FC Barcelona Futsal a devenit pentru a patra oară campioană europeană a cluburilor, la aproape exact un deceniu după primul succes în 2012.

Gruparea catalană a trecut în finala competiției de Sporting Lisabona, deținătoarea trofeului. Final Four-ul UEFA Champions League ediția 2021-2022 a fost găzduit de „Arena Riga” din Riga, Letonia, și a fost transmis în direct în România de Prima Sport.

La finala dintre FC Barcelona și Sporting Lisabona au fost prezenți 8.442 de spectatori, un record pentru futsalul din Letonia.

Barcelona – Sporting 4-0 (2-0)
„Arena Riga”, Riga – Letonia
Au marcat: Lozano (15.19), Pito (18.35), Ferrão (20.27), Dídac Plana (38.19)
Arbitri: Nikola Jelić, Vedran Babic (ambii din Croația)

În semifinalele Final Four-ului, Barcelona a trecut greu, după prelungiri, scor 5-4, de Benfica Lisabona, în cel mai dramatic meci găzduit în acest week-end de „Arena Riga”. Sporting Lisabona nu i-a dat vreo șansă adversarei din semifinale, ACCS Futsal Club Paris VA 92, de care a dispus cu scorul de 6-2.

În finala mică, Benfica a învins ACCS cu scorul de 5-2!
Au marcat:
Tayyebi (19.31), Rômulo (29.46), Ferreira (32.19), Jacaré (38.33), Henmi (39.16) / Toure (32.10), Lutin (36.33)
Arbitri: Ondřej Černý (Cehia), Nicola Manzione (Italia)

Jesús Velasco, antrenor Barça: „Ce seară și ce meci! A fost perfect. Cred că am fost superiori la toate capitolele, dar poate cheia acestei victorii a fost modul în care am câștigat vineri în semifinale. Am reușit să uităm de orice semn de oboseală astăzi, iar jucătorii mei au fost extraordinari pe tot parcursul meciului”.

Guitta, portar Sporting CP: „Nu sunt multe de spus despre un meci în care pierzi cu 0-4… Am dat totul și cred că a fost un meci grozav de urmărit, dar aceasta nu a fost noaptea noastră și Barça a meritat să câștige. Nu am fost eficienți în defensivă și, de asemenea, ne-a lipsit claritatea în atac”.

Pentru Barcelona a fost a treia finală consecutivă, ceea ce reprezintă un record. Catalanii s-au apropiat cu cele patru victorii în cea mai importantă competiție intercluburi din lumea futsalului (2012, 2014, 2020 și 2022) de recordul celor de la Inter Movistar, care au cinci trofee.

Sergio Lozano și Ortiz au egalat recordul lui Gabriel, de patru titluri europene. Lozano este primul jucător care a câștigat de patru ori cu un singur club.

Jesús Velasco este primul antrenor care a câștigat trei titluri (celelalte două ale sale au fost alături de Ortiz cu Inter în 2017 și 2018, ambele venind după finalele împotriva lui Sporting). Cele 58 de jocuri ale sale în această competiție reprezintă, de asemenea, un record.

Articol de Adi Dobre