Este considerată de toată lumea drept revelația actualului sezon al Ligii I la futsal. Dunărea Călărași s-a reorganizat într-un timp record, iar ceea ce a urmat, sezonul de toamnă, a întrecut orice așteptări. Echipa de la malul Dunării e pe 5 în Liga I, loc de play-off, și promite să continue să dea în continuare bătăi de cap granzilor! De cinci ani antrenor-jucător la Dunărea Călărași, fostul mare internațional Marian Șotârcă e unul dintre cei mai longevivi tehnicieni din istoria futsalului românesc.

„Futsalul e deja o tradiție la Călărași”

Marian Șotârcă, cel care a găsit rețeta perfectă pentru a revitaliza futsalul la Călărași, spune că e mândru de ceea ce a realizat cu Dunărea în acest sezon. „A fost un an 2018 bun, chiar foarte bun din punct de vedere sportiv. Sezonul trecut ne-am calificat în play-off și am fost la un gol sau două de finala mică a campionatului! A venit apoi vara, una foarte fierbinte și la propriu, și la figurat. Am fost foarte aproape de desființare, am trecut prin toate strările posibile, dar am reușit să ne redresăm, grație în primul rând domnului Viorel Ivanciu, viceprimarul orașului. Ne-am aliniat la start în ultimul moment, dar asta nu ne-a împiedicat să facem o figură frumoasă în acest sezon. Am vrut să continuăm futsalul la Călărași, pentru că e deja o tradiție aici. Jucătorii aduși în vară s-au integrat perfect”, a spus Marian Șotârcă.

„Ne-am ridicat la nivelul așteptărilor”

Dunărea a scos la rampă jucători de valoare, precum Yanez Galan, Thyago Monteiro sau Igor Garcia. Gruparea din Călărași l-a oferit echipei naționale pe Marinică Plugaru, lăudat inclusiv de selecționerul Robert Lupu, iar Rodrigo Coelho a confirmat în continuare.

„Ce m-a nemulțumit în acest sezon? În primul rând faptul că nu am putut gestiona scorul în anumite partide. Am condus cu 3-0 acasă cu Autobergamo Deva și în deplasare cu FK Odorheiu Secuiesc, dar de fiecare dată am fost egalați. Au fost și alte meciuri pe care le puteam câștiga. Important e că ne-am ridicat la nivelul așteptărilor, că am jucat un futsal de calitate, apreciat inclusiv de adversari. În plus, am avut liniște. La Călărași toate drepturile financiare sunt la zi”, a mai spus Marian Șotârcă.

Tehnicianul echipei Dunărea Călărași nu vede nicio formație favorită certă la titlu în acest sezon. „Să vedem mai întâi ordinea în care se va intra în play-off! E un campionat foarte echilibrat, fără o favorită clară. Echipele din fruntea clasamentului s-au învins între ele, tocmai de aceea nu cred că cineva poate merge la sigur pe mâna vreunei echipe. În această iarnă echipele se vor întări, iar acest amănunt e unul foarte important”, crede Șotârcă.

„Avem o echipă de juniori foarte bună”

De ani buni, Marian Șotârcă îl are alături, atât în teren, cât și pe bancă, pe George Tomescu, unul dintre cei mai vechi jucători din futsalul românesc. La 40 de ani, George Tomescu e încă om de bază la Dunărea. La ultimul meci din 2018, la Miercurea Ciuc, Tomescu s-a numărat printre cei mai buni jucători ai echipei din Călărași, marcând inclusiv un gol! „Ne știm de două decenii! George e un exemplu pentru cei tineri, un profesionist adevărat. E o persoană foarte bună, e o plăcere să-l avem în grup. Vrea să joace în continuare, dar la un moment dat va trebui să se oprească. Mă ajută enorm în relația cu jucătorii, e liantul de care are nevoie un antrenor principal. La finalul sezonului vom vedea dacă vom continua”, spune Marian Șotârcă.

Sezonul trecut, echipa U19 a Dunării Călărași s-a numărat printre cele mai bune din țară. Marian Șotârcă e omul care se ocupă de destinele viitorului futsalului din Călărași: „Avem o echipă de juniori foarte bună, avem jucători de mare perspectivă. Asta înseamnă că avem viitor”.