CS United Galați e, fără îndoială, marea revelație a actualului sezon al Ligii I la futsal. În acest sezon, United a încheiat pe locul trei competiția internă și a disputat finala Cupei României.

La o săptămână după ce a pierdut greu, 2-3 cu Autobergamo Deva, finala Cupei, gălățenii s-au răzbunat, impunându-se clar, 6-3, în finala mică a campionatului în fața aceluiași adversar.

Fără mari nume, fără achiziții costisitoare, United Galați le-a dat, de-a lungul sezonului, mari bătăi de cap granzilor Ligii I. David Asandei, arhitectul lui United, e cel mai în măsură să vorbească despre prestația gălățenilor din acest sezon.

– Cum ați caracteriza acest sezon?
– Am avut un parcurs bun. Era loc, însă, și de mai bine! Cu puțină șansă puteam juca finala campionatului. Sau, poate, dacă i-am fi avut de la începutul sezonului pe jucătorii aduși în iarnă și care ne-au ajutat foarte mult. E vorba despre portarul Wellington Da Silva, adus din Liga I din Brazilia, și de Emanuel Moldoveanu, pus pe liber de Deva, dar care fusese lansat în futsal de noi, aici, la Galați.

– Mulțumit de lotul avut la dispoziție?
– În condițiile în care ne-am luptat pe două fronturi, faptul că am avut două linii pe care am contat cu adevărat a însemnat mult. Să nu uităm că, în acest sezon, cu excepția lui City’US Târgu Mureș, am învins pe toată lumea! Chiar și pe mureșeni „i-am chinuit”! Am remizat, 3-3, la Galați și am pierdut greu, 3-5, la Târgu Mureș.

– A fost un sezon bun al Ligii I?
– Poate cel mai bun din ultimul deceniu! A fost un campionat puternic, foarte echilibrat. Asta și datorită jucătorilor străini de mare calitate achiziționați de formațiile din Liga I. Acești străini sunt cu adevărat modele pentru jucătorii români.

– Care sunt criteriile unui jucător „apt” pentru United?
– Am căutat să aducem jucători care să aibă atitudine. Așa i-am ales. Și fac întotdeauna echipa astfel încât să nu depindă de un singur jucător. Secretul lui CS United, până la urmă? Suntem o echipă! Fiecare antrenor are filozofia sa. Sunt adeptul presingului și a unei apărări cât mai avansate. Pentru asta trebuie să ai oameni cu atitudine, dispuși la efort. Acesta e, până la urmă, fotbalul modern. Acum câțiva ani ne așezam pe „6 metri” și așteptam ca City’US Târgu Mureș să vină peste noi și, eventual, să-i prindem pe vreun contraatac! Acum, cei de la Mureș spun că cel mai greu de jucat e împotriva lui United Galați!

– Ce se întâmplă cu Plamen Stoikov?
– A plecat înapoi în Bulgaria, la Cernomore Varna. Până în această vară a avut contract cu noi. Un jucător foarte bun, care a marcat 21 de goluri în acest sezon.

– La ce vă așteptați sezonul viitor?
– Sper să repetăm măcar performanțele de acum! Știu că va fi foarte greu, dar vom lupta. Aducem la meciuri și peste o mie de spectatori. Și acesta e un câștig. Să știți, însă, că nu a fost ușor. La început i-am atras pentru a le arăta ce înseamnă futsalul. Acum vin ei.