Naționala de futsal a României pregătită de Robert Lupu a câștigat turneul amical de la Ivano-Frankivsk, la care au mai participat selecționatele similare ale Georgiei și țării gazdă Ucraina.

Tricolorii au învins, pe rând, Ucraina, scor 5-2, și Georgia, scor 6-3, și s-au întors acasă având un moral excelent înaintea debutului în preliminariile pentru Cupa Mondială de anul viitor din Lituania.

România va evolua în Grupa 5 a Main Round-ului calificărilor pentru FIFA Futsal World Cup, alături de Olanda, Albania și Kazahstan. Meciurile Grupei 5 vor fi găzduite de Sala Polivalentă din Piatra-Neamț, în perioada 23-26 octombrie. Primele două clasate se vor califica în Elite Round, fază a preliminariilor programată la începutul anului viitor.

Cristian Matei, jucătorul campioanei Imperial WET Miercurea Ciuc, a marcat trei goluri pentru naționala României în meciul cu Georgia, numărându-se printre remarcații echipei noastre la Ivano-Frankivsk. Cristian, fratele mai mic al lui Florin Matei, e de părere că turneul din Ucraina a reprezentat o reușită și că toată lumea e pregătită pentru debutul în preliminariile Cupei Mondiale.

– Cristian, cum a fost în Ucraina?
– A fost în primul rând o acțiune foarte binevenită, în care am întâlnit două adversare puternice, Ucraina și Georgia, care ne-au pus probleme, ne-au solicitat la maximum. Am învins în ambele partide, amănunt foarte important. Mărturisesc faptul că ne-am întors de la Ivano-Frankivsk cu un moral foarte bun înaintea debutului în preliminariile pentru Cupa Mondială.

– Cum i-ai simțit pe ceilalți coechipieri?
– În primul rând foarte bine pregătiți, fizic și tactic, hotărâți să se întoarcă din Ucraina cu rezultate bune. Să știți că la echipa națională s-a format din nou un grup frumos, unit. Toți am tras în aceeași direcție, am făcut jocuri bune, am avut puterea să revenim în momentele grele.

– Apropo de momente grele, care a fost momentul psihologic al meciului contra Ucrainei?
– Faptul că la 1-2, cu mai puțin de două minute înainte de final, antrenorul Robert Lupu a solicitat time-out și a hotărât să jucăm „5 contra 4”. Am marcat destul de repede, după care gazdele au scos și ele portarul forțând victoria. Ceea ce s-a întâmplat se știe, am marcat de trei ori și am învins cu 5-2!

– Ați avut de luat o revanșă în fața Ucrainei?!
– Ucraina e cea care ne-a trimis acasă la ultimul Campionat European. Ne-a învins cu 3-2 după ce noi am avut 2-0. Sincer, preferam să-i fi învins atunci, nu acum, dar nu mai contează. Mă bucur că am învins un asemenea adversar. Și la el acasă.

– Atmosfera cum a fost?
– M-au surprins plăcut atmosfera, publicul, totul. Acolo, la Ivano-Frankivsk, oamenii iubesc futsalul. Au și o echipă ce a cucerit titlul în Ucraina.

– Gazdele au fost supărate după meci?!
– Nu! Au primit sportiv înfrângerea, Mai greu a fost cu Georgia, în cel de-al doilea meci! Asta pentru că Georgia a vrut să se revanșeze după eșecul din barajul pentru EURO 2018. Georgienii au patru brazilieni în echipă, foarte buni.

– Ai marcat trei goluri!
– Așa este! Am vrut să-l depășesc pe Savio, coechipierul meu de la Imperial WET Miercurea Ciuc, cel care reușise să marcheze de trei ori contra Ucrainei. Mă bucur și pentru Adrian Pînzaru, care a marcat două goluri, pentru Bogdan Covaci, tot două goluri, pentru László Szőcs, autor al unui gol. Practic, din 11 goluri marcate de naționala României în Ucraina, 10 au fost reușite de jucătorii campioanei Imperial WET Miercurea Ciuc. Sper să reușim să marcăm la fel de multe goluri și în Liga Campionilor, la Praga, acolo unde luna viitoare ne așteaptă meciurile din Main Round-ul UEFA Champions League.

– Cum vezi grupa de valificare la Cupa Mondială de anul viitor?
– Nu e o grupă ușoară, dar vom juca acasă, la Piatra-Neamț. După acest turneu din Ucraina suntem cu toții foarte optimiști. Cred că suntem pe un drum bun. Primele două partide, cu Olanda și Albania, sunt cele mai importante. Trebuie să învingem. Apoi, în ultimul meci, în ceea ce ne-am dori să fie finala grupei, împotriva Kazakhstanului orice e posibil.

„Kazahstan nu mai are nevoie de vreo prezentare”

– Ce știți despre adversare?
– Le cunoaștem pe toate trei. Cu Olanda am jucat în 2017, cu Albania anul trecut, Kazahstan nu mai are nevoie de vreo prezentare, nu are secrete, e o echipă de top. Zilele trecute Serbia a întâlnit Olanda, de care a dispus în ambele întâlniri. Îi așteptăm pe Stefan Rakic și pe Marko Prsic, coechipierii de la Miercurea Ciuc, să se întoarcă de la naționala Serbiei și să ne povestească!

Iată lotul României prezent la Ivano-Frankivsko: 

Petrișor Toniță (FC Dunărea Călărași), Andrei Grigoraș (CS United Galați), Vlad Iancu (Autobergamo Deva) – portari; Cristian Matei, László Szőcs, Bogdan Covaci, Savio Valadares, Adrian Pânzaru (toți Imperial WET Miercurea Ciuc), Mimi Stoica, Andrei Crăciun (ambii CS United Galați), Felipe Oliveira (Feldi Eboli / Italia), Szabolcs Mánya (FK Odorheiu Secuiesc), Sergiu Gavrilă (Autobergamo Deva), Ionuț Movileanu (FC Dunărea Călărași), Ique Ribeiro (Cartagena / Spania).


ARTICOL DE ADI DOBRE