Pe frf.ro, în perioada 21-27 octombrie, vei descoperi în rubrica Futsal de Mondial cele mai noi informații, interviuri, materiale video și foto din cantonamentul echipei naționale de fotbal de la Piatra-Neamț, acolo unde tricolorii încep drumul spre Campionatul Mondial!

ZIUA 7

20:00

Încheiem aventura noastră de o săptămână alături de tricolori, dedicată Main Round-ului CM 2020 organizat la Piatra Neamț! Cu bucuria calificării și cu speranța că v-am oferit informații prompte, materiale interesante, imagini spectaculoase și video-uri inedite!

Ne revedem în jurul datei de 7 noiembrie cu tricolorii, când este programată tragerea la sorți pentru Elite Round! În încheiere, mulțumim tuturor spectatorilor care au transformat Sala Polivalentă Piatra Neamț într-o casă a futsalului românesc și tuturor fanilor care au fost zi de zi, împreună cu noi, aici, pe Futsal de Mondial!

LUPTĂM ÎMPREUNĂ!

Top 10 imagini inedite ale turneului:

16:00

Ce urmează pentru tricolori în drumul spre Mondialul 2020?

 • Pe 7 noiembrie, la Nyon, va avea loc tragerea la sorți pentru ultima fază a preliminariilor CM 2020, faza Elite Round.
 • Cele 16 echipe calificate vor fi împărțite în 4 grupe, fiecare găzduită de o țară.
 • Se califică direct la Mondiale câștigătoarele grupelor, în vreme ce locurile secunde vor disputa un play-off tur-retur (9-12 aprilie 2020), pentru a oferi ultimele 2 echipe calificate.
 • Turneul final va fi găzduit de Lituania în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020

13:00

Cum au trăit tricolorii finalul Main Round-ului de la Piatra Neamț, unde au obținut calificarea în faza următoare pentru CM 2020, mulțumind publicului și sărbătorind în vestiar!

10:00

Deschidem ultima zi din Futsal de Mondial, la finalul unei săptămâni frumoase pentru futsalul românesc, prin cele două reușite ale tricolorilor împotriva unei forțe mondiale din acest sport, Kazahstan.

Un contraatac superb Felipe-Savio și o schemă perfectă pe care a finalizat-o Cristi Matei. Reușitele care au ridicat în picioare Sala Polivalentă din Piatra Neamț!

ZIUA 6

21:00

Deja calificată în Elite Round-ul Cupei Mondiale 2020 după ce Albania și Olanda au remizat azi, România pierdut cu Kazahstan, 2-4, în ultima partidă din grupa de Main Round găzduită de Sala Polivalentă din Piatra Neamț. Au marcat pentru noi, în meciul cu una din marile forțe ale futsalului mondial, Savio și Cristi Matei.

CLASAMENT FINAL

 1. Kazahstan 9p (+11)
 2. ROMÂNIA 4p (0)  
 3. Olanda 2p (-5)
 4. Albania 1p (-6)
 • Pe 7 noiembrie, la Nyon, va avea loc tragerea la sorți pentru ultima fază a preliminariilor CM 2020, faza Elite Round.
 • Cele 16 echipe calificate vor fi împărțite în 4 grupe, fiecare găzduită de o țară. Se califică direct la Mondiale câștigătoarele grupelor, în vreme ce locurile secunde vor disputa un play-off tur-retur (9-12 aprilie 2020), pentru a oferi ultimele 2 echipe calificate.
 • Turneul final va fi găzduit de Lituania în perioada 12 septembrie – 4 octombrie 2020

Ne revedem maîine dimineață, cu imagini și video ale bucuriei calificării, aici, pe Futsal de Mondial! Seară frumoasă, foarte frumoasă, pentru futsalul românesc!

19:00

 

18:20

ROMÂNIA s-a calificat la Elite Round pentru Cupa Mondială 2020!

Remiza dintre Albania și Olanda face ca partida noastră de la 19:00, cu Kazahstan, să fie doar una pentru spectacol și palmares!

CLASAMENT 

 1. Kazahstan 6p (+9)
 2. ROMÂNIA 4p (+2)  
 3. Olanda 2p (-5)
 4. Albania 1p (-6)

Primele două clasate, Kazahstan și România merg la Elite Round CM 2020.

ALBANIA-OLANDA 4-4

Alimi (25:42), Kaca (29:49), Alibegu (39:20), Mejzini (39:40) / Makraou (5:23, 16:12), Jordany (8:14), Velseboer (33:01)

Albania: 12. Cardoso da Silva, 1. Rrapi (portari), 5. Duio, 8. Brahimi, 11. Selmanaj, 14. Halimi (c), 2. Gashi, 3. Alibegu, 4. Kryeziu, 6. Alimi, 7. Rexhepaj, 9. Kaca, 13. Shkodra. Selecționer: Erind Resuli.

Olanda: 1. Kuyk, 12. De Wit (portari), 3. El Ghannouti, 11. Bouyouzan, 14. Jordany, 15. Van Den Eijnden, 2. Ooievaar, 4. Zerouali, 5. Bouzambou, 6. Mossaoui, 7. St. Juste (c), 8. Makraou, 9. Velseboer, 19. Bouraaraassi. Selecționer: Max Tjaden.

 

15:30

Cristian Vornicu este reprezentatul futsalului românesc în Comitetul Executiv FRF și director al turneului Main Round pentru CM 2020 organizat la Piatra-Neamț. Iată

– Cum trăiește lumea futsalului românesc aceasta grupa de Main Round?

– Am simțit că toată familia futsalului românesc este 100% alături de jucători și de staff-ul tehnic. Am avut în sală, la meciuri, până acum, reprezentanți din Timișoara, Fălticeni, Odorheiu Secuiesc sau Târgu Mureș. Implicarea FRF, de la comunicare la organizare, a fixat o nouă abordare care

– Foarte mulți copii în tribune! Cum credeți că îi atrage futsalul?

– Acest sport atrage prin multitudinea ocaziilor de poartă, execuții tehnice deosebite, goluri extraordinare! Pentru copiii care nu continuă în fotbalul de performanță, din diferite motive, futsalul este prima variantă. În același timp, și pentru cei care vor să se desăvârșească în fotbal, la futsal pot deprinde la început de carieră îndemânarea pe spații mici, gândirea rapidă și eficientă, dezvoltă tehnica individuală.

– Ce impact are organizarea acestui turneu pentru comunitatea nemțeană?

–  Cel mai evident este cel din tribune! Am avut peste 1.000 de spectatori în fiecare din cele două zile de meciuri la Sala Polivalentă din Piatra Neamț, la meciul nostru cu Olanda au fost chiar aproape 1.500 de fani. S

usținerea lor pentru echipa națională este imaginea cea mai sinceră a impactului asupra comunității. Suporterii s-au bucurat și au suferit alături de tricolori și, cel mai important, i-au ridicat pe ai noștri în momentele mai grele. Toată comunitatea nemțeană trăiește alături de futsal în aceste zile, mă gândesc doar la implicarea deosebită a autorităților locale și județene, DJST și ISJ Neamț, echipa de voluntari, administrația Sălii Polivalente, personalul hotelului unde sunt cantonate cele 4 echipe.

– Ce efecte ar putea avea o prezență în premieră la Mondial?

– Ar fi multiple beneficii pentru dezvoltarea pe termen mediu și lung a futsalului românesc. De la vizibilitate, la creșterea numărului de practicanți și spectatori. De la creșterea valorii competiționale la nivel U19, la apariția unor noi cluburi. O calificare ar însemna enorm!

– Ce mesaj aveți pentru tricolori înaintea meciului de azi?

– E greu să concentrezi într-un mesaj toată încrederea și speranța pe care le avem noi! În fața unui adversar de mare forță în futsalul mondial, Kazahstan, îmi doresc să nu avem complexe și să luptăm până la ultima secundă! Pentru acest sport minunat și oamenii din tribune!

13:00

Începând de la această acțiune a naționalei, în staff-ul coordonat de Robert Lupu îl regăsim și pe Harrison Fabricio Muzzy Rodrigues, un specialist brazilian în pregătire fizică! E unul din secretele performanțelor noastre din aceste zile!

 • Harrison a studiat științele sportului și a activat în futsal și baschet, la începuturile carierei. S-a specializat pe primul sport, lucrând la cluburi din Brazilia (Tio Sam – 1997, Club Comary – 1998). “Dinamica din futsal m-a cucerit”, spune brazilianul.
 • Preparatorul fizic s-a alăturat apoi spaniolilor de la Playas de Castellon (1999), club cu rezultate mari la nivel european, inclusiv două Ligi ale Campionilor! A mai lucrat pentru Vasco de Gama (2000-2004), naționala de futsal a Japoniei (2004), apoi la clubul brazilian Carlos Barbosa (2005-2014), cu care a cucerit titluri naționale, Cupa Libertadores și Cupa Intercontinentală!
 • Timp de un doi ani a lucrat la naționala de futsal a Braziliei (2013-2014), trecând apoi spre futsalul din Italia, la Napoli (2016-2018) și, în prezent, Feldi Eboli (din 2018).
 • A fost recomandat la lotul național de Felipe Oliveira, tricolorul care joacă la Feli Eboli. Harrison a fost impresionat de contactul cu lotul tricolorilor: “Toți îmi vorbeau despre cuvântul <familie>, am fost cucerit, și chiar e o familie frumoasă la lot!
 • “Echipa României este remarcabilă din punct de vedere tehnic, iar metodologia lui Robert Lupu este una în care cred și ne înțelegem perfect. Când și mai mulți jucători vor ajunge în campionate puternice, nivelul va fi și mai înalt. Cred foarte mult în viitorul României în futsal!”, spune Harrison.

12:00

10:00

Bună dimineața, români de pretutindeni! Am intrat în ultima zi a grupei Main Round pentru Mondialul 2020, găzduită de Sala Polivalentă din Piatra Neamț!

Astăzi, de la 16:30, Olanda înfruntă Albania, echipă deja eliminată, și ne dorim un rezultat cât mai bun pentru albanezi! Intrarea este liberă la partidă, iar desfășurarea acesteia va fi livescore aici, pe Futsal de Mondial.

De la 19:00, vă așteptăm în Polivalenta din Piatra Neamț să susținem tricolorii! Meciul nostru cu Kazahstan va fi și LIVE, pe FRF TV și pagina de facebook Futsal Romania, în comentriul jurnalistului Adi Dobre!

Dar iată câteva repere despre Kazahstan, adversarul nostru de azi:

 • Kazahstan a învins cu 4-0 Albania și cu 5-0 Olanda în această săptămână și reprezintă o forță mondială în futsal, poziționată pe locul 4 la nivel european înaintea acestor preliminarii
 • Ascensiunea echipei a început în ultimii ani, când Kazahstan terminând pe 3, respectiv 4, la ultimele două Campionate Europene și având în palmares și două prezențe la Campionate Mondiale
 • AFC Kairat Almaty este cea mai puternică echipă de club din Kazahstan și un reper la nivel european, Kairat ajungând de patru ori în semifinalele Ligii Campionilor, competiție pe care a câștigat-o de două ori, în 2013 și 2015.

ZIUA 5

20:45

Naționala de futsal a efectuat în această seară ultima ședință de pregătire înaintea marelui meci cu Kazahstan. Mâine, de la 19:00, în Sala Polivalentă din Piatra Neamț (intrarea liberă) și LIVE pe FRF TV și pagina de facebook Futsal Romania, vom lupta împreună!

Ne revedem dimineață, cu încredere și mari așteptări de la ceea ce trebuie să fie ZIUA CALIFICĂRII!

18:30

Tricolorii Ionuț Movileanu și Felipe Oliveira au acceptat provocarea unei confruntări la bowling. Cu galerii formate din colegi în spatele lor.

Gata, relaxarea s-a terminat! Avem în această seară ultimul antrenament , înainte de partida cu Kazahstan de mâine! LUPTĂM ÎMPREUNĂ!

17:00

AMR o zi până la marele meci cu Kazahstan! Mâine, de la 19:00, în Sala Polivalentă din Piatra Neamț, tricolorii pot începe să scrie istorie în drumul spre CM 2020!

Până atunci, ca să alunge puțin tensiunea, s-au relaxat timp de o oră, unii la bowling, alții la o cafea și o discuție amicală, dincolo futsal:

 

15:00

În aprilie 2017, naționala de futsal se confrunta cu o situație similară celei din prezent.

În Main Round-ul din drumul spre EURO 2018, la Călărași, tricolorii au debutat cu o remiză în fața Finlandei, echipă care la început era adversara directă pentru locul secund. La fel și acum, la Piatra Neamț. Atunci a fost Finlanda, scor 5-5, acum Olanda, scor 1-1.

Apoi, România a învins echipa cea mai slab cotată din grupă, Letonia, 3-1. Ce coincidență! Acum am învins Albania cu același scor!

Paralela continuă: în 2017, Finlanda a pierdut 5-1 cu Portugalia. Acum, Olanda a fost învinsă cu 5-0 de Kazahstan.

Revenind la turneul de la Călărași, în ultima zi a meciurilor, Finlanda a învins Letonia la un singur gol (4-3), iar tricolorii au pierdut cu 4-0 în fața Portugaliei, favorita grupei. În acest rol, contra noastră, mâine va fi Kazahstan. În urmă cu doi ani, tricolorii au obținut calificarea de pe locul 2 la golaveraj, cu o reușită în plus față de Finlanda.

Și de această dată avem o diferență importantă la golaveraj, +7, față de Olanda, pe care trebuie să o menținem pentru a merge în runda finală pentru calificarea la Cupa Mondială.

13:00

Căpitanul naționalei are un mesaj pentru colegi, pentru suporteri. Împreună spre Cupa Mondială!

11:00

Rezumatul VIDEO al victoriei nebune cu Albania prin care tricolorii au făcut un pas mare spre Mondialul 2020! Hai, România!

10:00

Bună dimineața, români de pretutindeni!

După Kazahstan-Albania 4-0 și România-Olanda 1-1 (miercuri), ieri Olanda-Kazahstan 0-5 și România-Albania 3-1! Clasamentul grupei de Main Round arată astfel:

 1. Kazahstan 6p (+9)
 2. ROMÂNIA 4p (+2)  – 4 goluri marcate vs 2 goluri primite
 3. Olanda 1p (-5) – 1 gol marcat vs 6 goluri primite
 4. Albania 0p (-6)

Mai sunt de jucat, mâine, în Sala Polivalentă din Piatra Neamț, intrarea fiind liberă:

 • Olanda-Albania  – 16:30 (livescore pe Futsal de Mondial)
 • Kazahstan-România – 19:00 (live pe FRF TV și facebook Futsal Romania).

Se califică în Elite Round pentru Cupa Mondială, ultima fază preliminară înaintea turneului final Lituania 2020, primele două clasate din grupă.

 • În caz de egalitate de puncte la final, principalul criteriu de departajare îl reprezintă rezultatul direct.
 • Apoi, golaverajul general în grupă.
 • Al treilea criteriu, dacă egalitatea se menține, este numărul total de goluri înscrise în grupă.
 • Dacă și aici e egalitate, departajarea se face prin criteriul fair-play, număr mai mic de avertismente încasate (dacă România și Olanda ar fi ajuns la egalitate perfectă după meciul direct iar acesta era ultimul din grupă, se trecea la lovituri de departajare, înaintea criteriului fair-play!)

CUM SE CALIFICĂ ROMÂNIA?

 • Dacă Olanda-Albania se termină egal sau Albania câștigă, ne calificăm indiferent de rezultatul nostru cu Kazahstan
 • Dacă Olanda învinge Albania la o diferență de 3 goluri, spre exemplu, noi trebuie să nu pierdem la o diferență de 4 goluri sau mai mult, și tot așa. În caz că vom avea același golaveraj cu Olanda, contează să avem număr mai mare de goluri marcate în grupă.

ZIUA 4

21:00

Nici nu se termină bine imnul nostru și Ique trage în bară, cu poarta goală ? Năvălim peste albanezi cu o dezlănțuire care ridică în picioare toată Polivalenta din Piatra Neamț! De mult o națională a României nu a mai controlat un joc precum cel cu Olanda și nu a început altul, în calificări de Mondial, cu vâna din seara asta! Avem 1-0 după un minut și jumătate!

Ique trage acum în transversală. Felipe, șut în portar. Savio îi amețește cu driblingurile pe albanezii care aproape se dau cap în cap și primește aplauze după fiecare fentă ca la gimnastică, în proba la sol, după o diagonală perfectă.

Halimi scapă față în față cu portarul nostru dintr-o respingere, Toniță are reflex de mare goalkeeper, mingea sare peste poartă. Fază identică pentru Mimi Stoica, nu ne lăsăm! Pe o fază statică, Szocs și Matei rup ritmul cu un-doi care paralizează jucătorii albanezi, iar Szocz plasează inteligent pe colțul lung pentru 2-0!

Are loc un declic. Cu efect negativ. Toniță scoate un șut cu o paradă superbă, apoi se poziționează bine și îl obligă pe Halimi să salte peste transversală din postură de unu la unu. Kryeziu ajunge și el față în față cu Toniță, trage afară. La câteva secunde, același albanez nu prinde devierea de gol. Prea multe, prea repede, la poarta noastră! Cădem?

Felipe înțeapă mingea pe lângă poarta goală, după un corner. Matei trage mult deasupra. Și apoi el face 3-0! Nu, nu am căzut! Ne-am odihnit puțin!

A doua repriză începe iarăși cu avântul nostru de echipă mare. Vrem la Mondial? Atunci, să avem atitudine de Mondial! Și chiar avem!

Albania devine tot mai agresivă, dar la contacte, nu în ofensivă. Tot noi contăm pe atac. Ique luftează la 10 centrimetri de gol, apoi trage iar în bară! Dacă s-ar transforma un sfert din ratările pivotului nostru în goluri, ar avea mai multe marcate decât toate ocaziile olandezilor până acum, în tot turneul!

Jocul scade o viteză și se echilibrează pentru câteva minute. Respiro pentru noi, puțin curaj pentru adversari. Brahimi trage pe sub picioarele tricolorilor după o ieșire hazardată a lui Toniță. Se face 3-1. Ce păcat!

Nu mai avem luciditate, am intrat în locul lor, cum se spune. Un haos prielnic celor mai slab cotați. Se ratează de ambele părți. Albania joacă fără portar ultimele 3 minute.

Noapte bună, după o victorie nebună! Ne revedem mâine dimineață pe Futsal de Mondial. Sâmbătă, la Piatra Neamț, trebuie să semnăm cu Kazahstan calificarea spre Elite Round-ul Cupei Mondiale! Hai, România!

19:00

ROMÂNIA – ALBANIA 3-1 (3-0)

Paulo Ferreira (1:39), Szocs (13:00), Cr. Matei (19:19) / Brahimi (30:21)

România: 12. Toniță, 1. Grigoraș (portari), 7. Felipe Oliveira, 9. Ique, 11. Savio, 14. Paulo Ferreira, 2. Cr. Matei, 5. Manya, 6. Covaci, 8. Movileanu, 10. Mimi Stoica (c), 14. Crăciun, 15. Szocs, 20. Pânzaru. Selecționer: Robert Lupu.

Albania: 12. Cardoso da Silva, 1. Rrapi (portari), 5. Duio, 8. Brahimi, 11. Selmanaj, 14. Halimi (c), 2. Gashi, 3. Alibegu, 4. Kryeziu, 6. Alimi, 7. Rexhepaj, 9. Kaca, 13. Shkodra. Selecționer: Erind Resuli.

18:15

Clasamentul Grupei – Main Round CM 2020

 1. Kazahstan 6p (+9) – 2 meciuri
 2. România 1p (0) – 1 meci
 3. Olanda 1p (-5) – 2 meciuri
 4. Albania 0p (-4) – 1 meci

OLANDA – KAZAHSTAN 0-5 (0-2)

Douglas Junior (0:22, 20:27, 34:43), Higuita (14:29), Knaub (39:56)

Olanda: 1. Kuyk, 12. De Wit (portari), 3. El Ghannouti, 11. Bouyouzan, 14. Jordany, 15. Van Den Eijnden, 2. Ooievaar, 4. Zerouali, 5. Bouzambou, 6. Mossaoui, 7. St. Juste (c), 8. Makraou, 9. Velseboer, 19. Bouraaraassi. Selecționer: Max Tjaden.

Kazahstan: 2. Higuita, 1. Gurov (portari), 5. Nurgozhin, 12. Tursagulov, 14. Douglas Junior, 15. Valiullin, 3. Taynan, 4. Imanalin, 6. Leo, 8. Suleimanov (c), 9. Akbalikov, 10. Yesenamanov, 11. Knaub, 17. Orazov. Selecționer: Kaka.

15:30

Albania a fost învinsă clar de Kazahstan în primul meci din Main Round, ieri, 0-4 cu Kazahstan. A părut o echipă aprigă, dar cu multe greșeli la construcție și fără valori individuale care să facă diferența la finalizare. Dar ce înseamnă Albania în futsal?

 • România ocupa înaintea acestor preliminarii locul 13 la nivel european, în vreme ce Albania era poziționată la tragera la sorți pe locul 28 continental, din 48 de reprezentative europene.
 • Albania a debutat în competițiile oficiale la nivel de primă reprezentativă abia în 2004, în preliminariile pentru Euro 2005. De atunci și până azi nu a obținut nicio calificare la un turneu final, european sau mondial, prezența în acest Main Round pentru CM 2020 fiind, în fapt, cea mai bună performanță a ei până acum.
 • Prima ligă albaneză la futsal a debutat în sezonul 2003/2004, iar FK Tirana e cea mai bună echipă, câștigând 8 din cele 16 ediții de până în prezent. Cu toate acestea, gruparea din capitala Albaniei nu se poate mândri cu performanțe notabile pe planul cupelor europene la nivel de club.
 • În septembrie anul trecut, România și Albania s-au întâlnit în două partide amicale la Arad. Tricolorii au câștigat prima cu 3-1, goluri Mimi Stoica, Savio și Pânzaru. În al doilea meci, tricolorii au câștigat cu 4-3.

 

15:00

14:30

14:00

VIDEO cu cele 25 de ocazii incredibile ale României cu Olanda!
Spectacol total al tricolorilor + driblingurile lui Savio care au aprins sala!
Azi vom înscrie mai mult! Batem Albania și mergem mai departe!

13:00

După Kazahstan-Albania 4-0 și România-Olanda 1-1, partidele de ieri, clasamentul grupei de Main Round arată astfel:

 1. Kazahstan 3p (+4)
 2. România 1p (0)
 3. Olanda 1p (0)
 4. Albania 0p (-4)

Mai sunt de jucat, astăzi Olanda-Kazahstan și România-Albania, iar sâmbătă, Kazahstan-România și Olanda-Albania. Se califică în Elite Round pentru Cupa Mondială, ultima fază preliminară înaintea turneului final Lituania 2020, primele două clasate din grupă.

 • În caz de egalitate de puncte la final, principalul criteriu de departajare îl reprezintă rezultatul direct.
 • Apoi, golaverajul general în grupă.
 • Al treilea criteriu, dacă egalitatea se menține, este numărul total de goluri înscrise în grupă.
 • Dacă și aici e egalitate, departajarea se face prin criteriul fair-play, număr mai mic de avertismente încasate (dacă România și Olanda ar fi ajuns la egalitate perfectă după meciul direct iar acesta era ultimul din grupă, se trecea la lovituri de departajare, înaintea criteriului fair-play!)

Având în vedere că favorita grupei e Kazahstan și România-Olanda s-a încheiat remiză, dacă și noi, și batavii, vom învinge Albania, miza calificării stă în obținerea a cel puțin un punct cu Kazahstan. Noi vom juca ultimii, sâmbătă, împotriva lor.

Dacă România și Olanda înving Albania, dar pierd cu Kazahstan, meciul direct fiind 1-1, se va trece la golaverajul general în grupă. Așadar, avem nevoie de o victorie cât mai clară azi, de la 19:00, cu Albania! Și să sperăm că Olanda va pierde la scor cu Kazahstan, azi de la 16:30!

12:00

Deși conduși de olandezi din startul partidei, tricolorii au avut forța să revină pe tabelă în meciul de ieri și ulterior să domine autoritar până la final. Revenirea pe tabelă s-a realizat printr-un gol senzațional marcat de căpitanul Mimi Stoica:

11:00

Bună dimineața, români de pretutindeni! Aseară, după un joc încântător, naționala de futsal a remizat cu Olanda, 1-1 în Sala Polivalentă din Piatra Neamț, meci din Main Round-ul Cupei Mondiale 2020. În deschidere, Kazahstan – Albania 4-0!

Astăzi, tricolorii au programată o scurtă plimbare, după care vor analiza adversarul următor, Albania. Pentru că de la 19:00, azi, tricolorii au din nou meci!

Vă așteptăm în Sala Polivalentă din Piatra Neamț să îi susținem în drumul spre Mondiale! Intrarea este liberă, iar pentru cei care nu reușesc să ajungă, partida va fi LIVE pe pagina de facebook Futsal Romania și pe FRF TV!

În cealaltă partidă a zilei, Olanda și Kazahstan se vor duela de la 16:30. Evoluția meciului va fi descrisă în timp real aici, pe Futsal de Mondial din frf.ro!

Jucătorii echipei naționale de futsal, staff-ul tehnic și Federația Română de Fotbal mulțumesc tuturor celor 1.500 de suporteri care au încurajat aseară din tribune România, într-o atmosferă superbă! Vă așteptăm și azi!

Iată o galerie foto impresionantă cu tribunele de aseară:

ZIUA 3

19:00

Tricolorii încep partida purtați pe brațe de peste 1.000 de spectatori entuziaști, Ique pivotează bine, dar șutul se duce pe lângă! Avem vână și patimă, dar sala amuțește: gol Olanda, prin Velseboer, parcă din nimic! Asta este! Am zis că luptăm împreună, să o facem!

Savio și Felipe dansează pe teren, îi împingem pe batavii masivi în propria jumătate, dar ceva ne lipsește la finalizare. Jocul începe să convingă, dar se rupe în buza porții. Talentul răsare însă oricând: căpitanul Mimi Stoica prinde un voleu fenomenal, vinclu și 1-1!

Până la pauză, multe ocazii mari pentru noi, cu aceiași Savio și Felipe cuceritori până la 2-3 metri de poartă, unde ne pripim și ne mulțumim cu cornere sau șuturi imperfecte. Închidem prima repriză cu 11-5 la șuturi pe poartă și faultați de 5 ori de o reprezentativă speculativă care impresionează doar prin forța fizică până acum.

Începem după odihnă cu același aplomb, ba chiar o circulație mai bună și o dinamică mai agresivă în jumătatea olandezilor. Savio încercă o scăriță prinsă de portar, șutul lui Ique trece vijelios pe lângă poartă, pe contră ne ajută Toniță cu o paradă de mare jucător. E show total, așa cum prevedeau selecționerii, dar am vrea liniștea unui 2-1!  Când, după două driblinguri, șpițul lui Savio zguduie bara, Polivalenta nemțeană abia de mai rezistă tensiunii!

Continuăm să presăm, olandezii nu leagă mai mult de două-trei pase, dar nu intră în plasă…  Șutăm în barajele oranj, adversarii scot prin alunecare, apoi iar bară! Degeaba! Merităm, dar pur și simplu e o secundă lipsă la capăt! La tehnică e 100-0, la ratări de necrezut, tot la fel.

Sala e în extaz, tună “România, ole, ole, ole!”, jucăm fără portar! Din păcate, rămâne remiză. După un joc superb al tricolorilor!

Ne revedem mâine dimineață pe Futsal de Mondial, ne așteaptă Olanda-Kazahstan de la 16:30 și România-Albania de la 19:00!

19:00


ROMÂNIA – OLANDA 1-1 (1-1)

Mimi Stoica (8:51) / Velseboer (4:54)

România: 12. Toniță, 1. Grigoraș (portari), 7. Felipe Oliveira, 9. Ique, 11. Savio, 14. Paulo Ferreira, 2. M. Matei, 5. Manya, 6. Covaci, 8. Movileanu, 10. Mimi Stoica (c), 14. Crăciun, 15. Szocs, 20. Pânzaru. Selecționer: Robert Lupu.

Olanda: 1. Kuyk, 12. De Wit (portari), 3. El Ghannouti, 11. Bouyouzan, 14. Jordany, 15. Van Den Eijnden, 2. Ooievaar, 4. Zerouali, 5. Bouzambou, 6. Mossaoui, 7. St. Juste (c), 8. Makraou, 9. Velseboer, 19. Bouraaraassi. Selecționer: Max Tjaden.

18:20

Albanezii au început cu mult mai mult curaj și stăpânire de sine repriza secundă, comparativ cu prima. Au încercat să stea mai sus în teren și, atunci când au fost presați, să contraatace periculos. La 0-1 au fost aproape de egalare, însă s-au pripit în situație de unu la unu cu portarul Higuita!

Experiența și valoarea individuală a kazahilor și-au spus cuvântul, până la urmă, pe fondul incapacității adversarului de a menține posesia și în contextul numeroaselor erori de pasare. S-a făcut 2-0 pentru favoriți, moment de la care aceștia au slăbit cu încă o treaptă intensitatea. Chiar și așa, au mai punctat pentru 3-0 cu un șut frumos din marginea careului. Și au închis tabela la 4-0, când albanezii au căzut fizic total.

KAZAHSTAN – ALBANIA 4-0 (1-0)

Akbalikov (5:15), Taynan (25:19), Douglas Junior (30:18), Tursagulov (36:41)

Kazahstan: 2. Higuita, 1. Gurov (portari), 5. Nurgozhin, 12. Tursagulov, 14. Douglas Junior, 15. Valiullin, 3. Taynan, 4. Imanalin, 6. Leo, 8. Suleimanov (c), 9. Akbalikov, 10. Yesenamanov, 11. Knaub, 17. Orazov. Selecționer: Kaka.

Albania: 12. Cardoso da Silva, 1. Rrapi (portari), 5. Duio, 8. Brahimi, 11. Selmanaj, 14. Halimi (c), 2. Gashi, 3. Alibegu, 4. Kryeziu, 6. Alimi, 7. Rexhepaj, 9. Kaca, 13. Shkodra. Selecționer: Erind Resuli.

17:15

După o primă repriză dominată categoric în Sala Polivalentă din Piatra Neamț, Kazahstan conduce cu 1-0 la Albania. Marea favorită a grupei s-a fixat încă din start în jumătatea albanezilor, cu portarul Higuita de multe ori la centrul terenului și, fără să tureze parcă la maximum motoarele, a șutat de 26 ori spre poartă, de 12 ori nimerind și cadrul acesteia. Albania a trimis de două ori spre poartă, dar una dintre faze a fost o bară (13:28), care i-a pus pe gânduri, din senin, pe kazahi!

 

17:05

16:45

A început primul primul meci din grupa pentru CM 2020, Kazahstan-Albania! Main Round-ul pentru CM 2020 de la Piatra Neamț, în care vom juca de la 19:00 cu Olanda, e gata de spectacol! Urmărim live evoluția partidei aici, pe Futsal de Mondial! Iată componența celor două echipe și evoluția scorului.

KAZAHSTAN – ALBANIA 1-0

Akbalikov (5:15)

Kazahstan: 2. Higuita, 1. Gurov (portari), 5. Nurgozhin, 12. Tursagulov, 14. Douglas Junior, 15. Valiullin, 3. Taynan, 4. Imanalin, 6. Leo, 8. Suleimanov (c), 9. Akbalikov, 10. Yesenamanov, 11. Knaub, 17. Orazov. Selecționer: Kaka.

Albania: 12. Cardoso da Silva, 1. Rrapi (portari), 5. Duio, 8. Brahimi, 11. Selmanaj, 14. Halimi (c), 2. Gashi, 3. Alibegu, 4. Kryeziu, 6. Alimi, 7. Rexhepaj, 9. Kaca, 13. Shkodra. Selecționer: Erind Resuli.

15:00

Pentru tricolori, partida de astăzi cu Olanda poate fi esențială pentru calificarea în Elite Round-ul Cupei Mondiale. Kazahstan e o forță mondială, Albania pleacă din postura de outsider, iar cum primele două locuri asigură calificarea, miza meciului cu batavii poate deveni uriașă. Iată ce înseamnă Olanda în futsal:

 • Coeficienții naționalelor europene au fost “resetați” de UEFA începând cu aceste preliminarii. Practic, toate echipele pleacă de la zero și urnele valorice din care vor face parte pe viitor se stabilesc prin prestațiile echipelor de azi înainte. Înainte startului preliminariilor de Mondial, Olanda este pe locul 18 european, iar România pe locul 13.
 • Olanda are experiența a 4 turnee finale de Campionat Mondial. La prima ediție a competiției, în 1989, au fost prezenți din postura de gazde și au pierdut abia în finală, 1-2 cu Brazilia!. S-au calificat și la următoarele trei ediții: Hong Kong 1992 – locul 5, Spania 1996 – locul 7, Guatemala 2000 – locul 8. De atunci, nu au mai obținut calificări.
 • Palmaresul direct cu Olanda este unul extrem de echilibrat, cele 4 partide amicale disputate încheindu-se de două ori cu remiză, o dată cu o victorie la limită a tricolorilor și o dată cu victoria la limită a olandezilor!
 • Futsalul a devenit cunoscut în Olanda începând cu anii ’60, iar maxima popularitate și-a câștigat-o în anii ’90, anii marilor performanțe pentru reprezentativa batavă. Încă din anii ’80 s-a format un circuit competițional intern, prima ligă olandeză fiind câștigată în 5 din ultimele 9 ediții de FC Eindhoven.
 • În ediția curentă a Ligii Campionilor, reprezentantele ambelor țări, Imperial WET Miercurea Ciuc și Hovocubo, au câștigat grupa Preliminary Round dar au fost eliminate în Main Round, ratând astfel calificarea în Elite Round.

13:00

În urma sancțiunii primite la Euro 2018, turneul final la care România a fost prezentă, selecționerull Robert Lupu are de ispășit o etapă de suspendare. Situația a fost confirmată inclusiv în urma ședinței tehnice a turneului.

Astfel, la partida de azi, cu Olanda, mobilizarea băieților trebuie să fie exemplară, mai ales că nu vor putea beneficia de coordonarea antrenorului! Iar în futsal, asta contează și mai mult, indicațiile fiind auzite ușor, iar direcțiile de pe bancă, având în vedere viteza de joc mai mare, poate fi determinantă.

Nu ne temem însă de nimic, suntem ROMÂNIA! De la 19:00, toți pentru victorie, în drumul spre Mondial!

12:00

La ședința tehnică a turneului, au fost stabilite culorile echipamentelor pe care România, Kazahstan, Olanda și Albania le vor purta la confruntările din grupa de Main Round pentru Mondiale de la Piatra Neamț.

Astfel, în partida de azi, România-Olanda (19:00), tricolorii vor juca în galbenul tradițional, în vreme ce batavii vor avea echipament albastru.

La România-Albania, mâine de la 19:00, tricolorii vor purta echipamentul roșu, iar oaspeții, pe cel alb. Aceeași culoare vom păstra și la ultimul meci, de sâmbătă, cu Kazahstan, în vreme ce oaspeții vor juca în galben.

10:30

Bună dimineața, intrăm în ziua marelui meci cu Olanda, începutul drumului nostru spre Mondial! Naționala de futsal debutează azi în grupa de Main Round în care se mai află și Kazahstan și Albania.

De la ora 19:00, în Sala Polivalentă din Piatra-Neamț, vă așteptăm cât mai mulți să susținem tricolorii la România-Olanda! Intrarea este liberă! Iar dacă nu reușiți să ajugeți, urmăriți partida live pe FRF TV și pagina de facebook Futsal Romania!

În deschidere, de la 16:30, se desfășoară partida Kazahstan-Albania. Hai, România!

ZIUA 2

20:00

În această seară a avut loc antrenamentul oficial al tricolorilor în Sala Polivalentă din Piatra Neamț. Tricolorii au intrat pe parchet la ora 19:00, după Albania și Olanda, echipa Kazahstanului urmând a se antrena abia miercuri dimineață, după ce sosește.

Robert Lupu le-a cerut elevilor săi concentrare maximă, iar aceștia au răspuns prompt în întreaga oră în care s-a desfășurat ședința de pregătire. Începând cu aceste calificări pentru Cupa Mondială, „istoricul” naționalelor de futsal a fost șters, astfel că fiecare victorie punctează și la coeficient și poate fi utilă în viitoarele preliminarii pentru Campionatul European.

În primele 15 minute, tricolorii au disputat un joc-școală cu minge normală de fotbal, în care au avut voie să înscrie doar cu capul. „Pentru explozie în joc”, au explicat cei din staff.
Apoi s-a trecut la schemele tactice cu exersarea liniilor de atac și apărare. Evoluția fiecărui jucător a putut fi analizată prin intermediul sistemului de monitorizare a performanței folosit la antrenamentele naționalei.

I-am urmărit la lucru pe băieți și sunt pregătiți de duelul de miercuri cu Olanda! Ne revedem mâine, în zi de meci, pe Futsal de Mondial!

18:00

Aproape în fiecare zi din cantonamentul premergător Main Round-ului pentru Cupa Mondială, pe lângă antrenamentele din sală, tricolorii pregătesc în ședințe de analiză video confruntările cu Olanda, Albania și Kazahstan.

Selecționerul Robert Lupu ne oferă o privire de insider în “laboratul” unde tricolorii își studiază oponenții, caută tactica învingătoare și pregătesc atent pașii spre calificarea la Mondial. Iată o galerie foto specială:

16:00

Timp de aproape o oră, tricolorii au ieșit astăzi din programul clasic de cantonament la Piatra Neamț. Înaintea ședinței de analiză video a adversarului, s-au plimbat cu telegondola! Au admirat Muntele Pietricica și Ceahlăul de la înălțime, câțiva cu mari emoții! Dar a fost o gură de aer meritată care i-a scos din tensiunea pregătirii meciului foarte important cu Olanda, de mâine. Iată imagini cu experiența lor:

14:00

Astăzi la prânz, hotelul Central Plaza din Piatra Neamț, cantonamentul celor 4 echipe din Main Round-ul pentru Cupa Mondială, a găzduit conferința de presă oficială premergătoare partidelor din această fază a competiției.

Au participat selecționerul Olandei, Max Tjaden, selecționerul Albaniei, Erind Resuli, și selecționerul României, Robert Lupu. Delegația Kazahstanului va sosi la Piatra Neamț abia în această seară, astfel explicându-se absența selecționerului de la eveniment.

“Mulțumim FRF pentru organizare! Kazahstan e o echipă de top mondial, teoretic ne luptăm cu România pentru locul 2 în grupă, dar Albania nu trebuie neglijată. Meciul cu gazdele va fi foarte strâns, o demonstrează și palmaresul direct de până acum. Mă leagă o prietenie veche cu Robert Lupu, atât ca jucători, cât și ca antrenori. Mă aștept la o sărbătoare a futsalului la Piatra Neamț!”

Max Tjaden, selecționer Olanda

“Pentru noi, Main Round-ul pentru Cupa Mondială este o premieră, poate că plecăm cu ultima șansă, dar vom face tot ce ne stă în putință pentru a ne ridica la nivelul competiției. Kazahstan e clar o forță de top, dar nu ne dăm în spate când vine vorba de provocări. Vom aborda pas cu pas această grupă. Am jucat cu România și știm ce atmosferă frumoasă fac fanii lor.”

Erind Resuli, selecționer Albania

“Nu mi-aș fi dorit să întâlnim Olanda pregătită de prietenul meu, dar așa a fost să fie. Publicul de la Piatra Neamț ne poate ajuta enorm, mă aștept la un show total cu un nivel ridicat pentru futsal. Ne simțim foarte bine aici, suntem pregătiți să ne calificăm! Meciul de mâine e o finală pentru locul 2, dar abia la capătul săptămânii vom trage linie, ne trebuie multă concentrare”.

Robert Lupu, selecționer România

12:00

De la 19 ani în circuitul echipei naționale, portarul Dunării Călărași, Petrișor Toniță, face o radiografie a evoluției futsalului nostru, dezvăluie reperele carierei sale de până acum la prima reprezentativă și promite că va cânta la orgă pentru colegii săi, în cantonament, dacă ne calificăm din Main Round-ul Cupei Mondiale!

10:00

Bună dimineața tuturor, emoțiile cresc în cantonamentul naționalei de futsal de la Piatra Neamț, a mai rămas doar o zi până la primul meci din Main Round, poate cel mai important pentru calificare, cu Olanda!

Tricolorii au programată în această dimineață o scurtă plimbare, de la 13:00 va avea loc o conferință de presă a selecționerilor României, Olandei și Albaniei, urmează analiza video a adversarilor și antrenamentul oficial!

Vă așteptăm pe toți mâine, în Sala Polivalentă din Piatra Neamț, de la ora 19:00, pentru a susține România! Intrarea este liberă! Cei care nu puteți ajunge, urmăriți partida live pe FRF TV și pagina de facebook oficială Futsal România!

ZIUA 1

20:30

Încheiem prima zi din aventura noastră Futsal de Mondial cu o imagine inedită.

Tricolorii s-au fotografiat în holul hotelului Central Plaza din Piatra Neamț, unde sunt cantonați pentru Main Round-ul Cupei Mondiale. În dreapta lor, blazonul echipei naționale. Iar în stânga, afișul Olimpiadei Internaționale de Astronomie!

Pentru că, în același hotel, sunt cazați și peste 200 de elevi străluciți din 21 de țări, Piatra Neamț găzduind această Olimpiadă!

Una din probe este observațională, identificarea corpurilor cerești cu telescopul. Stelele futsalului nostru sunt aproape de ei! Ne revedem mâine, pe Futsal de Mondial!

19:00

18:30

Cu două zile înaintea debutului în Main Round-ul pentru Cupa Mondială, selecționerul Robert Lupu ne dezvăluie într-un interviu video de ce merită România o calificare istorică, cum va aborda tactic preliminariile și ce așteptări are de la publicul din Piatra Neamț.

16:00

La finalul antrenamentelor, Savio și Felipe Oliveira dau tonul spectacolului total! Tehnica lor îi molipsește pe colegi și iese o relaxare cu mingea așa cum rar vezi!

14:00

În Sala Polivalentă din Piatra Neamț, acolo unde miercuri de la 19:00 vor întâlni Olanda în primul meci din Main Round-ul pentru Mondiale, tricolorii s-au pregătit timp de 2 ore, sub indicațiile selecționerului Robert Lupu.

Partea de încălzire specifică a durat aproximativ jumătate de oră, jucătorii alternând stretching-ul clasic și exercițiile pentru mobilitate adaptate jocului de futsal. A urmat un “tir” al portarilor, coordonați de fostul titular “Gogu” Iancu, acum ajutor al lui Robert Lupu pentru pregătirea lui Toniță și Grigoraș.

Jucătorii de câmp au continuat cu exerciții care le-au testat viteza, scheme din 2 atingeri, exerciții pentru posesie prelungită și coordonare pe suprafețe cât mai mici de joc. Pe rând, Savio, Movileanu, Ique sau Pânzaru au fost “jokeri” în jocul 4 vs 4, ajutând ambele echipe formate ad-hoc, pe fază defensivă și ofensivă.

Ulterior, s-a trecut la partea tactică, lucrul liniilor de apărare și atac, joc propriu-zis și scheme de finalizare, plus faze fixe! De aici nu oferim prea multe detalii, sperăm doar să le regăsim cu succes contra Olandei!

 

10:00

Partida extrem de importantă pentru calificare pe care România o dispută cu Olanda, prima din grupa de la Piatra Neamț, va fi arbitrată de Angelo Galante (Italia) – foto, Fredric Nilholt (Suedia) și Yevhen Hordiienko (Ucraina). Meciul miercuri, 23 octombrie, ora 19:00, poate decide în mare măsură calificarea în Elite Round.

Al doilea meci al României, cu Albania (24 octombrie, ora 19:00), va fi oficiat de Yevhen Hordiienko (Ucraina), Angelo Galante (Italia) și Vitali Rakutski (Belarus). Brigada pentru ultima partidă, cu Kazahstan, nu a fost încă anunțată.

09:00

Bună dimineața, români de pretutindeni și iubitori ai futsalului românesc! Astăzi începe săptămâna de foc a tricolorilor care atacă prima calificare din istorie la Campionatul Mondial de Futsal!

Naționala pregătită de Robert Lupu se află deja de o săptămână în cantonament la Piatra Neamț, acolo unde se vor disputa partidele din grupa Main Round a preliminariilor. Peste 2 zile debutăm în calificări, iată tot ce trebuie să știi depre această provocare:

 • Ediția Lituania 2020 va fi al turneul final numărul 9 din istorie pentru Cupa Mondială la futsal. Europa are 6 locuri pentru care reprezentativele se luptă în trei faze: Preliminary Round, Main Round și Elite Round. 
 • Sala Polivalentă din Piatra Neamț găzduiește o grupă de Main Round, cu România, Olanda, Albania și Kazahstan. Primele două clasate se califică în Elite Round.
 • Jucăm pe 23 octombrie cu Olanda, pe 24 octombrie cu Albania și pe 26 octombrie cu Kazahstan. Toate partidele de la ora 19:00. Intrarea la meciuri este liberă iar toate partidele vor fi live pe FRF TV.
 • Kazahstan e una din marile forțe în futsal, este locul 4 în Europa și a ajuns în semifinale la ultimele două ediții de Campionat European. Olanda (locul 18 european) și Albania (locul 28 european) au disputat și Preliminary Round, batavii câștigând o grupă cu Muntengru, Bulgaria și Estonia, în vreme ce albanezii au terminat pe 2, sub Macedonia de Nord, dar peste Grecia și San Marino.
 • România e locul 14 european și pentru tricolori partida cu Olanda din această grupă se poate dovedi, teoretic, devisivă pentru calificare. La egalitate de puncte în grupă, contează rezultatul direct, apoi golaverajul general în grupă.

Ne pregătim pentru ședința de pregătire a echipei naționale programată astăzi, vom reveni cu imagini spectaculoase de la antrenamentul din Sala Polivalentă!

Hai, România! Luptăm Împreună!

Lotul României pentru meciurile de la Piatra Neamț:

Petrișor Toniță (Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (United Galați) – portari; Cristian Matei, László Szőcs, Bogdan Covaci, Savio Valadares, Adrian Pânzaru (toți Imperial WET Miercurea Ciuc), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (ambii United Galați), Felipe Oliveira (Feldi Eboli / Italia), Szabolcs Mánya (FK Odorheiu Secuiesc), Ionuț Movileanu (Dunărea Călărași), Ique Ribeiro (Cartagena / Spania), Paulo Ferreira (Futsal Clube Azeméis / Portugalia).

Selecționer: Robert Lupu.