Selecționerul Mirel Albon a mizat și la această acțiune pe jucătoare tinere, având drept scop integrarea acestora în rândul nucleului de fete care deja au în spate experiență la nivel de echipă națională.

România întâlnește Serbia într-un joc amical astăzi, de la ora 20:30. Partida poate fi urmărită în direct frf.ro.

Una dintre jucătoarele care a confirmat la acțiunile precedente este Ioana Bălăceanu. Atacantul de la ”U”Olimpia Cluj, alături de care a cucerit la finalul acestui sezon primul său titlu de campioană a României, va împlini 16 ani abia la începutul lunii viitoare. Cu toate acestea, a demonstrat că-și merită locul în lotul primei reprezentative, marcând deja 2 goluri în trei meciuri disputate.

Ioana, ești deja la a treia acțiune la echipa națională de senioare. Cum te-ai integrat?
În principiu, mi-a fost destul de ușor pentru că sunt alături de câteva fete de la echipa de club, iar cu altele am mai interacționat la meciurile din campionatul intern.

Cum este pentru o tânără de vârsta ta să se antreneze cu jucătoare care evoluează la echipa națională de aproape două decenii? Le ceri sfaturi?
La început mi-a fost puțin mai greu pentru că este un ritm mai intens decât la junioare și îmi era teamă să nu fac unele greșeli care să aibă impact asupra echipei. Uneori le cer și sfaturi, însă de cele mai multe ori, fetele mă îndrumă fără să le cer eu ajutor.

Faci parte din noua generație care ar putea să contribuie la prima calificare a României la EURO. Cum vezi această etapă a carierei tale și ce înseamnă pentru tine să reprezinți România la cel mai înalt nivel?
Să fac parte din această generație este cea mai bună oportunitate pentru mine de a mă dezvolta pe plan sportiv și de a atinge un alt nivel în pregătirea profesională.

Cât de benefice sunt aceste cantonamente de pregătire în vederea meciurilor tari care ne așteaptă în grupa de calificare? 
Aceste stagii de pregătire sunt foarte importante în pregătirea meciurilor, atât din punct de vedere fizic, cât și pentru a ne ajuta să ne cunoaștem mai bine. Crearea și sudarea relațiilor de joc se bazează pe astfel de cantonamente. În acest moment, antrenamentele noastre se bazează pe jocul de posesie și, în mod special, pe lucrul în echipă.

Spune-ne puțin despre jocul tău în teren: cum te-ai caracteriza ca jucătoare?Ținând cont de diferența de vârstă, cred că fac față destul de bine antrenamentelor, m-am adaptat ritmului de joc, însă mai am de lucru la capitolele tehnică și forță.

La echipa de club ai încheiat sezonul cu titlul de campioană a României.
Cred că a fost un sezon foarte bun pentru mine, ținând cont că a fost primul meu sezon la prima echipă, în care am jucat majoritatea meciurilor ca titulară.

 

Articol de Emma Bârsan