Naționala de futsal a României s-a reunit încă de miercuri la Odorheiu Secuiesc, în Harghita, pentru două dintre cele mai tari meciuri amicale din istorie. România va evolua luni și marți contra reprezentativei Spaniei, multiplă campioană europeană și mondială!

Prețul unui bilet este de 10 lei, în timp ce pensionarii și copii sub 14 ani plătesc 5 lei.

Meciurile se dispută de la ora 18:00, la Odorheiu Secuiesc, și vor putea fi urmărite LIVE pe pagina de facebook Futsal România și pe youtube.com/FutsalRomania.

Ultimii care au intrat în cantonament au fost jucătorii de la Imperial WET Miercurea Ciuc și cei de la Informatica Timișoara, inclusiv selecționerul Robert Lupu, cele două formații întâlnindu-se miercuri seară pe Bega într-o restanță contând pentru etapa a patra a Ligii 1.

Pentru cele două partide, selecționerul Robert Lupu a convocat următorii jucători: Vlad Iancu (Informatica Timișoara), Tonița Petrișor (Autobergamo Deva) – portari, Attila Biro (Autobergamo Deva), Paulo Ferreira (Autobergamo Deva), Mimi Stoica (Informatica Timișoara), Andrei Crăciun (United Galați), Octavian Cireș (United Galați), Cristian Matei (Imperial Wet Miercurea Ciuc), Laszlo Szocs( Imperial Wet Miercurea Ciuc), Marinică Plugaru (Dunărea Călărași), Alpar Csoma (FK Odorheiu Secuiesc), Ribeiro Carlos Henrique (Cartagena/Spania), Felipe Oliveira (Napoli/Italia)

„Ne lipsesc Savio și Florin Matei, accidentați. Avem și o noutate absolută, Marinică Plugaru de la Călărași”, a spus, pentru www.frf.ro, Robert Lupu, selecționerul primei reprezentative a României, care a continuat: „Va fi cu siguranță un spectacol, unul dintre cele mai importante din istoria futsalului românesc. Să joci împotriva Spaniei, una dintre cele mai titrate echipe naționale din lume, e un eveniment. Ne-am pregătit bine și sperăm să facem un joc bun, să obținem un rezultat pozitiv. Doar întâlnind astfel de adversari îți dai seama ce înseamnă cu adevărat valoarea în acest sport. Să le descoperi filozofia, mentalitatea, conceptul, organizarea unor astfel de adversari care sunt modele pentru întreaga lume a futsalului. Spania are cel mai dezvoltat futsal, e un exemplu, așa cum aminteam și mai devreme, pentru lumea întreagă. Am spus mereu că futsalul spaniol e sursa mea de inspirație. Din futsalul spaniol iau aproape tot. Cartea e a lor, a spaniolilor, noi doar o citim”.

„Naționala Spaniei vine la Odorheiu Secuiesc cu tot ce are mai bun”, a ținut să precizeze Robert Lupu. Spania e fără îndoială unul dintre cei mai tari adversari întâlniți de naționala României, care nu s-a impus niciodată în fața ibericilor. Spania a fost prezentă la toate edițiile Campionatului Mondial și la toate edițiile Campionatului European.

La FIFA Futsal World Cup, Spania a trimfat în două rânduri, consecutiv, 2000 și 2004. A mai contabilizat trei finale pierdute, 1996, 2008 și 2012, un loc 3 în 1992 și un „sfert de finală”, în 2016. O singură dată nu a trecut de grupe, la ediția inaugurală a FIFA Futsal World Cup, în 1989.

Spania a câștigat de șapte ori Campionatul European de futsal (1996, 2001, 2005, 2007, 2010, 2012, 2016). La Europene, ibericii au mai bifat două finale pierdute (1999, 2018), un loc 3 (2014) și o semifinală (2003). Spania a fost prezentă la toate edițiile Campionatului European cel puțin în semifinale!

Printre cei mai importanți jucători din istoria naționalei de futsal a Spaniei se numără Javier Rodríguez Nebreda, Enrique Boned Guillot „Kike” și Sergio Lozano Martínez, toți trei desemnați cei mai buni jucători din lume în 2005, 2009, respectiv 2013.

Articol de Adi Dobre