Pentru Mădălina Boroș, 2016 va rămâne, printre altele, anul în care a marcat pentru prima dată în tricoul unei reprezentative a României și a câștigat titlul de golgheter al echipei naționale alcătuite din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 2000. Fotbalista de la ASA Târgu Mureș a înscris de șapte ori în 14 meciuri, iar de două ori a reușit ”duble”.

Drumul tricolor al Mădălinei a pornit însă în reprezentativa alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 1999: în 28 octombrie 2014, la Chișineu-Criș, a evoluat până la pauza unei partide amicale cu Ungaria, confruntare încheiată cu un succes cu 2-1 al maghiarelor. În toamna anului 2015, în tricoul aceleiași echipe naționale, Mădălina a bifat primele meciuri oficiale pentru România: la Mogoșoaia, în turul inaugural din preliminariile Campionatului European pentru junioare Under 17 – Belarus 2016, a jucat de la început până la sfârșit în toate cele trei dueluri (0-4 cu Rusia, 0-13 cu Suedia și 0-5 cu Slovacia).

Prezentă în două ediții ale preliminariilor Under 17

Toamna acestui an i-a adus Mădălinei Boroș primele partide oficiale pentru reprezentativa tricoloră alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 2000. Deși a învins câștigătoarea grupei, România nu a reușit să treacă de faza care a deschis preliminariile Campionatului European pentru junioare Under 17 – Cehia 2017. La fel ca în 2015, Mădălina a bifat toate minutele în cele trei dispute (0-1 cu Serbia, gazda seriei, 1-0 cu Belgia și 1-2 cu Ucraina, meci în care a punctat din penalty).

Jucătoarea născută în 26 martie 2000, la Târgu Mureș, a vorbit pentru frf.ro, printre altele, despre campania de calificare în EURO 2017, despre cum a început să practice fotbal și despre visurile pe care le are legate de echipa națională și echipa de club.

– Mădălina, ai marcat de șapte ori pentru reprezentativa alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 2000, ești golgheterul formației în 2016. Cum a fost pentru tine acest an la echipa națională?
– Pentru mine, 2016 a fost un an de succes la echipa națională, am avut multe convocări și am reușit să și marchez. Faptul că sunt golgheterul acestei reprezentative mă face să muncesc mai mult pentru a putea să înscriu în continuare pentru România.

– Ce crezi că v-a lipsit să vă calificați în turul de elită din preliminariile Campionatului European pentru junioare Under 17 – Cehia 2017? Ați învins Belgia, echipa care a câștigat grupa, însă nu ați luat niciun punct cu Serbia și Ucraina.
– Am învins Belgia, cea mai bună echipă din grupă, datorită faptului că ne-am concentrat în teren și am dat totul. Dar asta nu înseamnă că în meciurile cu Serbia și Ucraina nu am dorit să câștigăm. Eu cred că ne-au lipsit doar golul și concentrarea în fața porții adversarelor.

Vrea să joace în Spania

– Cum ai ales să joci fotbal?
– Prima dată am jucat cu băieții, în curtea școlii, acolo unde m-a văzut un antrenor și mi-a propus să merg la echipa de fete din Târgu Mureș. Am mers o dată, de două ori și apoi mi-a plăcut foarte mult și așteptam să merg în fiecare zi la antrenament. Când aveam 7-8 ani, am practicat lupte libere. După aceea, am jucat baschet, la școală. Însă pe terenul de fotbal mă simt cel mai bine!

– Familia te încurajează să continui cu fotbalul?
– Mama mea a practicat handbal de performanță, ea mă ajută foarte mult, mă motivează mult și îmi dă sfaturi bune. Iar sora mea, Alina Boroș, este tot fotbalistă.

– Ai o echipă de club favorită și o jucătoare favorită?
– Vreau să ajung să joc la Atletico de Madrid. O jucătoare favorită nu am, însă urmăresc fotbalul feminin din străinătate.

Cel mai frumos moment: câștigarea Cupei României

– Care au fost cel mai frumos moment și cel mai neplăcut moment de până acum din cariera ta de fotbalistă?
– Cel mai frumos moment a fost în 24 mai 2016, când am câștigat Cupa României cu ASA Târgu Mureș, într-o finală cu campioana Olimpia Cluj. Iar cel mai neplăcut moment a fost la echipa națională, în toamna acestui an, când nu am reușit să ne calificăm în turul de elită din preliminariile Campionatului European pentru junioare Under 17 –Cehia 2017. Au fost și momente când, după un cantonament mai greu, mă întrebam ”De ce m-am apucat de fotbal?”, după care îmi trecea!

– Care este postul pe care îți place să evoluezi și ce visezi să realizezi la echipa națională?
– Postul pe care îmi place să evoluez este cel de mijlocaș dreapta, deoarece acolo dau cel mai bun randament. Vreau să ajung să joc în reprezentativa de senioare și să ne calificăm în Campionatul European.

– Ce sfat ai da unor fete de 7-8 ani care vor să practice fotbal?
– Fetelor, haideți la fotbal, e cel mai frumos sport!

Colegă cu sora sa la echipa națională
Mădălina Boroș (foto dreapta) a strâns și două selecții în reprezentativă tricoloră alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 1998. În urmă cu șase luni, Mădălina a evoluat în două dintre cele trei meciuri pe care această formație le-a disputat într-un turneu de dezvoltare UEFA găzduit de România, iar printre coechipierele sale din ambele partide s-a aflat și Alina Boroș (foto stânga). Cele două surori au fost colege în teren în timpul duelurilor cu Turcia (1-8) și Slovenia (4-5). Alina este născută în 23 septembrie 1998 și, la fel ca Mădălina, joacă pentru ASA Târgu Mureș. Sora cea mare a poreclit-o pe mezină ”MIZI” și cu acest nume este strigată Mădălina și de coechipiere. Pe lângă fotbal, hobby-urile Mădălinei sunt să asculte muzică și să deseneze.

28 de meciuri internaționale în tricoul reprezentativelor României a adunat Mădălina Boroș. ”MIZI” a evoluat de 16 ori pentru echipa națională alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 2000, de zece ori pentru echipa națională alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 1999 și de două ori pentru echipa națională alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 1998. Mădălina a fost titulară de 25 de ori și a marcat șapte goluri (doar pentru reprezentativa alcătuită din jucătoare născute începând cu 1 ianuarie 2000).