Portugalia s-a impus în finala de la Ljubljana în fața Spaniei, multipla campioană europeană, la capătul unui meci dramatic, care a necesitat inclusiv două reprize de prelungiri! Pentru Portugalia au marcat Ricardinho (00’59") și Bruno Coelho (38’18", 49’05"-pen.), în timp ce pentru Spania au înscris Tolrà (18’54") și Lin (31’36").

În urma acestui succes, Portugalia rescrie „noua ordine mondială” în futsal! De la primul meci din istoria naționalei Portugaliei au trecut mai bine de trei decenii, timp în care lusitanii, care au avut mai multe generații de excepție, au alergat după un titlu major. La „Europene”, Portugalia a mai fost aproape de titlu în Ungaria, în 2010, dar a pierdut finala în fața Spaniei, 2-4. La „Mondiale”, portughezii au un loc 3 la prima lor participare, Guatemala 2000, și un loc 4 acum doi ani în Columbia, la ultima ediție a FIFA Futsal World Cup.

Sunteți cei mai buni! Vă mulțumim! Umilința înseamnă să te bați și să câștigi fiecare punct. Adesea auzim despre teoria care spune că un geniu sau un talent fără muncă este suficient pentru a atinge un scop. Acest lucru nu există. Lumea este plină de genii care nu au ajuns nicăieri din cauza faptului că nu au muncit", a fost cuvintele lui Marcelo Nuno Duarte Rebelo de Sousa, președintele Portugaliei, la întoarcerea acasă a campionilor europeni, care au fost primiți ca niște eroi.

Succesul Portugaliei a fost și succesul lui Ricardo Filipe da Silva Braga, alintat Ricardinho, considerat deja o legendă a futsalului mondial. La 32 de ani și după un deceniu și jumătate în slujba naționalei Portugaliei, Ricardinho a ridicat deasupra capului primul trofeu pentru naționala lusitană. Adulat de o țară întreagă, Ricardinho le-a făcut portughezilor o declarație de dragoste impresionantă la sosirea acasă: „Mulțumesc portughezilor care au fost acolo. Ei au fost fețele celor unsprezece milioane de portughezi care suntem. Sportul nu este doar fotbal, iar futsalul a arătat deja că merită foarte mult. Cel mai important lucru este să ridicăm trofeul pentru toți portughezii".

Drumul naționalei Portugaliei spre primul său titlu important din istorie a început în primăvara anului trecut, pe 8 aprilie, la Călărași, în România! Portugalia a făcut parte din Grupa a a 4-a a Main Round-ului preliminariilor pentru EURO 2018, alături de Letonia, Finlanda și România. Selecționata lusitană și-a respectat statutul de favorită câștigând toate partidele și calificându-se în stil de mare echipă la turneul final. I-a dat o mână de ajutor și naționalei României, pe care a trimis-o la baraj!

Devenite deja adversare tradiționale, România și Portugalia au făcut parte din aceeași grupă și la EURO 2018! Tricolorii și viitorii campioni ai Europei s-au întâlnit chiar în primul meci al Grupei C și au oferit un spectacol total. În ciuda înfrângerii, 1-4, România s-a numărat printre echipele care i-au dat bătăi de cap Portugaliei la Ljubljana, amănunt recunoscut de jucătorii lui Jorge Braz.
În drumul spre marea finală, Portugalia a învins categoric în „sferturi” naționala Azerbaijanului, scor 8-1 (!), iar în semifinale a trecut de Rusia, scor 3-2.

Iată lotul campioanei Europei:
Bebé, André Sousa, Vítor Hugo – portari
André Coelho, Tunha Lam, Nílson Miguel, Fábio Cecílio, Pedro Cary, Bruno Coelho, Márcio Moreira, João Matos, Ricardinho, Pany Varela, Tiago Brito. Antrenor: Jorge Braz

Competiția găzduită de „Arena Stožice” din Ljubljana a marcat debutul Franței la un turneu final. Adversară a României în două meciuri din pregătirile pentru preliminariile EURO 2018, Franța a impresionat plăcut. Echipa pregătită de Pierre Jacky, care a trecut de Croația la „baraj”, a reușit o remiză spectaculoasă în fața Spaniei, 4-4, și, la fel de spectaculos, a pierdut în fața Azerbaijanului, 3-5.

Pentru naționala României, EURO 2018 a însemnat prezența, din nou, printre cele mai bune 12 formații din futsalul european. România a bifat la Ljubljana al patrulea turneu final de Campionat European din șapte posibile, ceea ce reprezintă o mare performanță.

UEFA Futsal Euro 2018 a fost pentru mulți jucători ultimul turneu final al Campionatului European de futsal la care au participat. Competiția nu se va mai desfășura la doi ani distanță, așa cum s-a întâmplat în ultimii opt ani, ci la patru ani! Următoarea ediție a UEFA Futsal Euro va avea loc în 2022, astfel încât naționala Portugaliei va avea privilegiul celei mai lungi domnii din istoria futsalului european!