Echipa națională de junioare Under 18 a României va debuta joi într-un turneu de dezvoltare UEFA care va fi găzduit de Centrele de Fotbal ale Federației Române de Fotbal de la Mogoșoaia și Buftea. Adversarele tricolorelor vor fi reprezentativele similare ale Azerbaidjanului, Turciei și Sloveniei.

Programul turneului:
9 iunie
Mogoșoaia, ora 10:00 România – Azerbaidjan
Buftea, ora 12:00 Turcia – Slovenia

10 iunie
Buftea, ora 17:00 Turcia – România
Mogoșoaia, ora 19:00 Azerbaidjan – Slovenia

12 iunie
Mogoșoaia, ora 10:00 România – Slovenia
Buftea, ora 10:00 Turcia – Azerbaidjan

La toate confruntările, intrarea spectatorilor va fi liberă.

Lotul echipei României:
Portari: Georgiana Darle (Olimpia Cluj), Szidonia Salamon (Olimpia Cluj)
Fundași: Alina Boroș (ASA Tg. Mureș), Valentina Petre (Fair Play București), Daniela Dumitru (Selena Constanța), Melinda Nagy (Olimpia Cluj), Gabriela Covaci (Ineu), Crina Tamaș (ASA Tg. Mureș), Erika Gered (Vasas Femina)
Mijlocași: Ana Maria Vlădulescu (Real Craiova), Raluca Borodi (Olimpia Cluj), Teodora Meluță (Olimpia Cluj), Mădălina Boroș (ASA Tg. Mureș), Sorina Zahan (Olimpia Cluj)
Atacanți: Loredana Popa (Olimpia Cluj), Dariana Indrei (Independența Baia Mare), Mihaela Ciolacu (Olimpia Cluj), Denisa Predoi (FC Hunedoara)

Această competiție constituie una dintre etapele de pregătire pentru meciurile din preliminariile Campionatului European pentru junioare Under 19 – Irlanda de Nord 2017. În prima fază din preliminarii, România va evolua în Grupa 1, alături de Armenia, Polonia (gazda confruntărilor) și Norvegia. Partidele vor avea loc în perioada 15-20 septembrie 2016. Formațiile care se vor clasa pe locul 1 și cele mai bune 10 dintre echipele care se vor clasa pe locul 2 în cele 11 grupe din turul preliminar se vor califica în turul de elită.

Victorie la precedentul test pe teren propriu

Reprezentativa tricoloră alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 1998 a disputat primul meci internațional în 22 aprilie 2014: la Stara Pazova, într-un turneu de dezvoltare UEFA, Serbia a învins România cu 3-1. Primul gol al tricolorelor a fost marcat de Loredana Popa. Tot în competiția din Serbia, România a repurtat întâiul succes: 2-1 cu Bulgaria, în 26 aprilie 2014. Până acum, tricolorele au jucat doar o partidă internațională pe teren propriu: 4-3 cu Ungaria, la Chișineu-Criș, în 15 mai 2014. Bilanțul României se prezintă astfel: 5 victorii, 3 remize și 9 înfrângeri în cele 17 meciuri, golaverajul fiind de 30-50.

Clasamentul golgeterilor:
1. Mihaela Ciolacu – 9 goluri
2-3. Dariana Indrei – 5 goluri
Loredana Popa – 5 goluri

Cinci jucătoare au evoluat în toate cele 17 meciuri: Mihaela Ciolacu, Dariana Indrei, Teodora Meluță, Ștefania Moraru și Valentina Petre. Mai mult, Teodora Meluță și Ștefania Moraru au fost titulare de fiecare dată.

De pregătirea acestei reprezentative s-au ocupat Mirel Albon (în sezonul 2013-2014 și în prima parte a stagiunii 2014-2015) și Adrian Ambrosie (în ultima parte a sezonului 2014-2015).

În sezonul trecut, au ajuns în turul de elită la Under 17

2014-2015 este sezonul în care echipa națională alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 1998 a disputat primele meciuri oficiale. Tricolorele au evoluat în preliminariile Campionatului European pentru junioare Under 17 – Islanda 2015. În prima fază, România a bifat două remize, 1-1 cu Serbia (gazda grupei) și 3-3 cu Lituania, și o înfrângere, 0-2 cu Irlanda. În calitate de cea mai bună dintre echipele care s-au clasat pe locul 3, reprezentativa tricoloră s-a calificat în turul de elită. Ultima fază a adus prima victorie a tricolorelor într-un meci oficial: 5-2 cu Rusia (gazda grupei). Înainte de acest succes, România pierduse cu același scor, 0-5, disputele cu Belgia și Spania și ratase calificarea în turneul final. Întrecerea din Islanda a fost câștigată de Spania.