DJST Neamț a profitat de prezența naționalei de seniori a României la Piatra Neamț pentru jocurile amicale cu Italia, programate pe 4 și 5 februarie 2019, și doi jucători și antrenorul au acceptat invitația de a fi prezenți la o întâlnire cu elevii în cadrul proiectului ”Campionii României în școală, liceu și universitate”.

Astfel, antrenorul Robert Lupu a fost însoțit de jucătorii Mimi Stoica și Felipe Oliveira, dar și de Cristian Vornicu, pietreanul ce este reprezentantul futsalului în Comitetul Executiv al Federației Române de Fotbal. Gazda întâlnirii de joi, 31 ianuarie 2019, a fost Colegiul Național de Informatică din Piatra Neamț, iar în sala pusă la dispoziție pentru acest moment de conducerea unității de învățământ amintite au fost aproape 80 de elevi de la patru clase de liceu: a IX-a A, a IX-a C, a X-a C și a XII-a C.

Ca de obicei, momentul a început cu prezentările, iar elevii au aflat cu această ocazie că naționala de futsal joacă luni și marți la Piatra Neamț, în Sala Polivalentă. O abordare interesantă a discuției a venit din partea antrenorului Robert Lupu. ”Sportul solicită multă atenție, iar jocurile noastre sunt ca tezele și testele pentru voi. Pentru noi însă acum a venit vremea unui adevărat examen de bacalaureat. Meciul cu Italia reprezintă un moment important pentru echipa noastră și pentru noi ca sportivi și antrenori. Vor fi emoții foarte mari”, a spus selecționerul României.

Le-a mai transmis tinerilor că pentru a avea succes în viață, în orice domeniu, trebuie să fie mereu concentrați, devotați, atenți și să fie pregătiți pentru a face sacrificii. După scurte prezentări a realizărilor din cariere, reprezentanții echipei naționale au acceptat tirul întrebărilor din public. ”De ce futsal și nu fotbal?” a fost o întrebare. Brazilianul naturalizat Felipe Oliveira a recunoscut că a ales la 15 ani futsalul în detrimentul fotbalului pentru că a visat să joace la cel mai înalt nivel la profesioniști. Și a ales în final România pentru a ajunge la mondiale și europene, fiind atras de această variantă după ce a cunoscut faima și succesul la Timișoara. Mimi Stoica, cel care este și căpitanul echipei naționale de futsal, a afirmat că futsalul este mai spectaculos decât fotbalul. ”Veți fi entuziasmați dacă veți veni la sală”, a precizat constănțeanul. În schimb, antrenorul Lupu și-a amintit că atunci când juca fotbal a și înghețat în timpul meciului de frig până a ajuns mingea la el într-un meci. Iar trecerea sa la futsal a venit mai târziu firesc. „La futsal ai mai mult mingea“, a completat tehnicianul.

”Ați vrut să renunțați vreodată?”, s-a auzit de la un copil. ”Nu”, a replicat Felipe, după care a continuat: ”Și să vă povestesc un moment în care o înfrângere ne-a făcut să fim mai ambițioși. Toamna trecută am jucat două meciuri amicale cu Spania, vicecampioana europeană din 2018. L-am pierdut pe primul, dar am vrut să arătăm că suntem mai buni și l-am câștigat pe al doilea”. Întrebați dacă au pornit în carieră cu visuri mari, cei trei invitați au povestit la ce au sperat când erau mici, numai că Robert Lupu le-a transmis și un mesaj elevilor: ”Cu cât țintești mai sus, cu atât mai mult poți progresa”. Felipe Oliveira nu le-a putut spune celor din fața sa dacă a vrut vreodată să facă altceva decât fotbal, ”pentru că joc fotbal de la cinci ani și nu am avut timp să mă gândesc la așa ceva”. Apoi, Robert Lupu a afirmat că și-a câștigat respectul în fața elevilor săi, nu l-a impus. Cât despre modele de urmat, care i-au făcut pe cei trei să se ”lege” de fotbal pe viață, au fost rostite două nume imense ale fotbalului mondial: Ronaldinho și Gheorghe Hagi.

Finalul a adus trei premii elevilor. Cristian Vornicu le-a cerut lui Felipe, lui Mimi și lui Robert să aleagă cele mai interesante trei întrebări, pentru ca tinerii care le-au pus să primească în dar câte o minge de futsal. Și premianții au fost Alin Gherasim, Ștefan Mareș și Ștefan Corfu.

Articol de Liviu Mihalcea (Piatra Neamț)