Se apropie startul preliminariilor pentru Campionatul European de futsal de anul viitor din Slovenia, acolo unde tricolorii își doresc din tot sufletul să fie prezenți. Avantajul terenului propriu poate fi unul decisiv, naționala României urmând să dispute meciurile din Grupa a 4-a preliminară la Călărași. Drumul până la EURO 2018 e însă unul greu. O recuoaște chiar unul dintre veteranii din prima noastră reprezentativă, portarul Vlad Iancu, zis și Gogu, care „merge” deja pe „40”!

Vlad Iancu a împlinit în ianuarie 39 de ani! În ciuda vârstei, Iancu rămâne unul dintre cei mai buni portari din futsalul românesc și mărturisește că nu vrea să se lase!

De la Corvinul, la CIP Deva

– De când joci la echipa națională?
– De aproape două decenii! Țin minte și acum, am debutat în timpul unui turneu al naționalei României în Libia! Era în 2008. Aveam deja câțiva ani buni de futsal.

– Ai început cu fotbalul mare?
– Cu fotbalul mare, așa cum au început aproape toți dintre cei care sunt acum în futsal. Eu sunt din Deva. Am jucat la juniorii echipei Minerul Certej, apoi la CFR Marmosim Simeria. Apoi am ajuns la Corvinul Hunedoara. În 2003 m-am dus la futsal, la CIP Deva. Ce echipă era atunci!

„Dacă nu direct, măcar la baraj”

– Cât de importantă e această campanie de calificare?
– E la fel de importantă ca și celelalte. Poate cu un plas de dramatism, deoarece aceasta ar putea fi ultima campanie pentru mulți dintre noi. Pentru cei vechi la echipa națională aceasta ar putea fi ultima campanie de calficare la un turneu final. Pentru mine, cel puțin, cred că e ultima. Să dea Dumnezeu să ne calificăm! Dacă nu direct, măcar la baraj.

Despre adversarele din Grupa a 4-a

– Cum ți se pare Finlanda, primul adversar al nostru?
– E o echipă care a crescut mult în ultimii ani. A avut continuitate, are același antrenor de câțiva ani. În plus, în meciurile de pregătire a arătat o formă bună. Finlanda a bătut în Polonia, cu 3-2, echipă care ne-a învins în ultimele preliminarii! E o echipă muncitoare, disciplinată. Noi suntem mai buni a capitolul tehnică. Și, să nu uităm, vom evolua pe teren propriu. Sunt convins că oamenii din Călărași, și nu doar de acolo, vor fi alături de noi. Avem nevoie de un public așa cum nu a mai fost.

– Letonia?
– Am evoluat contra Letoniei, pe vremea când selecționer era Sito Rivera. I-am învins cu 5-2. Letonia nu e o echipă de neglijat.

– Portugalia?
– Portugalia e o echipă care nu mai are nevoie de nicio prezentare! E una dintre cele mai bune din lume, cu jucători de superclasă. Ne vom bate însă cu ei.

„Am marcat trei goluri!

– De ce îți spune toată lumea Gogu?
– Tata a purtat porecla asta. A jucat și el fotbal. Antrenorul meu de la copii fusese coleg cu el și mi-a zis „Gogu mic”! Apoi a rămas doar Gogu!

– Cât de important e rolul unui portar în futsal?
– Rolul e unul foarte important. Un portar face cel puțin 50 la sută din echipă! Dacă prinde o zi bună, meciul e câștigat! În futsalul modern, rolul portarului e determinant. Eu am marcat trei goluri în acest sezon!

Schmeichel și Tarodo

– Ai avut vreun idol?
– Din fotbalul mare mi-a păcut foarte mult de Peter Schmeichel, portar deosebit. Din futsal mi-a plăcut întotdeauna de Luis Amado Tarodo, portarul de la Inter Movistar, care are aceeași vârstă cu mine!

– Cât mai vrei să aperi?
– Nu am de gând să mă retrag. Vreau să joc în continuare. Cât? Cât se va putea!

Programul meciurilor din Grupa 4 de calificare la UEFA Futsal Euro 2018:

8 aprilie
Portugalia – Letonia, ora 16:30
România – Finlanda, ora 19:00
9 aprilie
Finlanda – Portugalia, ora 16:30
România – Letonia, ora 19:00
11 aprilie
Letonia – Finlanda, ora 15:30
România – Portugalia, ora 18:00

Câștigătoarea grupei merge direct la EURO 2018. Locurile secunde din cele șapte grupe vor intra în play-off, acolo unde va ajunge și cel mai bun loc trei!

Play-off-ul se va disputa în două manșe, tur și retur, în septembrie, tragerea la sorți urmând să aibă loc pe 6 iulie, la Nyon.

România nu a fost prezentă la utima ediție a Campionatului European de futsal din Serbia, de anul trecut.