Echipa națională de junioare Under 19 a României va disputa la sfârșitul acestei luni primele meciuri internaționale din sezonul 2016-2017. Tricolorele se vor duela cu reprezentativa similară a Albaniei, pe teren neutru (în Bulgaria, la Razlog), în 26 iulie 2016 (ora 18:30) și în 28 iulie 2016 (ora 11:00). În această stagiune, formațiile de junioare Under 19 sunt alcătuite din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 1998.

Din lotul cu care selecționerul Florin Bugar va aborda ”dubla” programată săptămâna viitoare face parte și Loredana Popa.

Jucătoarea de la Olimpia Cluj va începe anul competițional 2016-2017 în echipa națională de junioare Under 19, reprezentativă pentru care a evoluat deja, în sezonul trecut. Născută în 2 martie 1999, în Alba, Loredana Popa a adunat 39 de meciuri în tricoul reprezentativei României: a jucat pentru toate echipele naționale de junioare începând cu Under 15, dar și pentru formația de senioare. Iar faptul că evoluează pe postul de atacant a ajutat-o să înscrie de 24 de ori.

Momente ”tricolore” care nu se uită

Într-un interviu acordat site-ului frf.ro, Loredana Popa povestește, printre altele, cum a ajuns să joace pentru Olimpia Cluj, ce sentimente a avut atunci când a debutat pentru reprezentativa României și care este visul său legat de echipa națională.

– Loredana, ai doar 17 ani și deja ai evoluat pentru șase dintre echipele naționale ale României. Care este momentul de care îți aduci aminte cu cea mai mare plăcere?
– Cel mai frumos moment din viața mea a fost atunci când am jucat primul meci în tricoul României, în 2013, iar când am auzit imnul țării am avut un sentiment pe care nu pot să îl uit! Un alt moment special este cel al debutului în reprezentativa de senioare, din 2015. Aveam emoții foarte mari, la început eram timidă pentru că nu le cunoșteam pe fetele din echipă, însă ele m-au încurajat și, cu timpul, m-am obișnuit. Acum, echipa națională și colegele mele sunt ca o familie pentru mine!

– Când ai început să joci fotbal?
– Atunci când eram mică, jucam fotbal cu băieții. Ei mă chemau tot timpul, le plăcea foarte mult cum joc, se și băteau pentru a mă alege în echipă! În 2013, la Alba Iulia, a fost un turneu la care am participat cu o echipă de fete. Am ieșit golgheterul întrecerii și am fost desemnată cea mai bună jucătoare a competiției! Premierea a fost făcută de domnul Alin Cioban, președintele clubului Olimpia Cluj, iar acesta m-a întrebat dacă vreau să joc cu adevărat fotbal la cea mai bună formație din țară. I-am răspuns că de când eram mică visam să joc într-o echipă de fete! Am fost chemată într-un cantonament al Olimpiei și, după participarea la acest stagiu de pregătire, am fost conovcată la echipa națională de junioare Under 15 a României.

”Ala” din Pănade

– Te-ai acomodat repede în Cluj?
– Da, fetele chiar au fost foarte drăguțe cu mine! Au existat multe momente în care mi-a fost foarte greu, cu antrenamente în fiecare zi, ziceam de multe ori că nu mai pot și mă gândeam să renunț… Însă familia mea a fost alături de mine, îmi transmitea că va fi bine, mă încuraja să nu renunț, mă motiva! Am un sprijin puternic din partea familiei. Mama știe ce înseamnă să fii sportivă, ea a practicat volei, baschet și înot.

– Ai vreo poreclă?
– Familia și prietenii de acasă, din Pănade, îmi spun ”Ala”. Când eram mai micuță, nu puteam să pronunț ”Lore” sau ”Loredana”, spuneam ”Ala” și așa mi-a rămas numele!

Preferințe: Louisa Necib și Olympique Lyonnais

– Care este jucătoarea pe care o ai ca model?
– Idolul meu este Louisa Necib, joacă pentru echipa națională a Franței. A jucat și pentru Olympique Lyonnais, o formație care îmi place foarte mult. Obiectivul meu este să ajung să joc în străinătate.

– Crezi că reprezentativa de senioare se va califica în Campionatul European – Olanda 2017?
– Da, am foarte mare încredere în fete! Sunt foarte motivate să ajungă în turneul final.

– Care este visul tău legat de echipele naționale ale României?
– Calificarea în Cupa Mondială! Îmi doresc foarte mult ca acest vis să se transforme în realitate, aș fi cea mai fericită să mă calific cu echipa națională de senioare în Cupa Mondială!

A renunțat la părul lung de dragul fotbalului
În urmă cu trei ani, Loredana Popa a marcat un gol superb într-un meci cu Israel (4-0), la Nyon, în preliminariile europene ale Jocurilor Olimpice de vară pentru tineret – Nanjing 2014: a preluat mingea cu călcâiul, balonul a sărit peste ea și i-a venit în față, a șutat, mingea a lovita bara din dreapta goal-keeper-ului și a intrat în poartă. ”Este cel mai frumos gol al meu!”, consideră jucătoarea. Între timp, look-ul acesteia s-a schimbat. ”Părul lung mă incomoda, îmi era foarte cald, mă deranja. Am decis să fie tuns, îmi este mult mai ușor așa!”, a spus Loredana Popa.

Bilanțul Loredanei Popa la echipele naționale
Sezonul 2013-2014
Under 15: 2 meciuri … 4 goluri
Under 16: 6 meciuri … 4 goluri

Sezonul 2014-2015
Under 16: 6 meciuri … 4 goluri
Under 17: 8 meciuri … 1 gol
Senioare: 2 meciuri

Sezonul 2015-2016
Under 17: 5 meciuri … 4 goluri
Under 18: 3 meciuri … 2 goluri
Under 19: 6 meciuri … 5 goluri
Senioare: 1 meci

Total: 39 meciuri … 24 goluri