Naționala feminină de fotbal U19 a României a lăsat o impresie frumoasă la ediția din acest an a tradiționalului turneu ”Kuban Spring”

Echipa pregătită de Florin Bugar a jucat maximum de partide posibile, întorcându-se acasă cu un onorabil loc 3, după ce în finala mică a turneului s-a impus cu 3-0, toate golurile fiind marcate de Mihaela Ciolacu, în fața selecționatei Siberiei.Florin Bugar și o parte din fetele care au participat la competiția de la Soci, acolo unde în urmă cu exact doi ani aveau loc Jocurile Olimpice de iarnă, nu au avut timp să-și tragă sufletul. Începând de azi, 24 martie, lotul se află în Italia alături de fetele din naționala U16 a României, pentru un nou stagiu de pregătire și jocuri.Naționala de fete U19 a României va juca la toamnă în Polonia în grupa de califcare pentru turneul de elită premergător turneului final al Campionatului European de fotbal de anul viitor din Irlanda de Nord. Naționala lui Florin Bugar face parte din Grupa A, alături de puternica formație a Norvegiei, favorita grupei, Polonia, naționala țării gazdă, și Armenia.

România va debuta pe 15 septembrie, contra Armeniei, două zile mai târziu va da piept cu Polonia și își va încheia misiunea pe 20 septembrie împotriva Norvegiei.– Domnul Bugar, cum caracterizați turneul de la Soci?

– A fost un turneu de evaluare foarte bun. Era important pentru că mai multe fete au făcut pasul de la U17 la U19. Am păstrat în lot pentru această competiție și fete care sunt în vederea naționalei mari a României, Kajtar, Tărășilă, Carp, Desmerean, și toate aveau nevoie de meciuri în picioare, de experiență.– Cum au fost adversarele din grupă?

– Adversare bune. Noi am făcut parte dintr-o grupă cu Iran, Rusia, țara gazdă, și Japonia. În primul meci, contra Iranului, am avut 2-0. Am făcut câteva modificări, pentru a vedea la lucru cât mai multe fete, și, din cauza unor greșeli copilărești, poate și pe fond de oboseală, am fost conduși cu 3-2, dar am revenit și am învins cu 4-3. A fost o victorie meritată, după o partidă în care am dominat jocul.– Cu Rusia?

– Am făcut un meci foarte bun! Totuși, nu am reușit să marcăm. În schimb, am greșit în defensivă, iar echipa a fost taxată. Rezultatul parcă nici nu mai contează, important e că echipa a jucat foarte bine.– Japonia, echipă cu tradiție în fotbalul feminin!

– Așa este. Japonezele au avut în componență inclusiv câteva fete de la U23. Am încheiat la egalitate, 0-0, remiza fiindu-ne de ajuns ca să ne calificăm în semifinale. Din păcate, terenul greu, vântul puternic a influențat jocul. Vremea rea a defavorizat ambele echipe. Apoi, în semifinale am întâlnit o altă națiune cu tradiție în fotbalul feminin, Coreea de Nord. Formație tare, joacă de parcă ar fi băieți! Am primit primul gol din penalty. Apoi am ieșit la joc, dar nu am putut marca. În schimb, am mai primut un gol. În ultimele două meciuri, în semifinală și în finala mică, nu am putut conta pe serviciile Loredanei Popa, om de bază în naționala noastră, jucătoare aflată într-o formă foarte bună, care s-a îmbolnăvit.– Cum a fost finala mică?

– Am întâlnit selecționata Siberiei, o echipă combativă, dar mai puțin experimentată decât a noastră. Una peste alta, a fost un turneu foarte bun. Am putut evalua potențialul fetelor inclusiv pe fond de oboseală. Am întâlnit câteva echipe din afara Europei, cu un alt tip de joc. Fetele și-au dat și ele seama, în aceste condiții, de ceea ce pot în acest moment.– Ați locuit în Parcul Olimpic?

– Nu, dar eram aproape. Am fost cantonați în Complexul Sputnik, unde ne-am bucurat de toate facilitățile.– Fetele v-au ascultat?!

– Sunt fete cuminți! Au ieșit în evidență inclusiv la programul artistic! Fiecare delegație a susținut un scurt program artistic. Fetele noastre au interpretat câteva dansuri populare!– Cum e această generație U19?

– E o generație bună. Nu pot spune că e una de excepție, aș exagera. Încercăm să le adunăm pe fete, să le facem să înțeleagă ce vrem de la ele. Eu lucrez de șase ani cu fetele. A fost mai greu la început, dar îmi place. Sunt receptive, vor să muncească. Și, foarte important, o fac de plăcere, nu joacă fotbal cu gândul la vreun câștig material. Păcat, însă, că fotbalul feminin e atât de puțin mediatizat la noi.

ADI DOBRE