-2 a fost Cristian Vornicu, reprezentantul Ligii 1 Futsal Fortuna în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal și „arhitectul” divizionarei secunde Futsal Ceahlăul Piatra Neamț.

Cu prezențe constante în ultimii ani ca observator la meciurile de futsal organizate de UEFA, Cristian Vornicu a mărturisit că a rămas imprsionat de tot ce a văzut la Poreč.

„A fost în primul rând un turneu final de Campionat European foarte bine organizat. Am rămas însă plăcut impresionat de nivelul echipelor, al jocurilor, de echilibrul din multe partide. În plus, finala, Portugalia – Spania, a fost un meci de gală”, a spus Cristian Vornicu.

Partida Slovenia – Italia din ultima etapă a Grupei B, decisivă pentru calificarea în semifinalele Campionatului European, a fost cea care l-a marcat cel mai intens pe Cristian Vornicu: „Când am ajuns la sală, înainte de meci, am crezut că am greșit locația, că am ajuns la un meci de baschet! Slovenia, o echipă cu jucători impresionanți din punct de vedere fizic, avea să își câștige statutul de revelație a turneului final. La meciul cu Italia, în care pornea, teoretic, cu șansa a doua, Slovenia avea nevoie de un succes la două goluri diferență pentru a încheia pe locul secund, în spatele Ucrainei. Deși au fost conduși cu 1-0 și totul părea pierdut, slovenii au revenit și au întors rezultatul obținând calificarea în semifinale. A fost o lecție incredibilă de disciplină, de organizare, dar mai ales de determinare și sacrificiu. O lecție ce ar trebui predată sportivilor noștri, nu doar celor care practică futsalul. O experiență memorabilă”.

Slovenia, echipa care l-a impresionat cel mai mult pe Cristian Vornicu, a fost aproape de o surpriză și în semifinale, dar Portugalia, cea care avea să cucerească trofeul, s-a impus cu 3-2.