”Pasiunea mea pentru fotbalul feminin a început în Statele Unite ale Americii”, spune Adrian Ambrosie. Aflat la Dallas, fostul jucător al Politehnicii a asistat la un meci al junioarelor. ”Trebuie să mărturiesc că niciodată nu mi-am putut închipui că fetele pot juca fotbal atât de bine”, spune actualul antrenor al generației U17. ”Atunci mi-am propus să înființez și eu o echipă de fotbal la Iași, orașul meu natal”.
 
La revenirea în țară, tehnicianul posesor al licenței UEFA ”A” a postat diferite afișe prin oraș în care anunța o selecție de fotbal feminin. ”Au venit doar câteva fete, iar în momentul în care am vrut să le arăt o schemă, am călcat strâmb și m-am accidentat grav. A trebuit să îmi imobilizez piciorul. Am crezut, pe moment, că este un semn și că trebuie să renunț”. N-a făcut-o, iar în momentul în care fetele l-au căutat pentru a relua antrenamentele, le-a pus o condiție: ”Dacă vă strângeți cel puțin 14, continuăm”. La următoarea întâlnire, a avut o surpriză: ”Erau chiar mai multe fete, așa că am continuat proiectul și a luat ființă echipa după încă o rundă de selecții. După ce în primul sezon nu am reușit să câștigăm decât ultimul meci, în următorul an am remarcat un mare progres”
 
Experiența de la Navobi Iași l-a propulsat la conducerea ”generației care, în viitor, va aduce cele mai importante rezultate la nivel de primă reprezentativă”, așa cum o descrie. Astăzi, este primul test major, debutul la Turul de Elită, ultima rundă înaintea Campionatului European, la care, România s-a calificat în calitate de cea mai bună echipă de pe locul 3 în primul tur, fiind singura care a adunat un punct în fața primelor două clasate în grupa de calificare.
 
– Domnule Ambrosie, sunt pregătite fetele pentru Turul de Elită?
– Le-am simțit pe fete extrem de motivate, avem un nucleu de jucătoare foarte unit. Așa cum spune și Mirel Albon, selecționerul primei reprezentative, este una dintre cele mai bune generații, cât de curând le vom vedea pe toate la naționala mare. Sunt muncitoare și serioase în tot ceea ce fac. 
 
– Se poate spune că este o națională norocoasă, gândindu-ne la modul în care s-a calificat la ”Elită”?
– În fotbal, dincolo de pregătire, de valoarea individuală, există și acest element, norocul, despre care, câteodată, uităm. Dar care în multe situații cântărește mult.
 
– Cu ce gând veți juca la acest turneu?
– Vrem să demonstrăm faptul că fotbalul feminin din România este în ascensiune. Am văzut într-un raport UEFA că numărul fetelor din țară care au început să joace fotbal, nu neapărat de performanță, a crescut cu 500 la sută în ultimii doi ani. Vom intra cu dorința de a câștiga! Toate fetele sunt valide, deci pot alcătui cea mai bună echipă. Am în lot câte două jucătoare de valoare pe post, acest lucru le motivează pe ele și ne ajută și pe noi, cei din staff.
 
– La prima vedere, aveți în față o grupă grea, cu Belgia, Spania, Rusia.
– Într-adevăr, adversarii sunt dificili, dar ne dorim calificarea și credem în ea. Am studiat adversarii și știm că și ei ne-au studiat pe noi. Ne va fi greu, dar ne vom vinde scump pielea. Spania este una dintre cele mai bune echipe ale lumii. Anul trecut, ibericele au jucat finala Mondialului U17 contra Japoniei. Noi ne vom face treaba cât mai bine și sub nicio formă nu ne vedem învinși dinainte. 
 
”La analiza video, fetele au răbufnit: «Gata! Ne-am săturat să ne tot bată Spania! Să mai și câștigăm!»”
 
– Cât de diferit este fotbalul feminin față de cel masculin?
– Din păcate, pentru unii, fotbalul feminin încă este o sursă de amuzament. Dar mi-a plăcut ideea pe care am auzit-o la un moment dat în rândul fetelor: ”Noi nu suntem fete care jucăm fotbal, ci suntem fotbaliste”, care, în cazul de față, sunt fete. Ca diferențe, pot spune că băieții sunt mai raționali, în timp ce fetele sunt mai emoționale. Cert e că, atunci când am început să fie antrenor la feminin, a trebuit să uit tot ce am știut despre pregătirea băieților. E total diferit aici.
 
– Am văzut la turneul Kuban Spring, disputat tot la Soci, că vremea poate fi capricioasă. Le-ați pregătit pe fete pentru condițiile meteo?
– Desigur, am luat în calcul și vremea. Este o zonă în care plouă foarte des, vântul poate bate puternic. Primul lucru a fost să analizăm ghetele jucătoarelor și să le schimbăm acolo unde a fost nevoie. Apoi, în primul stagiu de pregătire din acest an, în ianuarie, am avut parte de condiții meteo similare cu ceea ce întâlnim la Soci. Nu ar trebui să ne surprindă cu nimic vremea. 
 
– Ce ar însemna o calificare la EURO?
– E ideal să fim în elita fotbalului european, în primele opt reprezentative ale continentului. Și eu sunt convins că acest nucleu de jucătoare va fi cel care va produce rezultatele cele mai importante la nivel de primă reprezentativă. 
 
– Ați preluat din acest an această generație. Cum vă înțelegeți cu fetele?
– Eu și staff-ul meu suntem mai mult decât antrenori. Avem rolul de a uni această echipă prin diferite mijloace, să facem o dezbatere pe marginea unui film pe care îl vizionăm, de exemplu. Sau, pur și simplu, fiind consilierii lor când vine vorba de problemele de acasă. Pentru că, dacă inima și mintea nu sunt sută la sută aici, la lot, în niciun caz nu putem vorbi despre performanță. Ele sunt și la o vârstă critică, a marilor decizii, așa că munca noastră constă și în educație și motivație, pe lângă cea clasică. 
 
– Ce le veți transmite fetelor înainte de primul meci?
– Le-aș spune că sunt aproape 20 de milioane de oameni în România, în jur de 12 milioane de fete și, poate, câteva sute de mii de sportive. Ele, cele unsprezece de pe teren, trebuie să reprezinte cu succes toate aceste categorii. Să înțeleagă că emblema de pe piept cântărește mult mai greu decât ceea ce scrie pe spate și să ne facă pe toți mândri că suntem români! Hai, România!
 
Programul ”tricolorelor” la Turul de Elită
22 martie, ora 11:00 : Belgia – România
24 martie, ora 11:00 : Spania – România
27 martie, ora 15:00 : România – Rusia