Ioana Bortan, 25 de ani, componentă a echipei naționale feminine a României și a Olimpiei Cluj, echipă care a câștigat eventul în 2014, a debutat ca ”principal” pe banca selecționatei de junioare. ”Am fost în staff și la «dubla» din Moldova din februarie. Acum, însă, pentru acest meci am preluat rolul de «principal». Nu pot explica în cuvinte senzația, am avut altfel de emoții decât atunci când joc eu. Am sperat să iasă toate schemele pe care le lucrasem la antrenamente”, a declarat Ioana Bortan pentru frf.ro.

Ioana este absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport și urmează cursurile de antrenor. ”La început, pentru mine fotbalul era un hobby, însă nu am rezistat tentației de a face performanță”. Drumul său în fotbal a început când avea aproape 20 de ani. ”Pare o vârstă înaintată, însă eu de la 5 ani am început să practic diferite sporturi. Timp de 7 ani am gimnastică ritmică, apoi atletism. Nu mi-a fost greu să mă obișnuiesc cu cerințele unui sport de performanță precum fotbalul”.

”Cea mai talentată generație”
Jocul României din victoria contra Moldovei a încântat-o pe antrenoarea Ioana Bortan: ”Este poate cea mai talentată generație din fotbalul feminin românesc, putem ajunge sus datorită acestor fete. Sunt copii care își doresc să joace fotbal, se bucură de fiecare moment pe gazon, însă trebuie să avem grijă de ele pentru că azi pot juca extraordinar, iar mâine poți să nu le mai recunoști. Sper să creștem, să ajungem cât mai sus. Din păcate, la noi fotbalul feminin a început direct cu senioare. Avem nevoie de o competiție pentru junioare. E adevărat, de la 14 ani fetele pot debuta în prima ligă, însă nu se pot compara nici fizic, nici emoțional cu alte jucătoare de 25, de 30 de ani”.

”O admir pe antrenoarea Germaniei, Silvia Neid, și îmi place stilul lui Jose Mourinho”

Despre echipa națională, care luptă pentru locul 3 în grupa de calificare la CM 2015, un loc care, teoretic, i-ar aduce adversari mai ușori la viitoarea tragere la sorți, Ioana spune că ”ne aflăm pe un drum ascendent, am avut performanțe destul de bune, rezultate pozitive contra unor echipe puternice. Ne vom califica la Euro 2017!”.

Pentru meciul-revanșă cu Moldova de mâine, ora 10:00, la Mogoșoaia, rolul de ”principal” al naționalei feminine Under 15 a României va fi preluat de către Mirel Albon, ”secundul” echipei naționale de senioare.