FOTO ©: Istvan Gabor

Erika Geréd, fundașul echipei Vasas Femina Odorhei și al naționalei României, a vorbit, într-un interviu special pentru FRF, despre primii săi pași în fotbal și despre cel mai frumos moment de până acum al carierei.  

Între handbal și fotbal

Vasas Femina Odorhei este singura echipă la care a jucat până acum Erika Geréd. Jucătoarea de 21 de ani a povestit cum a început fotbalul și a dezvăluit care sunt țările unde i-ar plăcea să evolueze.

“A fost o perioadă în care am jucat atât handbal, cât și fotbal, dar a trebuit să aleg un singur sport pe care să îl practic și fără îndoială am ales fotbalul.

Am început fotbalul când aveam 10 ani. Am jucat cu baieții în curtea școlii un an, iar când am împlinit 11 ani, am auzit că este o echipă de fete la Odorhei. De atunci sunt la echipa Vasas Femina. Am evoluat până la 14-15 ani la junioare, iar apoi am făcut pasul la echipa de senioare.

M-am gândit la mai multe țări unde mi-ar plăcea să joc: Belgia, Ungaria, Spania, Italia. Dar cel mai important este să fie un club profesionist la care să mă dezvolt ca jucătoare”, a declarat Erika Geréd.

Două goluri în prima etapă a campionatului

Erika Geréd a marcat două goluri până acum în actualul sezon al Ligii 1 Feminin, ambele chiar în etapa de debut a campionatului, în partida jucată de Vasas Femina Odorhei pe teren propriu contra celor de la Heniu Prundu Bârgăului.

“Fiindcă am jucat pe postul de fundaș încă de când am început fotbalul, nu am înscris multe goluri, iar faptul că într-un singur meci am reușit să marchez de două ori m-a făcut cea mai fericită și mi-a dat încredere”.

După șapte etape disputate în Liga 1 Feminin, Vasas Femina Odorhei se află pe locul doi în clasament, la egalitate de puncte (18) cu liderul Universitatea Olimpia Cluj, care are însă un meci mai puțin disputat.

“Suntem mulțumite de rezultatele noastre de până acum, ne pregătim foarte bine. Mai avem patru meciuri și vrem să facem cât mai multe puncte, să terminăm acest sezon cu multe reușite”, a precizat căpitanul echipei Vasas Femina .

Cel mai frumos moment al carierei

În 2019, alături de Vasas Femina Odorhei, Erika Geréd a cucerit Cupa României după o finală câștigată cu 5-0 împotriva celor de la Fortuna Becicherecu Mic, însă această performanță a fost umbrită de o accidentare. “Cel mai plăcut moment al carierei mele a fost când am câștigat Cupa României cu Vasas, în 2019, dar tot atunci am trăit și cea mai dificilă perioadă, pentru că eram accidentată și nu am putut să-mi ajut echipa”.

Ce au în comun Erika Geréd și Ana Vlădulescu

“Coechipiera cu care m-am înteles cel mai bine pe teren sezonul acesta este Ana Vlădulescu, pentru că ne-am ajutat reciproc la reușitele noastre. Ea mi-a pasat decisiv la cele două goluri marcate de mine, iar eu la rândul meu am pasat la două goluri de-ale ei”, a spus Erika Geréd.

Ana Vlădulescu are tot două goluri marcate în acest sezon al Ligii 1 Feminin, unul în etapa a patra, contra celor de la Selena ȘN Constanța, și unul în etapa a șaptea, în partida jucată împotriva Asociației Fotbal Club Fair Play București.

Erika Gered și Ana Vlădulescu, reprezentantele echipei Vasas Femina la naționala feminină a României

Cea mai dificilă adversară

“Cel mai dificil adversar pe care l-am înfruntat până acum a fost în meciul pe care l-am jucat cu naționala României împotriva Elveției. Ana-Maria Crnogorcevic a jucat mijlocas dreapta și a fost adversara mea directă. A fost destul de dificil, pentru că este o jucătoare cu experiență, are viteză și forță. Chiar ea ne-a dat golul al doilea”.

Elvețianca Ana-Maria Crnogorcevic are 30 de ani și evoluează în prezent la FC Barcelona. Ea are în palmares și trofeul UEFA Women’s Champions League, pe care l-a cucerit în 2015, alături de FFC Frankfurt.

Cum se caracterizează Erika Geréd

Erika Geréd și-a făcut o scurtă caracterizare din punct de vedere sportiv și a dezvăluit ce îi place să facă în timpul liber. “Cred că am o viteză destul de bună și sunt perseverentă. Sunt un om de meci, chiar dacă nu-mi iese antrenamentul câteodată, la meciuri dau 100%. Îmi plac sporturile în general, dar mai ales teqball. În timpul liber îmi mai place să gătesc, să citesc și să învăț”.

Fundașul a precizat că nu a avut niciodată un idol în fotbal. “Sunt foarte multe jucătoare care mă inspiră și care mă motivează să fiu și mai bună și să muncesc mai mult, dar nu pot să evidențiez una”.

Ce sfat are pentru fetele care își doresc o carieră în fotbal

“Din punctul meu de vedere, în fotbal nu poți să faci lucrurile cu jumătate de măsură. Dacă ai un scop, trebuie să muncești în fiecare zi pentru a obține ce îți dorești. Sfatul meu pentru fetele care își doresc să joace fotbal este să se antreneze suplimentar și să meargă la un club la care pot să se dezvolte și să evolueze din toate punctele de vedere”.