Vineri seară, City’US Târgu Mureș a reuşit o performanţă istorică, după ce s-a calificat Elite Round-ul UEFA Futsal Cup, grupul select al futsalului de pe bătrânul continent. City’US a reușit accederea în primele 16 formații din Europa, deși înaintea meciurilor Grupei a 6-a a Main Round-ului, care s-au desfășurat la Chrudim, în Cehia, puțini le dădeau vreo șansă de reușită. Și asta pentru că City’US nu mai are în componență câțiva dintre cei mai valoroși jucători cu care sezonul trecut cucerea titlul de campioană a României. Trupa tandemului Cosmin Gherman – Lucian Nicușan a reușit însă imposibilul, clasându-se în final pe locul secund al grupei, după Era-Pack Chrudim, campioana Cehiei și gazda grupei, dar înaintea lui APOEL Nicosia, campioana Ciprului, și a celor de la Pinerola Bratislava, campioana Slovaciei.

”Nu realizez încă performanța obținută”

După un egal cu APOEL, 3-3, și o victorie de senzație cu Pinerola, 8-3, City’US a întâlnit în ultima etapă marea favorită EP Chrudim, care trecuse anterior de Pinerola cu 4-1 și de APOEL cu 7-0. Mureșenii au avut avantajul că meciul dintre APOEL și Pinerola s-a disputat înaintea partidei lor, astfel încât la ora confruntării cu EP Chrudim știau ce au de făcut: să nu piardă la o diferență mai mare de 10 goluri! Și au pierdut cu 0-3, aceasta fiind poate cea mai dulce înfrângere din istoria echipei City’US Târgu Mureș.

”E o victorie uriașă! E greu de descris în cuvinte ceea ce simt în acest moment. Nu realizez încă performanța obținută”, a declarat, pentru www.frf.ro, Cosmin Gherman, la câteva minute după finalul meciului care a adus calificarea lui City’US în Elite Round-ul Ligii Campionilor la futsal, cea mai prestigioasă competiție intercluburi din lume.

”Niciodată cu atâția debutanți”

”Este incredibil ceea ce au realizat acești băieți. E doar meritul lor. Mulți dintre ei, nouă la număr, au venit la Chrudim după doar câteva partide jucate în Liga I. Aceasta poate fi explicația pentru egalul cu APOEL din prima partidă, când au avut emoții. E o performanță istorică. Am mai jucat în Elite Round de-a lungul anilor, dar niciodată cu atâția debutanți! Avem șapte jucători sub 21 de ani! Din 13 oameni”, a mai declarat Cosmin Gherman.

”Știam că ne putem apăra așa cum trebuie. Nu puteam rata o asemenea șansă. Meritul e al băieților, doar al lor”, a spus și Lucian Nicușan, ”perechea” lui Cosmin Gherman pe banca tehnică a mureșenilor.

”Dedicăm calificarea celor care au luat titlul”

Cosmin Gherman a mărturisit că secretul performanței obținute la Chrudim constă în ”muncă, muncă și iar muncă, la care se adaugă dorința, seriozitatea băieților, atmosfera extraordinară de la echipă, în ciuda problemelor cu care ne-am confruntat”. Gherman nu a uitat nici de jucătorii cu care City’US cucerea titlul sezonul trecut: ”Le dedicăm această calificare celor care nu mai sunt la echipă, dar care au rămas cu sufletul alături de City’US. Fără munca lor n-am fi ajuns aici. Sunt sigur că ne-au ținut pumnii, că s-au gândit la noi, iar asta ne-a întărit și ne-a dat speranțe. Le mulțumim tuturor”.

N-au mai avut răbdare și au plecat acasă!

Deși inițial plecarea spre țară era programată pentru sâmbătă la prânz, nimeni nu a mai vrut să rămână la Chrudim. ”Băieții au zis să plecăm acasă, nu mai au răbdare. Sunt atât de fericiți. Ne-am supus voinței grupului, așa că pornim imediat spre casă”, a spus Lucian Nicușan.

Entuziasmul și bucuria calificării i-au însoțit pe drumul spre România pe campionii de la Campionii de la City’US. ”Eu și Lucian Nicușan încercăm să le dăm acestor tineri ceea ce noi nu am primit de la antrenorii noștri când aveam vârsta lor. Sunt convins că, așa cum am spus încă înainte de a pleca spre Chrudim, că meciurile din Liga Campionilor îi vor întări. Nu aveam nimic de pierdut. Poate și de aceea am fost supărat după egalul din prima etapă cu APOEL. Eram supărat pe ei pentru că au fost emoționați. I-am înțeles, dar m-am supărat. Acum nu mai sunt! Avem în România tineri de valoare, care fac acest minunat sport din dragoste, din pasiune, care nu joacă pentru bani. Trebuie doar să-i descoperim, să avem grijă de ei, să-i creștem așa cum trebuie, să muncim, să le dăm încredere și exemplu personal. De aceea am decis să nu mai joc, ci doar să antrenez, pentru că asta trebuie să facă un antrenor. Nu le poți face pe amândouă”, a spus Cosmin Gherman.

”Mimi Stoica, un exemplu”

Cei doi tehnicieni ai campioanei României nu au dorit să evidențieze un jucător din echipa lor. ”Toți au fost extraordinari. Dacă insistați însă, l-am remarca totuși pe Mimi Stoica, un exemplu la cei 35 de ani ai săi pentru tinerii din lot. E fabulos”, a declarat Lucian Nicușan.

Tragerea la sorți a grupelor Elite Round-ului UEFA Futsal Cup va avea loc pe 21 octombrie la Nyon. Cele 16 echipe calificate vor fi repartizate în patru grupe, ale căror meciuri sunt programate luna viitoare. Câștigătoarele celor patru grupe se vor califica în Final Four-ul UEFA Futsal Cup, care va fi găzduit de una dintre echipele ce vor accede în careul de ași al competiției.