În sezonul 2015-2016, echipa națională de seniori a avut două mari provocări: calificarea la Campionatul European – Serbia 2016 și calificarea în Cupa Mondială – Columbia 2016. 

Ajunsă în ultima fază din preliminariile EURO 2016 în calitate de cea mai bună dintre formațiile care s-au clasat pe locul 3 în grupele din turul principal, România s-a duelat pentru un loc în turneul final cu Ungaria. Primul meci din play-off s-a jucat la Buzău: într-un interval de numai patru minute, tricolorii au condus cu 2-0, însă oaspeții au egalat și partida s-a încheiat cu o remiză, 2-2. Un rezultat bun pentru elevii lui Sito Rivera, spaniolul care i-a antrenat pe români până în vara anului 2013.

Dramatism în Ungaria

În retur, cele două echipe s-au întâlnit când cu bucuria, când cu tristețea: gazdele au deschis scorul, formația pregătită de Zoltan Jakab a punctat de două ori, maghiarii au egalat, tricolorii au ratat un penalty, s-a intrat în prelungiri, oaspeții au marcat pentru a treia oară și, imediat, au ratat, iarăși, un penalty, ungurii au egalat din nou și, cu o secundă înainte de finalul confruntării, au înscris golul de 4-3, care i-a trimis în Serbia.

De remarcat forma bună în care a fost Florin Matei, autor a patru dintre cele cinci goluri reușite de români. După două ediții (Croația 2012 și Belgia 2014) în care au ajuns până în sferturile de finală, aceștia au simțit din nou cum este să privești întrecerea fără a fi printre protagoniști.

Selecționer nou

Ratarea calificării în EURO 2016 a făcut ca Zoltan Jakab să plece din funcția de selecționer. În locul acestuia a fost instalat Robert Lupu, antrenor-jucător la Informatica Timișoara. Debutul său pe banca tehnică a României a avut loc chiar în ”capitala” Timișului, la un test de pregătire cu Serbia: gazda Campionatului European din 2016 s-a impus cu 5-1 și a făcut ca îngrijorarea să crească în tabăra tricolorilor. Urmau meciurile din cea de-a doua fază a zonei UEFA din preliminariile Cupei Mondiale – Columbia 2016, iar românii adunaseră patru partide consecutive în care nu câștigaseră.

Cupa Mondială a rămas un vis

Seria de eșecuri a fost oprită la Povoa de Varzim, localitatea în care România, Portugalia, Polonia și Norvegia s-au duelat pentru cele două locuri care au asigurat calificarea în play-off, ultimul obstacol înaintea turneului final din America de Sud. În prima etapă a grupei, elevii și, totodată, coechipierii lui Robert Lupu, cel care a îndeplinit rolul de antrenor-jucător, au câștigat (5-1) cu Norvegia, victorie venită la timp pentru a le ridica moralul. Tot în runda inaugurală, gazdele au învins Polonia cu 6-2.

Însă bucuria nu a stat în tabăra tricolorilor decât o noapte. Polonezii au triumfat (8-1) în disputa cu românii și, după ce și portughezii s-au impus (6-1) în duelul cu norvegienii, au devenit favoriți la ocuparea locului secund. În ultima etapă, nu s-a produs nicio surpriză – gazdele au câștigat (5-0) confruntarea cu tricolorii, iar Polonia a triumfat (3-2) în partida cu Norvegia –, așa că România a încheiat grupa pe poziția a treia și a ratat intrarea în play-off. Pentru tricolori, Cupa Mondială va rămâne un vis cel puțin până în 2020.

Privind către Slovenia 2018

Pregătirea pentru preliminariile Campionatului European – Slovenia 2018 a început cu un cantonament la Cheile Grădiștei. În acest stagiu, elevii lui Robert Lupu au avut programat și un test, cu Spicom Sfântu Gheorghe, în arena covăsnenilor: România s-a impus cu 3-2, iar unul dintre goluri a fost marcat de portughezul Paulo Ferreira, cel care urma să fie naturalizat. Apoi, într-o ”dublă” cu Franța în deplasare, tricolorii au bifat un succes (4-3, Paulo Ferreira a înscris pentru prima dată pentru România într-un meci internațional) și un eșec (0-2). 

SEZONUL 2015-2016
Futsal / Echipa națională de seniori
Meciurile internaționale

15 septembrie 2015 / Buzău / Preliminariile Campionatului European – Serbia 2016
ROMÂNIA – UNGARIA 2-2
Golurile României: Ion AL-IOANI, Florin MATEI

22 septembrie 2015 / Debrecen / Preliminariile Campionatului European – Serbia 2016
UNGARIA – ROMÂNIA 4-3 (după prelungiri)
Florin MATEI (trei)

26 noiembrie 2015 / Timișoara / Meci amical
ROMÂNIA – SERBIA 1-5
Dumitru Mimi STOICA

10 decembrie 2015 / Povoa de Varzim / Preliminariile Cupei Mondiale – Columbia 2016
ROMÂNIA – NORVEGIA 5-1
Mustapha ACHRIFI (autogol), Cristian MATEI, Dumitru Mimi STOICA, Emil RĂDUCU, Vlad IANCU

11 decembrie 2015 / Povoa de Varzim / Preliminariile Cupei Mondiale – Columbia 2016
POLONIA – ROMÂNIA 8-1
Cristian MATEI

13 decembrie 2015 / Povoa de Varzim / Preliminariile Cupei Mondiale – Columbia 2016
ROMÂNIA – PORTUGALIA 0-5

22 martie 2016 / Toulouse / Meci amical
FRANȚA – ROMÂNIA 3-4
Paulo FERREIRA, Emil RĂDUCU (două), Laszlo SZOCS

23 martie 2016 / Toulouse / Meci amical
FRANȚA – ROMÂNIA 2-0

Bilanț
8 meciuri … 2 victorii … 1 remiză … 5 înfrângeri … golaveraj: 16-30

Antrenorii echipei
Zoltan JAKAB – la meciurile cu Ungaria
Robert LUPU – de la meciul cu Serbia

Golgheterul echipei
Florin MATEI – patru goluri