Sezonul 2023-2024 al Superligii Feminine a fost sezonul în care a luat sfârșit hegemonia formației Universitatea Cluj. Campioană fără întrerupere din 2011, gruparea ardeleană a cedat titlul în favoarea formației Farul Constanța.

Cucerirea Cupei României a constituit totuși o consolare pentru Universitatea Cluj și, totodată, un capital de moral necesar bătăliilor care urmează. Cea mai titrată echipă din istoria fotbalului feminin românesc este gata de revanșă! O spun antrenorul Liviu Ivasuc și jucătoarea Sonia Bumbar.

„Sezonul cu cele mai multe provocări”

În vârstă de 33 de ani, Liviu Ivasuc a preluat echipa în primăvara acestui an, în plin sezon. Fost antrenor, printre altele, la Fotbal Feminin Baia Mare și Banat Girls, dar cu experiențe și la loturile naționale, Liviu Ivasuc mărturisește că în plan personal, sezonul 2023-2024 a fost o reușită: „Ținând cont unde am început sezonul 2023-2024 și unde l-am încheiat, pentru mine personal a fost sezonul cu cele mai multe provocări și realizări pe plan personal”.

„Un grup pe care îl consider extrem de talentat”

Tânărul tehnician spune că oferta de la Universitatea Cluj a fost de nerefuzat: „Am fost abordat într-o manieră care m-a onorat și m-a impresionat, pentru asta îi sunt recunoscător domnului președinte Alin Cioban, precum și pentru toată deschiderea și susținerea de care am parte. Este o bucurie, un sentiment de satisfacție, o onoare, dar și o responsabilitate enormă. Universitatea Cluj vine după performanțe extrem de frumoase, remarcabile, dar am venit aici cu cea mai mare convingere că împreună vom reuși să repetăm acele performanțe. Am venit să antrenez în mod special acest grup de jucătoare, un grup pe care îl consider extrem de talentat, cu foarte mult potențial și foarte multe de demonstrat”.

„Sunt mulți factori care au dus la pierderea acestui campionat”

În opinia antrenorului Liviu Ivasuc, „sezonul nu a fost unul foarte reușit. E adevărat, a fost pierdut titlul de campioană a României, după mai bine de un deceniu, dar sunt multe lucruri pozitive ce pot fi scoase în evidență. Ce s-a întâmplat? Sunt mulți factori care au dus la pierderea acestui campionat, i-am analizat, încercăm să-i îmbunătățim să nu mai repetăm aceleași greșeli. Câștigarea Cupei României este unul din lucrurile pozitive din acest sezon. Finala a fost o provocare pentru noi ținând cont că am luptat pe două fronturi, dar ne bucurăm ca am reușit să o câștigăm”.

Obiectivele lui Liviu Ivasuc sunt clare: „Îmi doresc să creez un mediu propice performanței, un mod de lucru corect și o stare de spirit bună, care să ajute la dezvoltarea jucătoarelor și la realizarea obiectivelor care sunt aceleași:Cupa și Campionatul”.

Sonia Bumbar: „A fost un sezon plin de suspans”

Originară din comuna Ruscova, Maramureș, Sonia Bumbar e multiplă campioană a României la toate categoriile de vârstă în tricoul echipei „U” Cluj. Sonia s-a numărat și în acest sezon printre cele mai bune jucătoare ale echipei ardelene.

„Să ne bucurăm de realizările pozitive”

– Cum a fost, pentru tine, sezonul 2023-2024?
A fost unul intens și imprevizibil, cu multe meciuri puternice, de la egal la egal. Personal, sunt fericită pentru că am dobândit experiență și am învățat foarte multe. Cu toate acestea, deși la final nu ne-am putut bucura de toată munca noastră din timpul campionatului, am reusit să rămânem unite și am luptat până la capat. 

– Dar pentru Universitatea Cluj?
Pentru echipă, cu siguranță, nu a fost cel mai reușit sezon. A fost primul în care nu am reușit să câștigăm campionatul, după mulți ani. Trebuie să fie ca o lecție pentru noi, să reflectăm la ceea ce s-a întâmplat pe parcurs și ce ne-a împiedicat să câștigăm. Totodată,  efortul depus de echipă pentru a se mobiliza în vederea obținerii obiectivelor a fost imens, după un sezon plin, în care am avut meciuri în UEFA Champions League, parcurs lung în Cupa României. Într-un final, trebuie să ne bucurăm de realizările pozitive și de faptul că am dat totul în momentele respective. 

„O realizare importantă, care a ridicat moralul echipei”

– Ce înseamnă pierderea titlului?
A fost dureros să nu mai câștigam campionatul, dar depinde foarte mult de fiecare din ce perspectiva privește lucrurile. Nu am reușit sa ne îndeplinim obiectivul principal, iar eșecul poate fi dificil, important este să învățăm din el. Poate fi o oportunitate de creștere și de învățare.

– Ați luat în schimb Cupa! Ce înseamnă acest succes?
Câștigarea Cupei Romaniei este o realizare importantă, care a ridicat moralul echipei. Faptul că am reușit sa avem o prestație bună cu goluri superbe, poate fi un bun start pentru sezonul ce urmează.

„Ne așteaptă un sezon dificil”

– Care sunt obiectivele pentru noul sezon?
Obiectivul principal al echipei: să avem un joc din ce în ce mai bun, de la meci la meci care să ducă la câștigarea campionatului și a Cupei României. Suntem conștienți de faptul că ne așteaptă un sezon dificil, un sezon puternic, dar ceea ce ne rămâne de făcut este să luptăm și să muncim mai mult. Pe plan personal, îmi doresc să am cât  mai multe meciuri reușite, un parcurs consistent, atât la club cât și la echipa națională, și, de asemenea, să contribui la îndeplinirea obiectivelor.

– Ce te-a impresionat în sezonul recent încheiat?
A fost un sezon plin de suspans, cu multe meciuri strânse. Pe teren s-a simțit ambiția tuturor echipelor și setea de victorie. Lucrul acesta este pozitiv și m-a impresionat deoarece ne împinge să ne depășim limitele, să avem mai multă ambiție.

„Toate echipele vor lupta la fiecare partidă”

– E SuperLiga mai puternică?
SuperLiga e mai puternică și mai echilibrată! S-a văzut cel mai tare acest lucru pe parcursul sezonului. În continuare trebuie să ne dezvoltăm și mai mult, să ne ridicăm la un nivel cât mai înalt. 

– Care vor fi principalele adversare al Olimpiei Cluj?
Faptul ca sezonul 2023-2024 a fost atât de plin de incertitudine, ne face să ne gândim la toate echipele ca adversari puternici. Fiecare echipa se va întări, se va pregăti foarte bine. Toate vor lupta la fiecare partidă. Farul Constanța si Miercurea Ciuc vor avea prestați solide, ceea ce îi face adversari principali. Noi trebuie să ne pregatim foarte bine, să începem sezonul in forță și să avem un parcurs reușit. 

„Încerc să mă inspir și să învăț cât mai multe”

– Ai un model de jucător, jucătoare?
Am mai multe jucătoare-model, atât de la echipa de club, cât și de la echipa națională, fete care s-au dedicat acestui sport atât de mult și care au contribuit la dezvoltarea lui. De la aceste jucătoare încerc să mă inspir și să învăț cât mai multe pentru că sunt modele pe care le-am cunoscut. Urmăresc foarte mult și fotbalul din străinătate, echipele din campionatele tari, care au jucătoare si jucători excepționali, atât de mulți încât nu mă pot decide doar la un jucator-model!

– Ce campionate îți plac? Unde ai vrea să joci?
Îmi plac foarte mult campionatele Italiei și Spaniei. Mi-aș dori ca într-o bună zi să evoluez acolo. Mă așteaptă însă un drum lung, cu multă muncă și dedicare infinită, dar cu Dumnezeu împreună orice este posibil!

Articol de Adi Dobre!