Foto: Diana Coltofean

Nicoleta Deca (25 de ani), mijlocaș central la Fortuna Becicherecu Mic, este o jucătoare care pune suflet în tot ceea ce face, iar una dintre cele mai mari bucurii ale sale este să fie utilă pe teren și să contribuie la victoriile echipei.

Pasiunea pentru fotbal

Născută în comuna Seaca din județul Olt, Nicoleta Deca a îndrăgit fotbalul din copilărie. Împreună cu băieții improvizau terenuri pentru a juca fotbal. “Mai mereu reușeam să amenajăm terenuri în diferite locuri pentru a juca acel fotbal al copilăriei de care și astăzi îmi este dor”.

Nicoleta Deca a început să joace fotbal într-un cadrul organizat la vârsta de 18 ani, prima sa echipă fiind Universitatea Alexandria, alături de care a reușit promovarea în prima ligă în anul 2014. “M-am apucat de fotbal din pasiune, iubesc acest sport. Nu m-a încurajat nimeni, eu mi-am dorit foarte mult și am căutat oamenii și locurile necesare pentru a reuși”.

Nicoleta a jucat apoi pentru o perioadă scurtă la Heniu Prundu Bârgăului, în 2015. În același an a ajuns la Navobi Iași, alături de care a obținut titlul de vicecampioană și a jucat finala Cupei României în sezonul 2016-2017.

Foto: Diana Coltofean

Cum a ajuns la Fortuna Becicherecu Mic

După o pauză de doi ani, Nicoleta s-a întors la fotbal în 2019 și a ales să meargă la Fortuna Becicherecu Mic, echipa sa actuală. Tânăra jucătoare a povestit cum a ajuns la gruparea timișoreană și ce rol a avut Adina Rognean în alegerea făcută.

“Iubesc acest sport, dar am luat o pauză pentru că nu mai regăseam profesionalism și dorința de performanță, echipe care să-și dorească mai mult de locul 2. În toată această perioadă am ținut legătura cu prietena mea Adina Rognean, iar ea a primit o ofertă de la Fortuna. Mi-a povestit despre lucrurile de calitate ce se fac aici și m-a încurajat să mergem împreună la echipă. Ea iubește mult locul în care a crescut. Pentru că este o persoană care iese mai greu din zona de confort, nefiind dornică de schimbări, avea nevoie de sprijin, iar cum părinții nu se puteau muta cu ea în Timișoara, am rămas eu.

Am promis că vin, iar ea a semnat. Între timp, lucrurile au luat o întorsătură interesantă pentru mine și nu doream să schimb Craiova pentru Timișoara, însă am apucat să promit și a trebuit să-mi respect cuvântul dat. Am găsit aici dorința de performanță și condițiile necesare, iar asta m-a motivat să rămân și după aproximativ doi ani sunt tot aici. Adina s-a accidentat după câteva meciuri și a stat departe de teren mai bine de un an, mă bucur că am putut să-i fiu aproape într-o astfel de perioadă”, a povestit Nicoleta Deca.

Vestea bună este că Adina Rognean, coechipiera Nicoletei la Fortuna Becicherecu Mic, se pregătește să revină în meciurile oficiale după accidentarea suferită anul trecut. Ea a intrat recent în programul de pregătire al echipei și a bifat primele minute pe teren.

Foto: Diana Coltofean

Fortuna începe play-off-ul cu un nou antrenor

Fortuna Becicherecu Mic a încheiat prima parte a sezonului pe locul doi în clasament, la opt puncte în spatele liderului Universitatea Olimpia Cluj. În ciuda parcursului bun al echipei în turul Ligii 1 Feminin, clubul timișorean a anunțat la finalul anului trecut despărțirea de antrenorul principal Sorin Brîndescu și de preparatorul fizic Remus Datcu. ”Pentru mine, turul de campionat s-a încheiat puțin dezamăgitor pentru că nu am putut continua în aceeași formulă în care am început. Plecarea celor doi reprezintă o pierdere, profesionalismul și eleganța cu care tratau fotbalul aduceau un mare plus atât pentru echipă cât și pentru dezvoltarea fotbalul feminin din România”, a spus Deca.

În cele 11 etape din turul campionatului, Fortuna Becicherecu Mic a înregistrat opt victorii, un egal și două înfrângeri. Singurele puncte pierdute de timișorence au fost în partide cu echipe care la rândul lor vor evolua în play-off: 2-2 cu Heniu Prundu Bârgăului, 0-2 cu Piroș Security Arad și 0-4 cu Universitatea Olimpia Cluj. “În tur am pierdut puncte pe greșelile noastre. Dacă vom elimina aceste greșeli și vom înceta să ne mai complicăm singure jocul, adversarele nu vor reuși să ne creeze neplăceri în acest retur”, a punctat Nicoleta Deca.

La cârma echipei se află în prezent Florin Pădurean, care a revenit după un an în funcția de antrenor principal la Fortuna Bechicherecu Mic. În prima etapă a play-off-ului Ligii 1 Feminin, care va debuta duminică, 14 martie, Fortuna va merge la Arad cu gândul la revanșă, urmând să o înfrunte pe Piroș Security Arad.

“Cât despre atmosfera din prezent, la Fortuna mereu se va găsi cineva capabil să repornească echipa și s-o conducă înainte. Cum am stabilit și în vestiar, pentru trofeele puse în joc în acest an, matematic sunt încă șanse pentru a le obține…iar noi la Fortuna pentru asta ne antrenăm” – Nicoleta Deca.

Foto: Diana Coltofean

“Mă bucur să fiu utilă pe teren”

Nicoleta Deca evoluează pe postul de mijlocaș central, iar în turul campionatului din Liga 1 Feminin a înscris trei goluri, contra echipelor ACS Fotbal Feminin Baia Mare, Selena SN Constanța și Universitatea Alexandria. Pentru Nicoleta, cel mai important este să își ajute echipa, să fie utilă pe teren. ”Am un motto pe care îl aplic atât în sport, cât și în viața extra-sportivă și l-am auzit într-o duminică dimineața la biserică. Pastorul spunea: ‘problema epocii noastre este că oamenii nu mai vor să fie utili, ci importanți’. Eu îmi propun și mă străduiesc mereu să fiu un jucător util, este un sport de echipă, nu se învârte totul în jurul meu”.

Chiar dacă golurile îi dau încredere, preferă mai mult să ofere pasa decisivă și să creeze situații de a marca pentru linia de atac. “Orice gol este util echipei, iar aceasta este bucuria mea, să fiu utilă în teren. Golul preferat rămâne cel de la Alexandria… însă chiar dacă fotbalul se joacă pe goluri, individual prefer pasele de gol, iubesc să creez pentru linia de atac.

În ceea ce privește înfrângerile, nu îmi place să mă bat singură, să fac favoruri adversarilor. Dacă adversarul câștigă meritat, îi strâng mâna, a doua zi analizez, corectez și muncesc din greu pentru mai bine”, a spus Nicoleta, care își descrie jocul ca fiind unul agresiv, inteligent și util.

Întrebată care sunt principalele atuuri ale echipei sale, Nicoleta Deca a menționat “calitatea individuală a jucătoarelor, pasiunea fetelor pentru fotbal și stabilitatea financiară (condiții bune pentru a face performanță)”. Pe teren, Nicoleta se înțelege cel mai bine cu Nadejda Colesnicenco, mijlocaș în naționala Moldovei. Cele două jucătoare se cunosc din perioada în care au fost coechipiere la Navobi Iași.

Foto: Diana Coltofean

Cum arată o zi de meci pentru Nicoleta Deca

Nicoleta pune foarte mare preț pe organizarea și pregătirea pentru ziua în care are meci, astfel că are o rutină bine pusă la punct.

“Ziua de meci pentru mine începe cu o seară înainte, când încerc să-mi pregătesc toate lucrurile necesare pentru a doua zi. Cum meciurile de fotbal feminin se joacă mai mereu la ora 11:00, dacă nu mă organizez cu o seară înainte, dimineața trece foarte repede pentru mine, nu am timp să mănânc (lucru extrem de important pentru mine), apar discuții aprinse cu colegele, cineva întârzie din cauza mea, situația devine agitată și lucrul acesta arată lipsă de profesionalism și totodată scade nivelul de concentrare.

Dar cu o organizare bună dinainte, zilele mele încep cu rugăciune, îmi place să formez o echipă cu Dumnezeu înainte de toate. Iau micul dejun, ascult muzică doar în drum spre stadion, când ajung mă deconectez de tehnologie și încerc să mă detașez de toate celelalte, pășesc pe teren și trag puternic aer în piept dorindu-mi să simt din plin toată emoția jocului, fiind atât de recunoscătoare că pot face ceea ce iubesc. Rememorez analiza despre jocul adversarului, indicațiile primite și mă concentrez pe ce am de făcut”, a menționat Nicoleta Deca.

Foto: Diana Coltofean

“Sunt recunoscătoare că pot să fac ceea ce iubesc”

Fotbalul, ca orice sport, aduce atât cu satisfacții și bucurii imense, cât și dezamăgiri, dificultăți și obstacole. Chiar dacă este departe de casă și dorul de familie este mare, Nicoleta este recunoscătoare că poate să facă ceea ce iubește. “Să pot să joc fotbal este de mare preț pentru mine. Accidentările, înfrângerile sau evoluțiile mai puțin bune fac parte din cariera unui sportiv, dar în drumul spre performanță le depășești pe toate. Ce mă doare cel mai tare este faptul că sunt departe de casă. Îmi este dor de locul unde am crescut, de familie, am o soră mai mică pe care o pretuiesc și mi-aș dori să pot petrece mai mult timp cu ea”.

“Port în inimă visul oricărui sportiv din Oltenia”

La capitolul obiective și aspirații, Nicoleta Deca își dorește să aibă experiența unui transfer în străinătate, dar unul dintre visurile sale este să evolueze pentru Universitatea Craiova.

“Cât despre echipa la care visez să joc…sunt olteancă și cred că port în inimă visul oricărui sportiv din această zonă, acela de a juca în alb-albastru într-o zi! Universitatea Craiova are echipă feminină U15 sub conducerea doamnei Aurora Ungureanu-Dobre, sunt bucuroasă pentru că micuțele jucătoare sunt pe mâini bune. Cred însă că Oltenia, pentru toată pasiunea pe care o poartă sportului rege, merită o echipă competitivă și în prima ligă feminină. Aștept cu entuziasm lucrul acesta”.

Foto: Diana Coltofean

Sursele de inspirație

Sursele de inspirație ale Nicoletei Deca se regăsesc tot în sportul pe care îl iubește, atât în fotbalul masculin, cât și cel feminin. Cel mai mult îi admiră pe englezul Steven Gerrard, fostul căpitan al lui Liverpool și actualul antrenor al echipei Glasgow Rangers, și pe americanca Julie Ertz, fundașul echipei Chicago Red Stars. “Steven Gerrard și Julie Ertz, doi jucători și același număr 8. Joacă inteligent, agresiv și oferă pase de calitate, deposedând mult. Voi rămâne pentru totdeauna fanul tackling-urilor făcute de ei. Determinarea arătată pe teren este incredibilă, lucrul acesta insuflând motivatie și încredere celor din jurul lor!”

Deși nu are un campionat preferat din străinătate, Nicoleta urmărește constant meciuri din ligile puternice ale Europei, una dintre ele fiind Serie A, acolo unde evoluează Camelia Ceasar, portarul echipei naționale a României și al echipei AS Roma.

Îmi place să vizionez meciuri de calitate, atât la feminin, cât și la masculin. În ultima perioadă o urmăresc pe Ceasar Camelia alături de echipa ei în duelurile din Seria A feminină. Calitatea se regăsește mereu în jocurile prestate de echipele din acest campionat”.

Debutul la echipa națională a României

La 18 ani, Nicoleta Deca a îmbrăcat pentru prima dată tricoul naționalei României, evoluând pentru reprezentativa U19 în calificările pentru Campionatul European U19, ediția 2013-2014. România a reușit atunci să se califice la Turul de Elită din Franța, după 5-2 cu Georgia, 3-1 cu Macedonia de Nord și 0-8 cu Scoția.

Nicoleta Deca a fost una dintre cele bune jucătoare ale României la turneul de calificare găzduit în 2013 de Macedonia. Cinci dintre cele opt goluri ale naționalei noastre au fost semnate de Nicoleta. Ea a înscris trei goluri contra Georgiei și două împotriva Macedoniei.

În urmă cu două săptămâni, pe 23 februarie, Nicoleta Deca e debutat și pentru prima reprezentativă a României, în meciul contra Croației, ultimul din campania de calificare la Campionatul European din 2020, câștigat de de tricolore cu 1-0. “Este de-a dreptul îmbucurător pentru mine să fac parte din echipa națională, iubesc România și este o oportunitate extraordinară să joc pentru țara mea. Debutul din Croația mi-a dăruit entuziasm, bucurie și dorința de progres”.

“În drumul spre performanță nu este loc pentru jumătăți de măsură”

Nicoleta Deca își ghidează cariera în fotbal după principii valoroase și este de părere că pentru a face performanță este nevoie de implicare totală. “Sportul mi-a adus beneficii asupra sănătății și m-a ajutat să dezvolt anumite abilitați asupra comportamentului pe care le pot aplica în viața de zi cu zi. Ce le spun celorlalți mă îndemn pe mine mai întâi. Tu ești persoana cea mai în măsură ca să lupți pentru ceea ce-ți place, să fii cel mai mare suporter, dar și critic al tău și să știi că în drumul spre performanță nu este loc pentru jumătăți de măsură!”