Turneul de dezvoltare UEFA pentru echipe naționale de junioare Under 18 găzduit de Centrele de Fotbal ale Federației Române de Fotbal de la Mogoșoaia și Buftea s-a încheiat duminică. În cea de-a treia etapă, România a pierdut cu 4-5, la Mogoșoaia, meciul cu Slovenia, iar Turcia s-a impus cu 2-1, la Buftea, în duelul cu Azerbaidjan. 

Golurile Romaniei au fost marcate de: Loredana Popa (15), Teodora Meluta (34-penalty), Mihaela Ciolacu (40 si 82-penalty), iar pentru Slovenia au înscris: Spela Kolbl, de trei ori, Tinkara Frangez și Tjasa Kavasak.

Ultima confruntare a tricolorelor a fost spectaculoasă, cu perioade în care ambele formații au avut avantaj pe tabela de marcaj. În prima repriză, elevele lui Florin Bugar au condus cu 1-0, cu 2-1 și cu 3-2, însă adversarele au egalat de fiecare dată. După pauză, slovenele au dus scorul la 3-5, iar româncele au reușit doar să reducă diferența. Ambele reprezentative au terminat confruntarea în inferioritate numerică: au fost eliminate Loredana Popa și două dintre jucătoarele oaspetelor. În timpul partidei cu Slovenia, Teodora Meluță a suferit o fractură de maleolă, iar Mădălina Boroș – o entorsă.

Antrenorul Florin Bugar a folosit următoarea echipă: Georgiana Dârle – Alina Boroș, Teodora Meluță (45, Daniela Dumitru), Valentina Petre, Sorina Zăhan, Raluca Borodi, Mihaela Ciolacu, Mădălina Boroș (67, Ana Maria Vlădulescu), Loredana Popa, Dariana Indrei (56, Crina Tămaș), Melinda Nagy. 

Toate rezultatele din turneu:

Etapa 1 (9 iunie 2016)
România – Azerbaidjan 4-1
Turcia – Slovenia 8-0

Etapa a 2-a (10 iunie 2016)
Turcia – România 8-1
Azerbaidjan – Slovenia 2-1

Etapa a 3-a (12 iunie 2016)
România – Slovenia 4-5
Turcia – Azerbaidjan 2-1

Toate echipele au fost alcătuite din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 1998.

Rezultatele nu au fost prioritare

Observator tehnic al competiției, Mirel Albon a vorbit pentru frf.ro despre evoluțiile avute de reprezentativa României. "Așa cum spune titulatura acestor întreceri, sunt turnee organizate pentru dezvoltarea jucătoarelor, nu s-a urmărit obținerea unui rezultat anume. Totuși, așteptam mai mult de la echipa României. Remarc prestațiile avute de jucătoarele născute în 2000, însă mă îngrijorează faptul că jucătoare care au făcut pasul către echipa națională de senioare, cum sunt Mihaela Ciolacu, Dariana Indrei și Loredana Popa, nu au reușit să se impună și să facă diferența în această reprezentativă de junioare”, a spus selecționerul echipei naționale de senioare.

Faptul că România a repurtat doar un succes în cele trei runde poate avea și alte explicații. "Suntem la finalul unui sezon încărcat, în care unele dintre jucătoare au evoluat atât pentru reprezentativa de senioare, cât și pentru diferite echipe naționale de junioare, asta pe lângă partidele de la formațiile de club. Apoi, la antrenamentele pentru duelurile din turneul de dezvoltare, unele jucătoare s-au accidentat repede”, a zis Mirel Albon.

Se apropie startul din preliminarii

Turneul de dezvoltare UEFA desfășurat în perioada 9-12 iunie 2016 a constituit una dintre etapele de pregătire pentru meciurile din preliminariile Campionatului European pentru junioare Under 19 – Irlanda de Nord 2017. În prima fază din preliminarii, România va evolua în Grupa 1, alături de Armenia, Polonia (gazda confruntărilor) și Norvegia. Partidele vor avea loc în perioada 15-20 septembrie 2016. Formațiile care se vor clasa pe locul 1 și cele mai bune 10 dintre echipele care se vor clasa pe locul 2 în cele 11 grupe din turul preliminar se vor califica în turul de elită. 

"Calculele hârtiei arată că Norvegia este favorită la câștigarea grupei. La Under 19, rar s-a întâmplat ca această echipă să lipsească dintr-un turneu final, darmite din turul de elită. Rămâne ca România și Polonia să se lupte pentru locul 2. Totuși, nu este exclus ca una dintre cele două formații să producă o surpriză și să termine grupa în fața nordicelor”, crede Mirel Albon.